Πολιτισμός » Τα μυστικά που κρύβουν οι Καρυάτιδες
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τα μυστικά που κρύβουν οι Καρυάτιδες

Τα μυστικά που κρύβουν οι Καρυάτιδες

Αγωνία, ερωτηματικά και αναμονή της μεγάλης αποκάλυψης ολόκληρων των Καρυάτιδων αλλά και της εισόδου στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα σήμερα (21/9) θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τις εξελίξεις στην ανασκαφή και νέες φωτογραφίες.

Οι αρχαιολόγοι θα αφαιρέσουν δύο σειρές λίθων από τον τοίχο σφράγισης μπροστά από τις Καρυάτιδες προκειμένου να αποκαλυφθούν εξ ολοκλήρου και να φανεί το μεγαλείο των αγαλμάτων.

Οι Καρυάτιδες, σύμφωνα με την «Ημερησία», έχουν σγουρά μαλλιά και μπούκλες που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν σκουλαρίκια, και φορούν χιτώνα με μανίκια.

Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.

Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλα τους.

Μπροστά από τις Καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ.

Το νέο σχέδιο για την είσοδο στον τρίτο θάλαμο

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες που μετέχουν στις ανασκαφές αναθεώρησαν τον τρόπο εισόδου τους στον τρίτο θάλαμο του ταφικού μνημείου καθώς η οπή που βρίσκεται στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο δεν αποτελεί ασφαλή δίοδο και δεν αποκλείεται να υπάρξει κατάρρευση.

Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να μπουν στον τρίτο θάλαμο από την είσοδο, που βρίσκεται κάτω από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο.

Έτσι, ξεκινούν οι εργασίες αφαίρεσης των χωμάτων, τα οποία βρίσκονται μπροστά στην είσοδο.

Η διαδικασία θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη μιας και οι ανασκαφείς έχουν καταφέρει να απομακρύνουν μόλις 30 με 40 πόντους από τον όγκο του χώματος.

Η επικεφαλής των ανασκαφών Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ανέφερε πως πρόκειται για συνθήκες σπηλαίου και πρόσθεσε ότι στον πρώτο και δεύτερο θάλαμο του μνημείου συνεχίζονται οι εργασίες στήριξης.

Πώς ήταν η Αμφίπολη στην αρχαιότητα

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η εικονική αναπαράσταση της Αμφίπολη σε σχέση με το πώς ήταν στην αρχαιότητα.

Το βίντεο – στιγμιότυπο «ξετυλίγει» το κουβάρι της ιστορίας της περιοχής και κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις εικόνες και τις πληροφορίες που αποκαλύπτει.

 

ΠΗΓΗ: Real.gr