Λάρισα » Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση
ΠΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΠΛΟΚ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

«Εγώ αυτό αν δεν αλλάξει, δεν υπερψηφίζω». Η ατάκα ανήκει στον Παναγιώτη Νταή, και το μέρος όπου ειπώθηκε είναι η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, εκεί όπου στην πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του συζητήθηκαν οι συνθέσεις των νέων δημοτικών επιτροπών. Η διαδικασία λίγο πολύ τυπική, αφού η πλειοψηφία κατεβάζει τα ονόματα-προτάσεις και η μειοψηφία συμπληρώνει τα δικά της. Ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών ωστόσο, μόλις ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας Οικονομικής Επιτροπής, αντιδρά, εκστομίζοντας την παραπάνω ατάκα. «Εγώ αυτό αν δεν αλλάξει, δεν υπερψηφίζω». Όλοι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για κάτι το τυπικό, κάτι που μπορεί να λυθεί εντός δευτερολέπτου, όπως και τελικώς συνέβη. Οι εντυπώσεις όμως έχουν δημιουργηθεί. «Μα, καλά, η δημοτική σας αρχή δε συνεδριάζει πριν τα συμβούλια», ακούγεται να ρωτάει ο Θανάσης Μαμάκος τον παρακαθήμενο Πάνο Σάπκα, ο οποίος κάτι του απαντά. «Είναι δυνατόν ένας αντιδήμαρχος και δη των Οικονομικών να απειλεί με καταψήφιση μιας πρότασης της δημοτικής αρχής», αναρωτιέται ένας άλλος παρατηρητής που βρίσκεται στα «ορεινά» της αίθουσας. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως η εποχή Τζανακούλη ανήκει στο παρελθόν. Περιστατικά τα οποία συνέβαιναν μόνον πίσω από τις κλειστές πόρτες του δημαρχιακού γραφείου και εκτονώνονταν χωρίς να πάρει κανένας χαμπάρι, πάντοτε με τα ανάλογα ανταλλάγματα και τους σχετικούς «όρκους σιωπής» για να μην χαλάσει το προφίλ του «ισχυρού ανδρός», ανήκαν στο παρελθόν. Όποιος δεν το κατάλαβε κατά τη διάρκεια εκείνης τα συνεδρίασης, το συνειδητοποίησε μόλις πληροφορήθηκε πως ο ίδιος δράστης είχε περάσει το κατώφλι της εισαγγελίας για να καταθέσει αναφορά με την οποία ζητάει να ερευνηθούν κάποιες ύποπτες αποδείξεις. Αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι;

Ο Παναγιώτης Νταής έρχεται αντιμέτωπος με το εξής παράδοξο: υπηρεσιακοί υπάλληλοι του δήμου του πηγαίνουν στο γραφείο τρεις αποδείξεις είσπραξης από μπλοκ του ΔΟΠΑΕΛ που αφορούν έσοδα από την παραχώρηση χώρου της κεντρικής πλατείας. Οι λεπτομέρειες κάνουν όμως τη μεγάλη διαφορά. Ακριβώς όπως και στη ζωή ένα πράγμα. Οι αποδείξεις φέρουν ημερομηνία εντός του 2014. Η λεπτομέρεια είναι πως ο εν λόγω δημοτικός οργανισμός έχει καταργηθεί το 2013. Οι αποδείξεις επίσης φέρουν μια μονογραφή. Η λεπτομέρεια είναι πως τις αποδείξεις τις υπογράφουν πάντα οι αντιδήμαρχοι. Η εν λόγω μονογραφή πόθεν και γιατί; Οι αποδείξεις επίσης αφορούν κάποιες παραχωρήσεις της κεντρικής πλατείας. Η λεπτομέρεια είναι πως οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις υποτίθεται πως έγιναν «ατελώς». Άρα ποιος εισέπραξε; Για λογαριασμό ποιου; Και γιατί έκοψε αποδείξεις από ένα μπλοκ που δεν ισχύει; Αυτά και κάποια άλλα ερωτήματα, εύκολα στην απάντησή τους, ατεκμηρίωτα όμως, ζητάει ο Νταής από την εισαγγελία να απαντηθούν. Είναι ο ίδιος αντιδήμαρχος που ενημερώνεται, και πάλι από τους υπηρεσιακούς του παράγοντες στο δήμο, πως ο Επίτροπος έχει επιστρέψει πίσω εντάλματα ύψους περίπου 80.000 ευρώ, τα οποία αφορούν την τελευταία διοργάνωση της γιορτής Πηνειού και τα οποία δεν έχουν όλες τις απαραίτητες υπογραφές! Αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι;

Για χρόνια πολλά ο Νταής βρίσκεται στο πλευρό του Απόστολου Καλογιάννη. Από τα «πέτρινα» χρόνια στη συντονιστική της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας», τότε που παρακολουθούσαν οι δυο τους και μερικοί ακόμα της σκληρής ομάδας τα τρένα να περνούν και να μην σταματούν ποτέ στο σταθμό που περίμεναν αυτοί. Ήταν οι εποχές όπου οι κομματικοί στρατοί καθόριζαν εν πολλοίς τις εξελίξεις και η προοπτική εξουσίας το ενός ή του άλλου μεγάλου κόμματος καθόριζε και τις εξελίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μέχρι που ήρθε το μνημόνιο και ανέτρεψε τα πάντα. Ακόμα και αυτή τη λογική που «υποχρέωνε» τον Κώστα Τζανακούλη να διαπραγματευτεί και να πάει σπίτι του. Δυστυχώς για τον ίδιο η λογική μπήκε, για μια ακόμη φορά, στην άκρη. Ευτυχώς για τον Καλογιάννη και τον Νταή, οι οποίοι είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται και να εισέρχονται θριαμβευτές στο δημαρχιακό μέγαρο, με τον πρώτο να κάθεται στη θέση του δημάρχου και τον δεύτερο στην ηλεκτρική καρέκλα του ανθρώπου που πρέπει αφενός μεν να «ξεσκονίσει» φακέλους, αφετέρου δε να συντάξει προϋπολογισμό.

Έμπειρος στα οικονομικά, λογιστής – φοροτεχνικός, ελεύθερος επαγγελματίας, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος της Συνέλευσης της Αντιπροσωπείας του Ο.Ε.Ε., ο Νταής είναι αυτό που λένε ο «κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Γνώστης του αντικειμένου από τεχνοκρατικής σκοπιάς, με μεγάλη εμπειρία που προέρχεται από την αγορά, αφού έχει συνεργαστεί με μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και συγκεκριμένη πολιτική θεώρηση για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η οικονομία. Σκληρός αντιμνημονιακός, με θέση και ανάλυση γιατί το μνημόνιο επιβλήθηκε στην Ελλάδα και με ποιο στόχο, ο ίδιος καλείται τώρα από τη μια να ρίξει φως στις σκιές της θητείας Τζανακούλη, τηρώντας έτσι την προεκλογική δέσμευση Καλογιάννη, και από την άλλη να φανερώσει μέσα στον στενό κορσέ του μνημονίου μια αναπτυξιακή προοπτική αριστερής λογικής. Και τα δυο ξεφεύγουν της συμβατικής «κοινής λογικής». Και ακριβώς το σημείο αυτό είναι και το δύσκολο.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην αρχή της ιστορίας. Ο Νταής αντιλαμβανόμενος απόλυτα πως κάποιος, κάποια ή κάποιοι είχαν στήσει μια ωραία «δουλίτσα» με την Κεντρική πλατεία της πόλης θα μπορούσε να παρακάμψει το γεγονός και κανένας να μην το πάρει χαμπάρι. Άλλωστε, όπως υποστήριξε και κάποιος που σχετίζεται με τον πρώην Δήμαρχο, «σιγά τα ποσά». Τριακόσια και τετρακόσια ευρώ δεν είναι ποσά που μπορούν να δημιουργήσουν αίσθηση. Ο Νταής γνωρίζει καλά όμως πως στις συγκεκριμένες «δουλειές» δεν είναι το ποσό που ενδιαφέρει μόνο, αλλά η νοοτροπία και η πρακτική. Όταν υπάρχουν τα δυο στοιχεία αυτά, τότε είναι εύκολο να υπάρξουν και μεγαλύτερα ποσά. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά λόγω δουλειάς πως «είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να στήσει εκατό δουλειές των διακοσίων ευρώ, παρά μια δουλειά των είκοσι χιλιάδων. Αυτές συνήθως γίνονται χωρίς αποδείξεις, κάτω από το τραπέζι». Και ξέρει, λόγω πολιτικής αντίληψης, πως μετά από πέντε σχεδόν χρόνια απίστευτης βαρβαρότητας, ένα ποσό των διακοσίων ευρώ έχει άλλη «αξία» από τα διακόσια ευρώ του 2010 για παράδειγμα.

Όλα αυτά τον οδηγούν στον εισαγγελέα. Φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη της νέας δημοτικής αρχής και υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με το πρώτο κρούσμα του «οικονομικού Έμπολα» που όλοι γνωρίζουν πως έχει πλήξει τον δήμο Λαρισαίων. Η απόφαση του να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα κάτι δείχνει. Κάτι δείχνει και η ανακοίνωση της Ρένας Καραλαριώτου, η οποία πρώτη και μόνη, ζητάει επίσημη ενημέρωση εντός Δημοτικού Συμβουλίου. Και φυσικά κάτι δείχνει και η αντίδραση Τζανακούλη, ο οποίος απέναντι στα δεδομένα της υπόθεσης αντιπαραβάλει ως επιχείρημα το αμίμητο «έπρεπε να με είχαν ενημερώσει τηλεφωνικά»!

Μήπως αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι; Ο καιρός θα δείξει. Το ίδιο και ο εισαγγελέας…

 

E mail: lpapastergiou@larissanet.gr

Twitter: LPapastergiou

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη Larissanet στη στήλη «Υπογείως»

Διαβάστε επίσης: