Λάρισα » Στη Λάρισα οι πρέσβεις της Ε.Ε.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Στη Λάρισα οι πρέσβεις της Ε.Ε.

Στη Λάρισα οι πρέσβεις της Ε.Ε.

Το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ), επισκέφθηκαν την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 οι Πρέσβεις και οι Ακόλουθοι Άμυνας 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της Γεωργίας στην Αθήνα.

Τους υψηλούς προσκεκλημένους υποδέχτηκαν και ενημέρωσαν εκτενώς ο Διοικητής του Στρατηγείου , Γάλλος Υποστρατηγός Philippe Pontiès και ο Επιτελάρχης, Ταξίαρχος Χρήστος Δρίβας. Η ενημέρωση εστιάστηκε στο σχεδιασμό, την εκτέλεση, τα επιτεύγματα και τις μελλοντικές προοπτικές της επιχείρησης της ΕυρωπαΪκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η EUFOR RCA είναι μια στρατιωτική επιχείρηση μεταβατικού χαρακτήρα με αποστολή την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος στο Μπανγκί, πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με την προοπτική διαδοχής της από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA (Multidimensional Integrated Stabilization Mission in the Central African Republic), η οποία ήδη αναπτύσσεται στην περιοχή.

Πρέσβεις στο Ελληνικό Στρατηγείο 1

Ο Διοικητής της Επιχείρησης αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα επιτεύγματα και ειδικά στη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στο Μπανγκί, για την επιστροφή των εκτοπισθέντων και των προσφύγων στις οικίες τους, βοηθώντας παράλληλα στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα. Ο Υποστρατηγός Pontiès αναφέρθηκε στην πιθανότητα παράτασης της επιχείρησης EUFOR RCA, καθόσον τούτο ζητήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, από την Πρόεδρο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας Catherine Samba-Panza, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση των αρμοδιοτήτων στη αποστολή των Ηνωμένων Εθνών MINUSCA.

Πρέσβεις στο Ελληνικό Στρατηγείο 2

Το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας είναι στελεχωμένο με 123 στελέχη από 20 χώρες και είναι υπεύθυνο για την διεξαγωγή της επιχείρησης σε στρατηγικό επίπεδο, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες λειτουργίας στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο στο Μπανγκί. Όλες οι συνιστώσες της EUFOR RCA παρακολουθούνται και συντονίζονται από την Λάρισα.

Το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2006 και είναι ένα από τα πέντε Ευρωπαϊκά Στρατηγεία που διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.