Οικονομία » Ψύρρας για τις μαγνητικές πύλες στα τελωνεία

Ψύρρας για τις μαγνητικές πύλες στα τελωνεία

Ψύρρας για τις μαγνητικές πύλες στα τελωνεία

Οι βουλευτές της Δημοκρατική Αριστεράς, Ν. Τσούκαλης, Δ. Αναγνωστάκης Α. Ξηροτύρη και Θ. Ψύρρας κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στην τοποθέτηση μαγνητικών πυλών και μηχανημάτων X-RAY στα τελωνεία της χώρας. Η εγκατάσταση τους μπορεί να αποφέρει έσοδα που με μετριοπαθείς εκτιμήσεις ανέρχονται στα 2 δις ετησίως.

Η διεθνής πρακτική, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, προϋποθέτει τη χρήση μαγνητικών αψίδων στα λιμάνια που συνιστούν σημαντικά κέντρα παράνομης διακίνησης, καθώς και στις συνοριακές οδικές πύλες που είναι υποδοχείς κοντέϊνερς.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Μαυραγάνης, είχε δηλώσει σε επίκαιρη επερώτηση της ΔΗΜΑΡ τον Νοέμβρη του 2012 ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα εγκατασταθούν μαγνητικές πύλες σε τρία τελωνεία της χώρας.

Πολλοί φορείς έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα εγκατάστασής τους, όπως ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Γ. Σούρλας, που δήλωσε ότι χάνονται ετησίως 800 εκατομμύρια ευρώ μόνο από την ανεξέλεγκτη διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων, πρόβλημα που μπορεί να σταματήσει ή τουλάχιστον να περιορισθεί, εάν εγκατασταθούν σύγχρονα μηχανήματα στα τελωνεία.

Παρόλα αυτά λαθρεμπόριο παντός είδους προϊόντων παραμένει ανεξέλεγκτο, αφού τα μηχανήματα που θα μπορούσαν να το περιορίσουν δεν έχουν εγκατασταθεί. Είναι απαραίτητη η άμεση εγκατάσταση μαγνητικών πυλών και μηχανημάτων X-RAY σε όλα τα τελωνεία της χώρας