Οικονομία » Ανακοινώθηκαν τα stress tests

Ανακοινώθηκαν τα stress tests

Ανακοινώθηκαν τα stress tests

Εξέπληξαν ευχάριστα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test, που ανακοινώθηκαν πριν λίγο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καμία δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια.

Οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση, καθώς δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες ούτε με το στατικό ούτε με το δυναμικό ισολογισμό.

Κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν για την Eurobank (1,76 δισεκατομμύρια ευρώ) και την Εθνική (930 εκατομμύρια ευρώ), ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ με τον συνυπολογισμό των σχεδίων αναδιάρθρωσης, των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων και άλλων ενεργειών που έχουν πραγματοποιήσει οι διοικήσεις των δυο τραπεζών, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες εξαλείφονται. «Με τον υπολογισμό των δυναμικών στοιχείων των ισολογισμών οι δύο τράπεζες δεν έχουν ή πρακτικά δεν έχουν κεφαλαιακές ανάγκες», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Όπως ανακοινώθηκε, εκ των 25 τραπεζών, στις οποίες εντοπίστηκαν κεφαλαιακές ελλείψεις ύψους 25 δισ. ευρώ, οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014 ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: