Πολιτισμός » «Το μάθημα» ανεβάζει η «Αυλαία»

«Το μάθημα» ανεβάζει η «Αυλαία»

«Το μάθημα» ανεβάζει η «Αυλαία»

Το έργο του Ιονέσκο «Το μάθημα» ανεβάζει στο Stage ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου «Αυλαία».

Αναλυτικά:

Η έναρξη της ερασιτεχνικής θεατρικής χρονιάς στην πόλη μας θα μας βρει στον εναλλακτικό χώρο του Stage-Λάρισα όπου για τρεις παραστάσεις, 30 Νοεμβρίου και στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, θα παρακολουθήσουμε  το εμβληματικό μονόπρακτο του σπουδαίου γαλλορουμάνου θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ιονέσκο «Το μάθημα» (La lecon), σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ από το σύλλογο φίλων θεάτρου «Αυλαία».

Πέρασαν ήδη επτά χρόνια (2007) απ’ όταν η «Αυλαία» είχε παρουσιάσει το πρώτο έργο του συγγραφέα την περίφημη «Φαλακρή τραγουδίστρια», την οποία ως θεατές δεν την είδαμε ποτέ στη σκηνή.

Στο τωρινό όμως  έργο γραμμένο αμέσως μετά (1951) έχουμε ένα κανονικό μάθημα στη σκηνή, στο οποίο μέσω της απίστευτης τεχνικής του Ιονέσκο αποδομείται κάθε μορφή εξουσίας, αποτυπώνοντας έτσι το ιδιαίτερο μεταπολεμικό κλίμα της δεκαετίας του ’50, δίνοντας νέα ώθηση στη θεατρική τέχνη. Οι παράλογες καταστάσεις αυτού του ιδιαίτερου μαθήματος δημιουργούν ταυτόχρονα μια κωμική και γκροτέσκα ατμόσφαιρα.

Ο Ευγένιος Ιονέσκο θεωρείται δικαίως ο κυριότερος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου.

Βασικά θέματα της δραματουργίας του στάθηκαν: η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, η καταπίεση του ατόμου από αυταρχικά συστήματα εξουσίας καθώς και τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα και όλα αυτά ειδωμένα μέσα από το ειρωνικό, κωμικό του πρίσμα.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι: Χριστίνα (καλή-Μαρία), Νίκος Ζαρκογιάννης (Καθηγητής) και Κυριακή Παρίση (μαθήτρια). Ο σχεδιασμός της αφίσας και οι μουσικές επιλογές έγιναν από τη Βάσω Βελλή και στους φωτισμούς ο Πέτρος Θώδος.

Η παράσταση ανεβαίνει με την ευγενική υποστήριξη της «Γενικής Κλινικής Ευτύχιος Γ. Πατσίδης».

Διαβάστε επίσης: