Ελλάδα » Tελικές αποφάσεις για μετεγγραφές

Tελικές αποφάσεις για μετεγγραφές

Tελικές αποφάσεις για μετεγγραφές

Την ερχόμενη Παρασκευή, ή το αργότερο τη Δευτέρα θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα θεσπίζονται κριτήρια για την εφαρμογή του μέτρου των μετεγγραφών φοιτητών από πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Κατά την ενημέρωση που παρείχε στους βουλευτές για τα θέματα της αρμοδιότητάς του ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι σκοπεύει σε έντιμη εφαρμογή του νόμου των μετεγγραφών που θα ικανοποιεί όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και προανήγγειλε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας εφόσον δεν επαρκούν οι υπουργικές αποφάσεις για το θέμα.

Αφού ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε ότι οι αποφάσεις θα εκδοθούν στο τέλος ή την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά η διαβούλευση δεν έχει τελειώσει ακόμη, εξήγησε ότι η μία θα εκδοθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των μη εχόντων (το εισοδηματικό κριτήριο) που συνοδεύεται με το όριο του 10% για κάθε τμήμα.

Σχετικώς με την «γενναιόδωρη ρύθμιση» – όπως χαρακτήρισε την τροπολογία Αρβανιτόπουλου που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Μάιο – ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρέπει να εκδοθεί μια υπουργική απόφαση που θα καθορίζει λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν και τις μετεγγραφές λόγω χαμηλού εισοδήματος, το πότε δηλαδή θα γίνουν οι αιτήσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η προθεσμία αιτήσεως μετεγγραφής θα είναι πενθήμερη (από μία Δευτέρα που θα ξεκινήσει μία εβδομάδα μετά τη λήξη των εγγραφών στις 26 Σεπτεμβρίου) ώστε να δοθεί χρόνος κάποιων ημερών ή εβδομάδων για την διαμόρφωση της απάντησης στο αίτημα.

Τέλος ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι στην υπουργική απόφαση εκτός από το εισοδηματικό θέμα θα ρυθμιστεί και το ζήτημα για το που δικαιούται ο φοιτητής να μετεγγραφεί. «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε εμείς να γίνει το δικαίωμα της μετεγγραφής δικαίωμα του οποιουδήποτε δίνει εξετάσεις. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να γίνει. Στην υπουργική απόφαση θα λέμε ότι ο σκοπός του νομοθέτη είναι να πάει εκεί που είναι ο πατέρας και η μητέρα του. Τελεία και παύλα» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Ωριμάζουμε τον διάλογο και τη διαβούλευση για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να λάβουμε τα μέτρα μετά την περίοδο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Παιδείας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αυτή την προσεκτική ανάγνωση του πολιτικού χρόνου για να μην επισπεύδουμε με τρόπο επιπόλαιο, είτε καθυστερούμε με τρόπο αδικαιολόγητο. Διαρρυθμίζουμε τον πολιτικό χρόνο με ορόσημο την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Όπως είπε συγκεκριμένα, τώρα συγκεντρώνεται και γίνεται αξιολόγηση του υπάρχοντος υλικού, ώστε να συγκληθεί τις επόμενες εβδομάδες το αρμόδιο για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τμήμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (μετά από δύο χρόνια) και να γίνει εκεί η πρώτη συζήτηση, όπου ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας θα περιοριστεί στην εισήγηση επί του θέματος και τη μέθοδο προσέγγισης των αναγκαίων αλλαγών. «Θα έχουμε τον χρόνο μέσα από συνεδριάσεις ανά 20 ημέρες να διαβουλευτούμε και θα καταλήξουμε προς τον Ιανουάριο για τις αναγκαίες αλλαγές όπου κρίνεται από την διαβούλευση» επισήμανε.

«Σας ενημερώνω για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Διότι όποιος γράφει ότι πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο ή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ψεύδεται εκ συστήματος» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος προς τους βουλευτές, προσθέτοντας πως την επόμενη φορά που θα διαπιστώσει ότι υπάρχει δημοσίευμα που παραπληροφορεί «καθόλου τυχαία» θα γίνει πιο συγκεκριμένος στις αναφορές του.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ