Ελλάδα » «Να επιτραπεί στους καθηγητές να κάνουν φροντιστήρια»

«Να επιτραπεί στους καθηγητές να κάνουν φροντιστήρια»

«Να επιτραπεί στους καθηγητές να κάνουν φροντιστήρια»

Μεγάλη σκόνη αναμένεται να σηκώσουν οι θέσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σταύρος Θεοδωράκης, που τόνισε ότι «το Ποτάμι είναι το Κέντρο των Αλλαγών».

«Το Ποτάμι δεν είναι το αραχνιασμένο κέντρο. Δεν είναι οι ισορροπιστές που θέλουν να τα έχουν καλά και με τους αριστερούς και με τους δεξιούς. Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των Αλλαγών! Αυτές οι δυο λέξεις πάνε μαζί για μας. Το Κέντρο των Αλλαγών!» τόνισε με νόημα, ενώ άσκησε κριτική σε κυβέρνηση και, κυρίως, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε «η Ελλάδα να γίνει το μποστάνι και το κελάρι της Ευρώπης» προτείνοντας «να συμπράξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον μικρό και διάσπαρτο κλήρο, να φτιάξουμε ομάδες παραγωγών ανά προϊόν γιατί η υγιής επιχειρηματικότητα είναι απαραίτητη».

«Το 2013, οι Έλληνες δαπάνησαν συνολικά 1 δισ. για φροντιστήρια. Πρέπει να δεχτούμε την πραγματικότητα, να επιτρέψουμε στους καθηγητές των δημοσίων σχολείων να κάνουν φροντιστηριακά μαθήματα, όπως οι γιατροί του ΕΣΥ κάνουν απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία.

Να γίνουν πιλοτικά στην αρχή, σε επιλεγμένες περιοχές, να το μελετήσουμε και να το επεκτείνουμε σε όλη τη χώρα αν αποδώσει» τόνισε χαρακτηριστικά, τασσόμενος υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αλλά και πρόσληψη διευθυντών σχολείων από τον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει:

• Να μην υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις και κοινωνικοί πόροι στις συντάξεις:

«Ίδιοι κανόνες για όλους, χωρίς προνόμια και εξαιρέσεις. Ανταποδοτικότητα των εισφορών, προστασία των φτωχών ηλικιωμένων. Μια πλήρως ανταποδοτική αναλογική σύνταξη, χρηματοδοτούμενη αποκλειστικά από ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένων και εργοδοτών), χωρίς κρατικές ενισχύσεις και χωρίς “κοινωνικούς πόρους”. Με πλήρως ανταποδοτική επικουρική σύνταξη».

• Στις μεγάλες επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους, κύρια μορφή συλλογικής διαπραγμάτευσης να είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις, με πραγματικά αντιπροσωπευτικά σωματεία.

Η ύπαρξη αντιπροσωπευτικού σωματείου και συλλογικής σύμβασης να συνδέεται με έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές. Για τις επιχειρήσεις χωρίς σωματεία κάτω από 50 εργαζόμενους να ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις.

• Επιμήκυνση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος ανεργίας από 12 σε 24 μήνες, για όσο διάστημα η ανεργία μένει πάνω από το 10%.

Επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε όλους τους ανέργους που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

• Κατάργηση των εφοριών για μισθωτούς και συνταξιούχους. Εισαγωγή των κληρώσεων αυτοκινήτων για τις αποδείξεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Το έκαναν στην Πορτογαλία. Όταν έρχεται ο υδραυλικός ή ο γιατρός να ξέρεις ότι αν δεν σου δώσει απόδειξη, θα έχεις μια λιγότερη ευκαιρία να κερδίσεις την άνοιξη ένα “ακριβό μου διθέσιο”, που λέει και το τραγούδι».

• Να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος εργασίας και κυρίως οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες πρέπει να μειωθούν πριν από οποιονδήποτε άλλο φόρο.

Για ΕΝΦΙΑ και «κόκκινα» δάνεια

• Να επιτραπεί το κούρεμα του δανείου κατόπιν συμφωνίας δανειστή-δανειολήπτη εξωδικαστικά, χωρίς τον κίνδυνο να θεωρηθεί κάτι τέτοιο απιστία.

Για στεγαστικά η αρχή πρέπει να είναι «Κανένας δεν χάνει το σπίτι που μένει, αλλά και σε κανέναν δεν χαρίζεται το σπίτι που χρωστάει». Στα «κόκκινα» δάνεια ακινήτων να επιτραπεί το leasing.

Να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ και να επισπευστεί η μεταφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το ένα σπίτι μιας οικογένειας μέχρι 100 τμ δεν μπορεί να φορολογείται. Το ένα δωμάτιο ανά παιδί δεν μπορεί να φορολογείται.

Δέκα δισ. για δημόσια έργα

• Να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις σε μεγάλα και μικρά έργα. Στόχος: να επενδυθούν σε ορίζοντα δυο ετών έως και 10 δισ. σε μεγάλα και μικρά δημόσια έργα, ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης αυτών των έργων.

Υπολογίζεται ότι για κάθε δισ. ευρώ που επενδύεται με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά σε 2 έτη μπορούν να δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Τα χρήματα να προέλθουν από ομόλογα που θα εκδώσει το κράτος αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Για το χρέος

• Η διευθέτηση του χρέους με μεγάλη χρονική παράταση των λήξεων, μείωση των επιτοκίων, διευθέτηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων του ΔΝΤ, πρέπει να περιλαμβάνει μια ικανοποιητική περίοδο αναστολής της εξυπηρέτησης.

Στη διαπραγμάτευση να τεθεί και το θέμα της εξαίρεσης από το PSI των ομολόγων ύψους 56,6 δισ. της ΕΚΤ.

Real.gr