Εκπαίδευση » Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας » Καθαρίστριες και φοιτητές μπλόκαραν τη Σύγκλητο

Καθαρίστριες και φοιτητές μπλόκαραν τη Σύγκλητο

Καθαρίστριες και φοιτητές μπλόκαραν τη Σύγκλητο

Τις εργασίες της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, μπλόκαραν σήμερα το πρωί καθαρίστριες, φοιτητές, συνδικαλιστές και στελέχη του ΚΚΕ, που απαιτούσαν να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εργολάβου και να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με τις ίδιες αποδοχές.

«Ακούσαμε την άποψή σας, αλλά δεν θα μας την επιβάλλεται ήταν η απάντηση του πρύτανη του Π.Θ. Γιώργου Πετράκου, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλα μέλη της Συγκλήτου, που ανέφεραν ότι παράνομα οι περίπου 150 άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν, διέκοψαν τις εργασίες του οργάνου.

Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος καθαρίστριες, πολλοί φοιτητές ακόμη και από άλλα τμήματα του Π.Θ. στη Λάρισα, συνδικαλιστές και στελέχη του ΚΕΕ, συνταξιούχοι κλπ., που μπήκαν στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Σύγκλητος για να υποστηρίξουν το αίτημα των καθαριστριών να μη μπει εργολάβος στην καθαριότητα.

Ο πρύτανης έδωσε το λόγο, τόσο σε εκπρόσωπο των καθαριστριών, όσο και των φοιτητών, που ζήτησαν να σταματήσει ο διαγωνισμός και να αναλάβει η πρυτανική αρχή την ευθύνη για προσλήψεις των καθαριστριών με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Σύγκλητος θα λάβει υπόψη το αίτημα που ετέθη θα γίνει διάλογος και θα ληφθεί απόφαση, ενώ επανέλαβε ότι η νομοθεσία ορίζει ότι η καθαριότητα μπορεί να ανατεθεί μόνο με ανάθεση έργου.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» Κώστας Στεργίου και άλλοι συνδικαλιστές ζήτησαν να το συζητήσουν το θέμα εκείνη την ώρα και να λάβουν απόφαση, οπότε ο πρύτανης Γιώργος Πετράκος του απάντησε «είπατε την άποψή σας, αλλά δεν μπορείτε να την επιβάλλετε».

Σε ανακοίνωση που διένειμαν στα μέλη της Συγκλήτου οι καθαρίστριες τονίζουν ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με την απόλυσή τους και την επαναπρόσληψή τους, αν το θελήσει ο εργολάβος με πολύ χειρότερες συνθήκες εργασίας και εξευτελιστικές αμοιβές. Οι μηνιαίες αποδοχές αυτών των εργαζόμενων, με βάση τη γραπτή σύμβαση παραχώρησης της εργολαβίας στο ποσό των 300 € για όσες έχουν καθημερινή απασχόληση και των 140 € για; Όσες εργάζονται εκ περιτροπής.

Επίσης, αναφέρουν ότι υποβιβάζονται η υγιεινή και καθαριότητα, καθώς θα απασχολούνται 14 με τετράωρη απασχόληση καθημερινά και 13 με εκ περιτροπής εργασία, τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, ζητά να σταματήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου στην καθαριότητα, να αναλάβει η πρυτανική αρχή για τις προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με τις ίδιες αποδοχές και χωρίς εργολάβους.

Μέλη της Συγκλήτου αντέδρασαν στην απαίτηση των συγκεντρωμένων που ζητούσαν να συζητηθεί το θέμα δημόσια και να ληφθεί απόφαση, ενώ η νομικός του οργάνου τους είπε ότι η διακοπή των εργασιών της Συγκλήτου είναι παράνομη, ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

ΠΗΓΗ: magnesianews.gr

Διαβάστε επίσης: