Υγεία » «Επεκτείνοντας τα όρια της Πυρηνικής Ιατρικής»

«Επεκτείνοντας τα όρια της Πυρηνικής Ιατρικής»

«Επεκτείνοντας τα όρια της Πυρηνικής Ιατρικής»

Το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο διοργανώνει το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου Διεθνή Ημερίδα με τίτλο «Επεκτείνοντας τα όρια της Πυρηνικής Ιατρικής».

Notopoulos web

Αθανάσιος Νοτόπουλος, MD, MBA
Διευθυντής Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής
Ιπποκρατείου ΓΝΘ

Η Πυρηνική Ιατρική είναι μια μοντέρνα ειδικότητα που χρησιμοποιεί τα ραδιοϊσότοπα για την διάγνωση και θεραπεία παθήσεων. Λειτουργεί αλληλένδετα με πολλές κλινικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα χειρουργική, μεταμοσχεύσεις, ενδοκρινολογία, παθολογία, καρδιολογία, νεφρολογία, κ.ά. Το κύριο πλεονέκτημα της είναι ότι προσφέρει λειτουργικές πληροφορίες για κάθε εξεταζόμενο όργανο, πχ αιμάτωση, σωληναριακή και σπειραματική λειτουργία των νεφρών, άρδευση του μυοκαρδίου και του εγκεφάλου, κλπ. Μάλιστα με το PET–CTμας παρέχονται ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με τον μεταβολισμό των κυττάρων και με υπο-κυτταρικές μοριακές διεργασίες. Συνεχώς εξελισσόμενο είναι και το θεραπευτικό οπλοστάσιο της ειδικότητας, με την δυνατότητα στοχευμένων ραδιοϊσοτοπικών θεραπειών, ραδιοεμβολισμού, κ.ά.

Η Ημερίδα αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται από τις παραπάνω εφαρμογές στην καθημερινή κλινική πρακτική. Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν. Το αναλυτικό Πρόγραμμα εμφανίζεται στην ιστοσελίδα www.enmf.eu

Την Ημερίδα τιμούν με τη παρουσία τους ως ομιλητές διακεκριμένοι ιατροί κλινικών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με μακρόχρονη εμπειρία. Με τον τρόπο αυτό θα αποτιμηθεί με ακρίβεια η συνεισφορά της Πυρηνικής ιατρικής στο καθημερινό τους έργο και διευκολύνεται η βέλτιστη αλληλεπίδραση και διάχυση γνώσης μεταξύ των ειδικοτήτων.

Πέρα από τις πολύπλευρες ιατρικές εφαρμογές, ο τομέας της Πυρηνικής Ιατρικής έχει την ευθύνη ενημέρωσης και για ζητήματα της δημόσιας Υγείας σε περίπτωση πυρηνικών ατυχημάτων ή επιθέσεων. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκτενώς σε στρογγυλή τράπεζα, όπου θα αναλυθούν οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πυρηνικής ενέργειας στην καθημερινή υγεία των πολιτών. Παράλληλα θα παρουσιαστούν προσομοιώσεις τέτοιων συμβάντων, ακόμη και η περίπτωση πυρηνικής τρομοκρατικής απειλής ή επίθεσης. Στα πλαίσια αυτάέχει προγραμματιστεί και οργανωμένη ξενάγηση στο πυρηνικό καταφύγιο του Νοσοκομείου, που θα αποτελέσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Στην Ημερίδα θα παραβρεθούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό η Αν. Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης κ. Βεντούρης Θρασύβουλος, ο Διοικητής του Ιπποκρατείου ΓΝΘ κ. Καλτσίδης Γεώργιος και ο Διευθυντής του 424 ΓΣΝ Ταξίαρχος Τσελεντάκης Μιχαήλ.

Διαβάστε επίσης: