Ελλάδα » «Επιζήμια για την ΠΓΔΜ η προκλητική ενέργεια στον Όλυμπο»

«Επιζήμια για την ΠΓΔΜ η προκλητική ενέργεια στον Όλυμπο»

«Επιζήμια για την ΠΓΔΜ η προκλητική ενέργεια στον Όλυμπο»

Πρόκληση που υπονομεύει τις σχέσεις Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, χαρακτηρίζει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, την πρόσφατη ενέργεια του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ να δημοσιεύσει φωτογραφία του εαυτού του στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας κρατώντας μια σημαία που φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Η κα. Σπυράκη, ως μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με επιστολή της στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, τόνισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια μπορεί να αποδειχτεί επιζήμια για τα συμφέροντα του λαού του.

Ολόκληρη η επιστολή της κα. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, Antonio Milososki, έχει δημοσιεύσει φωτογραφία του εαυτού του στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας κρατώντας μια σημαία που φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Αν και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον κ. Milososki, που είναι αρκετά ευγενικός, ώστε να υψώνει ένα Ελληνικό Εθνικό Σύμβολο στην κορυφή του Ολύμπου, θα ήθελα να του υπενθυμίσω ότι με την έναρξη ισχύος της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο το σύμβολο σε όλες τις μορφές που αυτό εμφανίζεται στην εθνική σημαία της πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας (παράγραφος 2 του άρθρου 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας).

Προκλήσεις σαν και αυτήν μπορούν μόνο να υπονομεύσουν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ. Προκλήσεις σαν και αυτήν μπορούν μόνο να αποδειχτούν επιζήμιες για τα συμφέροντα του λαού της ΠΓΔΜ.

Η Ελλάδα επιδιώκει λύση στο θέμα της ονομασίας με ένα όνομα έναντι όλων (erga omnes) και περιμένει από την ΠΓΔΜ να επιδείξει εποικοδομητική στάση, αντί να συνεχίσει να υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Διαβάστε επίσης: