Λάρισα » Εκδηλώσεις για τη Βραδιά Ερευνητή

Εκδηλώσεις για τη Βραδιά Ερευνητή

Εκδηλώσεις για τη Βραδιά Ερευνητή

Η Βραδιά του Ερευνητή αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και διεξάγεται ταυτόχρονα σε 300 πόλεις της Ευρώπης που θα φιλοξενήσουν την εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την 26η Σεπτεμβρίου 2014 και στην Ελλάδα σε εννέα πόλεις.

Το γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων – συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών και της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού και σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ έχει αναλάβει τη διοργάνωση εκδήλωσης η οποία για το έτος 2014 θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προσεγγίσει τον απλό άνθρωπο και τον μελλοντικό επιστήμονα στο έργο του ερευνητή ώστε να αναδειχθεί αυτό καθώς και ο ρόλος του στην ζωή, την επιστήμη και την ανάπτυξη .

Τις ημέρες που προηγούνται της εκδήλωσης δηλαδή από τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 έως και την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού για την μεγάλη βραδιά της 26ης Σεπτεμβρίου

Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν:

- Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου

Το πρωί:

Στις 11.30πμ η κ. Ασπροδίνη Ευτυχία, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εργ. Φαρμακολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα δώσει συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας.

Β)Στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7:30μ.μ.

H εκδήλωση θα ξεκινά με Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβoλή της ταινίας «Kinsey». Είναι η ιστορία του πρώην εντομολόγου Άλφρεντ Κίνσεϊ (1894-1956), του οποίου οι επιστημονικές έρευνες πάνω στη σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων, συντάραξαν την πουριτανική Αμερική του μεταπολέμου. Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, που ακόμα και σήμερα προκαλεί αντιδράσεις στους κύκλους της συντηρητικής Αμερικής. Συζήτηση με το κοινό.

Η ταινία απευθύνεται σε θεατές άνω των 17 ετών.

- Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου

Το πρωί:

Α) στις 10 πμ ο κ.Κόλλιας Βασίλης, επίκουρος καθηγητής στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα δώσει συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και

Β) στη συνέχεια θα είναι ο συνεπιβάτης στο «ταξί του ερευνητή» και θα συζητά με τους επιβάτες για τον ερευνητή και το έργο του.

Γ) στις 10 πμ η κ. Χρηστίδου Βασιλεία καθηγήτρια στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης θα επισκεφθεί το 3ο δημοτικό σχολείο Λάρισας με τις ερευνήτριες Βασιλική Σκιαδά και Ευαγγελία Παπαδοπούλου με δράσεις γνωριμίας των μαθητών με τους ανθρώπους της έρευνας με κεντρικό σκοπό την προώθηση μιας ρεαλιστικής «εικόνας» για τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δ) στις 11 πμ ο κ. Καρπούζας Δημήτρης Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας με τους νέους ερευνητές Marco Campos από τη Χιλή και τη Giorgia Pertile από την Ιταλία θα επισκεφθούν το 2ο γυμνάσιο Λάρισας, θα μιλήσει για τη ζωή του ερευνητή ενώ οι συνεργάτες του θα μιλήσουν για την πορεία τους μέχρι το ερευνητικό εργαστήριο.

Το απόγευμα:

Α) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7.30μ.μ. Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «Gattaca». Ο Βίνσεντ είναι ένας απόκληρος, ένα παιδί που γεννήθηκε με φυσικό τρόπο, που ζει όμως σε μια κοινωνία όπου κυβερνούν οι «έγκυροι», τα σχεδιασμένα και τέλεια παιδιά του σωλήνα. Ο Βίνσεντ συναντά τον Τζερόμ, έναν «έγκυρο» που δέχεται να πουλήσει το γενετικό υλικό του. Συζήτηση με το κοινό.

Β) Στις 17μμ στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο επί της Ηρ.Πολυτεχνείου 191 5μμ-9μμ ο αντιδήμαρχος Παιδείας Νεολαίας και αθλητισμού Αλ.Μπατζανούλης θα κηρύξει την έναρξη των αθλητικών αγώνων καλαθοσφαίρισης 3Χ3 με συμμετοχή των αθλητικών σωματείων και μαθητών.

- Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου

Το πρωί:

Α) Στις 8.30πμ η κ. Χρηστίδου Βασιλεία καθηγήτρια στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης θα επισκεφθεί το δημοτικό σχολείο των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη και

Β) στις 12.30μμ θα επισκεφθεί το 3ο δημοτικό σχολείο Αμπελώνα με τις ερευνήτριες Βασιλική Σκιαδά και Ευαγγελία Παπαδοπούλου με δράσεις γνωριμίας των μαθητών με τους ανθρώπους της έρευνας με κεντρικό σκοπό την προώθηση μιας ρεαλιστικής «εικόνας» για τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας

Γ) στις 11πμ ο κ. Δαναλάτος Νικόλαος , καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας, φυτικής παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος θα θα δώσει συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας

Δ) στις 11.30πμ ο κ. Καρπούζας Δημήτρης Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας με νέους ερευνητές Marco Campos από τη Χιλή και τη Giorgia Pertile από την Ιταλία θα επισκεφθούν το γυμνάσιο των εκπαιδευτηρίων Ν.Μπακογιάννη και θα μιλήσει για τη ζωή του ερευνητή ενώ οι συνεργάτες του θα μιλήσουν για την πορεία τους μέχρι το ερευνητικό εργαστήριο.

Ε) στις 12.30μμ η ομάδα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» του τμήματος Μηχανολόγων –Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα επισκεφθεί το 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας και θα μιλήσει για τις σπουδές στο τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών και για την πορεία τους στην έρευνα.

Το απόγευμα:

Α) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7.30μ.μ. Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας

«Τα παιδιά των ανθρώπων». Σε μια ολοκληρωτική Αγγλία του 2027, και ενώ η στειρότητα απειλεί με εξαφάνιση το ανθρώπινο γένος, ένας πρώην ακτιβιστής αναλαμβάνει και πάλι δράση, συνοδεύοντας προς την ελευθερία μια νεαρή μετανάστρια, μοναδική έγκυο σε όλο τον πλανήτη. Συζήτηση με το κοινό

Β) στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο επί της Ηρ.Πολυτεχνείου 191 5μμ-9μμ θα διεξαχθούν αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης 3Χ3 με συμμετοχή αθλητικών σωματείων, μαθητών και φοιτητών. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με βράβευση τω νικητριών ομάδων

- Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου

Το πρωί:

Α) στις 10 πμ η κ Παπαδοπούλου Καλλιόπη Επίκουρος Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας και ο κ. Καρπούζας Δημήτρης Επίκουρος Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα δώσουν συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΗΧΟΣ 91»

Το απόγευμα:

Α) στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» στις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «αναζητώντας το μυστήριο που λέγεται μάζα και ο θαυμαστός κόσμος του Peter Higgs» από τον αν.καθηγητή-ερευνητή κ. Βαβουγιό Διονύση με γνωστικό αντικείμενο η Φυσική και η Διδακτική της και

Β) στις 8.30μ.μ. θα ακολουθήσει Master class από τον κριτικό κινηματογράφου Νίκο Αρτινό και μετά προβολή της ταινίας «The story of Louis pasteur». Πρόκειται για την βιογραφία του πρωτοπόρου Γάλλου μικροβιολόγου, ο οποίος δημιούργησε επανάσταση στην γεωργία και την ιατρική. Συζήτηση με το κοινό.

- Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου

Στις 15μμ ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας θα συζητήσει με τον Γιάννη Κολλάτο στη «Θεσσαλία Τηλεόραση»

Οι ταινίες εντάσσονται στη θεματολογία «επιστήμη και κοινωνία» και επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Artfools

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

- Καθ’ όλη την εβδομάδα συνεντεύξεις σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και επισκέψεις σε σχολεία

- Γύρος με ένα ταξί με συνεπιβάτη έναν ερευνητή που θα συζητά και θα ενημερώνει τους επιβάτες για τον ερευνητή και το έργο του.

Εκδηλώσεις την Βραδιά του Ερευνητή (από 18:00-24:00)

I) Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «επιστήμη και κοινωνία» που θα λάβει χώρα στο θέατρο του Μύλου και ώρα έναρξης 7 00 μ.μ. με εισηγητές τους κ.κ. Δοντά Απόστολο, πρόεδρο ΣΘΕΒ, ο οποίος θα μιλήσει για την «έρευνα και επιχειρηματικότητα» Μπάλια Γιώργο, Επίκουρο Καθηγητή Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος θα