Λάρισα » «Νεο-οθωμανισμός και ευρωπαική πορεία δεν συνυπάρχουν»

«Νεο-οθωμανισμός και ευρωπαική πορεία δεν συνυπάρχουν»

«Νεο-οθωμανισμός και ευρωπαική πορεία δεν συνυπάρχουν»

«Νεο-οθωμανισμός και ευρωπαική πορεία δεν μπορούν να συνυπάρξουν» τόνισε από την Αλεξανδρούπολη ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» που διοργάνωσε η ενορία του Αγίου Βασιλείου της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μνήμες… Ελπίδες».

Ο συγγραφέας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Η ιστορική γνώση και η εθνική αυτοσυνειδησία μας επιτρέπουν να ανταπεξέλθουμε στις αντιξοότητες. Η Συμφιλίωση στο παρόν προϋποθέτει συμφιλίωση με το παρελθόν. Η Τουρκία έχει μελανές σελίδες στην ιστορία της. Αντί να τις «καθαρίσει» αναγνωρίζοντάς τες, δημιουργεί κι άλλες.

Μετατρέπει εκκλησιές σε τζαμιά –όπως με τα βυζαντινά μνημεία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα και της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια. Κάνει ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω. Μετά την ψήφιση του αντιρατσιστικού δεν άνοιξε το Γυμνάσιο στην Ίμβρο, όπου έχει καταπατηθεί η συνθήκη της Λοζάνης.

Εδώ, λοιπόν, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: νεο-οθωμανισμός και ευρωπαϊκή πορεία δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

Τον συγγραφέα καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκών κ. Φάνης Ισαακίδης, ενώ χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου μετέφερε ο Άρχοντας της Μεγάλης Εκκλησίας κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας.

Μιλώντας για το βιβλίο, ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου συνεχαρη τον κ. Χαρακόπουλο για τη λαμπρή μελέτη του και είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δικαίως πιστεύω ότι το χαρακτήρισα υπέροχο από κάθε άποψη. Τόσο από άποψη μορφής όσο κι από την άποψη του περιεχομένου. Είναι γραμμένο με σωστά ελληνικά, σε ρέουσα ελληνική γλώσσα και με τρόπο απλό και κατανοητό από κάθε αναγνώστη. Πράγματι, αποτελεί αισθητική απόλαυση η ανάγνωση του βιβλίου αυτού από την αρχή ως το τέλος. Θα έλεγα διαβάζεται «μονορούφι». Με μια ανάσα. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος περιγράφει, αναλύει και διεκτραγωδεί τον τρόπο ζωής των Ρωμιών στην Καππαδοκία, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η ανταλλαγή και οι δυσκολίες που συνάντησαν κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Αυτή την αφήγηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος την εντάσσει μέσα στο μακροϊστορικό πλαίσιο, εντός του οποίου εκτυλίσσονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το συνολικό δράμα του μικρασιατικού ελληνισμού».

Την εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Κολιός, παρακολούθησαν ο βουλευτής Έβρου κ. Μαρίνος Ουζουνίδης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης και πολλοί φιλίστορες.

Χαρακοπουλος Αλεξανδρούπολη 2