Πολιτισμός » Αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά

Αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά

Αφιέρωμα στον Τάσο Χαλκιά

Ένα βιβλίο – αφιέρωμα στην προσωπικότητα, το μουσικό προφίλ και το έργο του διάσημου Ηπειρώτη μουσικού κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη με τον τίτλο:
«ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ: Το φύσημα του Θεού». Μία μοναδική μελέτη, έρευνα και παρουσίαση της μεγάλης φυσιογνωμίας του αγαπημένου και διαπρεπή λαϊκού οργανοπαίκτη, που υπογράφει η γνωστή δημοσιογράφος Άννα Ι.Στεργίου.

Τάσος Χαλκιάς

Το μουσικό έργο, την σταδιοδρομία του αλλά και την επιβλητική προσωπικότητα και παρουσία του Τάσου Χαλκιά στα Ελληνικά μουσικά και όχι μόνο δρώμενα, επιχειρεί να αποτυπώσει η συγγραφέας, αξιοποιώντας κατάλληλα όλες τις διαθέσιμες πηγές που υπάρχουν για τον καλλιτέχνη, μουσικό, παράλληλα όμως και με την βοήθεια του επίσης καταξιωμένου γιου του Λάκη Χαλκιά, λαϊκού και παραδοσιακού Τραγουδιστή και ερμηνευτή.

Αξίζει κανείς να σταθεί σε μερικά από τα λόγια του μεγάλου, αείμνηστου Τάσου Χαλκιά όπου έλεγε: «. . . Όταν παίζω κλαρίνο, παίζω με την καρδιά μου κι ονειρεύομαι και είναι στιγμές που επηρεάζομαι από την ατμόσφαιρα και από τον κόσμο που με ακούει και τότε τα δάχτυλά μου επάνω στο όργανο κινούνται μόνα τους και εντολές δίνει η ψυχή μου κι εγώ.

Βρίσκομαι σε έναν κόσμο που δεν μπορώ να εξηγήσω, είναι μαγική στιγμή. Ε, τότε συγκινούμαι κι εγώ και κλαίω μέσα μου. . . . Το πάλκο είναι ιερό όπως το δικαστήριο. Όταν παίζεις ένα όργανο ή όταν τραγουδάς, επικοινωνείς με τα πιο ευαίσθητα και τα πιο δυνατά αισθήματα εκείνων που σε προσέχουν. Κι όσο πιο πολύ σε προσέχουν και καταλαβαίνουν τι παίζεις, τόσο κι εσύ δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό».

Ένα πραγματικά πολύ αποκαλυπτικό βιβλίο τόσο για την φυσιογνωμία του αξεπέραστου αυτού παραδοσιακού μουσικού, όσο και για την ίδια την παραδοσιακή Ελληνική μουσική και τους γνήσιους κορυφαίους εκφραστές της όπως υπήρξε ο Τάσος Χαλκιάς.

To βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με έντεκα κομμάτια σόλο κλαρίνο του Τάσου Χαλκιά από τις πιο ωραίες στιγμές του, όπως και δυο συλλεκτικά κομμάτια που ηχογραφήθηκαν στην Αμερική συνεργαζόμενος με μεγάλους μουσικούς Αρμένιους, Τούρκους και Άραβες που την εποχή του ’60 βρίσκονταν και αυτοί εκεί.

Για περισσότερες πληροφορίες
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ
e-mail: info@siderisbooks.gr
Επίσημο site Εκδόσεων Μιχ. Σιδέρη: www.siderisbooks.gr

Διαβάστε επίσης: