Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Ήρθε η ώρα να αναπνεύσει η Λάρισα!
ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ήρθε η ώρα να αναπνεύσει η Λάρισα!

Ήρθε η ώρα να αναπνεύσει η Λάρισα!

Αν μη τι άλλο είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη πως στο Κέντρο της Λάρισας κάτι πρέπει να γίνει…

Καφετέριες και μπαρ – ευτυχώς όχι όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου – έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος του κοινόχρηστου χώρου, δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων σε διερχόμενους πολίτες και γειτονικά καταστήματα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως στο κοντινό παρελθόν ο «τοίχος» των τραπεζοκαθισμάτων αποτέλεσε εμπόδιο ακόμη και γι’ αυτήν τη διέλευση των οχημάτων άμεσης ανάγκης, όπως ασθενοφόρα, τα οποία όφειλαν να φτάσουν στο συντομότερο δυνατό χρόνο σε συγκεκριμένο σημείο για να παραλάβουν επείγον περιστατικό.

Το εύκολο θα ήταν το «ανάθεμα» να πέσει στους… ασυγκράτητους επιχειρηματίες που στον βωμό του κέρδους δεν σέβονται τίποτα.

Όμως θα ήταν άδικη η κριτική αν δεν συμπεριλαμβάνονταν σ’ αυτήν και η τακτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία άφησε να γιγαντωθούν φαινόμενα που μόνο τιμή δεν περιποιούν για τη Λάρισα.

Βέβαια, και όταν – κάποιες φορές – ο Δήμος αποφάσιζε να εφαρμόσει τους ελάχιστους κανόνες για να γίνει το κέντρο της πόλης περισσότερο αξιοβίωτο, τότε αυτό γινόταν με τρόπο τουλάχιστον προσχηματικό, αποσπασματικό και ενίοτε καθαρά επικοινωνιακό.

Κάπως έτσι η Λάρισα, τουλάχιστον σε συγκεκριμένα σημεία των πλατειών και των πεζοδρόμων της δίνει την εικόνα της… ατελείωτης καφετέριας και σε ότι αφορά το παρελθόν αυτή η εικόνα είχε την ανοχή της δημοτικής Αρχής.

Την προηγούμενη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο μεταξύ του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, στελεχών της Δημοτικής Αρχής και εκπροσώπων του Σωματείου ιδιοκτητών καφέ – μπαρ και καφετεριών νομού Λάρισας.

Αυτό που αναδείχθηκε από τη συζήτηση συνοψίζεται στη φράση «πρέπει να μπει τάξη στο κέντρο της Λάρισας» και αυτό αναμφίβολα είναι προς όφελος τόσο των πολιτών, όσο βέβαια και των ίδιων των καταστηματαρχών.

Άλλωστε, είναι κοινά παραδεκτό πως και οι ίδιοι οι καφετεριούχοι δεν θα ήθελαν να βλέπουν συναδέλφους τους να καταλαμβάνουν αυθαίρετα τον κοινόχρηστο χώρο και αυτό να γίνεται είτε λόγω υπέρμετρου θράσους, είτε απλά λόγω… βύσματος.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης φανταζόμαστε ότι θα είναι… ορατά το αμέσως προσεχές διάστημα, όταν θα έχει βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα του Κέντρου της Λάρισας, ώστε και πάλι να μοιάζει με πόλη που σέβεται (όλους) τους πολίτες της.

Σαφέστατα για να γίνουν όλα κάπως καλύτερα απαιτείται τόλμη από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής και διάθεση συνεργασίας από την πλευρά των καφετεριούχων. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά και ως το πρώτο σημείο και ως προς το δεύτερο.

Κοινή ελπίδα είναι σύντομα η Λάρισα να… αναπνεύσει και πάλι, με τις εικόνες του ασφυκτικού της κέντρου να αποτελούν κακιά ανάμνηση!

Γ.Α.

Έντυπη Larissanet

Διαβάστε επίσης: