Οικονομία » Σε ρυθμούς τρόικας η κυβέρνηση

Σε ρυθμούς τρόικας η κυβέρνηση

Σε ρυθμούς τρόικας η κυβέρνηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση των εκπροσώπων των δανειστών για μία από τις πιο κρίσιμες αξιολογήσεις από την στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο.

Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα ενώ στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος.

Η τρόικα επιμένει για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις – λοκ άουτ κ.α.) αλλά και απολύσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ζητά φοροελαφρύνσεις τις οποίες οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν απορρίψει στην πρόσφατη συνάντηση στο Παρίσι.

Επίσης η αξιολόγηση δεν θα κρίνει μόνον την εκταμίευση της δόσης ύψους 7,1 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα από την τρόικα (τα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), αλλά θα καταδείξει και το χρηματοδοτικό κενό το οποίο αναμένεται να υπάρξει τα δύο επόμενα χρόνια.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει ήδη ξεκινήσει τις προεργασίες ώστε να δημιουργήσει ταμειακό απόθεμα ασφαλείας που θα εξασφαλίσει ότι την επόμενη διετία η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη να λάβει νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, αλλά δεν θα έχει ανάγκη και τα 12 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ που θα μπορούσε να εκταμιεύσει έως το Φεβρουάριο του 2016. Η κυβέρνηση πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας η οποία δεν ζήτησε νέα επέκταση του προγράμματός της και δεν έλαβε την τελευταία δόση του προγράμματος.

ΠΗΓΗ: Real.gr