Ελλάδα » Πολιτικό «παρών» από Γ. Παπανδρέου

Πολιτικό «παρών» από Γ. Παπανδρέου

Πολιτικό «παρών» από Γ. Παπανδρέου

Την επιστροφή του στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Ηράκλειο της Κρήτης, μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τη φράση «ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες», έκανε μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. «Υπερασπίστηκε» τη στάση που τήρησε ως πρωθυπουργός το 2010 και αναρωτήθηκε «τί θα έκαναν το 2010 αυτοί που σήμερα πνίγονται σε μια κουταλιά νερό;».

«Δε μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λίρα χωρίς ληστρικά επιτόκια» – είπε ο κ.Παπανδρέου τονίζοντας ότι «τώρα αντιλαμβάνονται τί σήμαινε να παλεύουμε για τα αυτονόητα απέναντι σε μια συντηρητική Ευρώπη που ήθελε να μας τιμωρήσει. Ίσως αντιλαμβάνονταν που θα ήταν η Ελλάδα μετά από μια χρεωκοπία. Αυτοί που έσκιζαν το μνημόνιο στα λόγια έμεινα στα λόγια» – πρόσθεσε ο Γ.Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στην «κανονικότητα» του 2009, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η εποχή προ του 2009 ήταν «φούσκα». «Καμία επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, στα ρουσφετολογικά προνόμια για «ημέτερους» που είχαν γονατίσει το Δημόσιο και γι’αυτό γονατίζουν το φορολογούμενο σήμερα. Καμία επιστροφή στο έγκλημα κατά της Ελλάδας και των παδιών μας» – είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, αναφερόμενος, στις σκληρές επιλογές του ως πρωθυπουργός, έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή αρχή το 2009″, η οποία «αν είχε ξεκινήσει μερικά χρόνια πριν, η Ελλάδα δε θα χρειαζόταν μνημόνιο». Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι επιλογές έγιναν μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες και τόνισε ότι «μέσα σε δύο χρόνια ξεκινήσαμε πραγματική επανάσταση στο δημόσιο και την αυτοδιοίκηση». Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «πέραν της διαχείρισης του χρέους, στόχος μας ήταν να παράξουμε υγιώς νέο πλούτο, γιατί αν αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας ορθά, χρηστά και παραγωγικά, δεν έχουμε ανάγκη κανένα». Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά όχι «το μεγαλύτερο: να μείνουμε αδρανείς».

«Πράγματι ανησυχώ. Ελάχιστοι αποφασίζουν, ουδείς ενημερώνει. Το ζητούμενο είναι η στοιχειώδης εθνική συνεννόηση για να πάμε μπροστά» – είπε ο κ.Παπανδρέου και προέταξε την ανάγκη για συναίνεση όχι για «να μην αλλάξει τίποτα ή να μοιραστούν, πελατειακά, τα κρατικά ιμάτια θέσεων με αναλογία 4-3-1″.

Ο κ.Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, «απαιτείται εθνική στρατηγική που θα γεφύρωνε τις διαφορές των κομμάτων». «Δεν μπορεί η συγκλονιστική προσπάθεια του λαού για πέντε χρόνια, να τιναχθεί στον αέρα, γιατί τα κόμματα ξεκίνησαν δήθεν αντιμνημονιακά καλλιστεία. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή προοπτική για τη χώρα και το λαό με την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής διαπραγματευτικής τακτικής».

Ο ίδιος πρότεινε τη διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου, στην Ελλάδα, με αντικείμενο την κατάθεση εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης του εθνικού χρέους, με τη συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων και ιδρυμάτων παγκοσμίου φήμης. «Το έργο και οι πολιτικές μας δικαιώνονται μέρα με τη μέρα, ας τις υπερασπιστούμε, έχουμε στελεχιακό δυναμικό, ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, αξίες που θα ενώσουν δυνάμεις, αντί να πολώνουν την κοινωνία» – είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε «παρών» στα πολιτικά πράγματα λέγοντας: «Σας καλώ να πάρετε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση. Ας τα συζητήσουμε όλα, ας κριθούν όλα, δομές, πρόσωπα, ας γίνουμε εμείς πρώτοι η αλλαγή που οραματιζόμαστε. Τότε και μόνο τότε θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο και στους Έλληνες. Κανείς δε με κρατάει! Δε με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, αλλά δε θα ησυχάσω αν δε δικαιωθούν οι αγώνες μας»!

Ο πρώην πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία, του δήλωσε το comeback στα πολιτικά πράγματα, λέγοντας: «Ο δρόμος των αξιών μας, ο δρόμος των αρχών μας μας καλεί και πάλι!» Στο κάλεσμα αυτό, ξανά μαζί, πάμε!».

Διαβάστε επίσης: