Λάρισα » Εικόνες εγκατάλειψης στο Χατζηγιάννειο
ΠΩΣ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ...ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Εικόνες εγκατάλειψης στο Χατζηγιάννειο

Εικόνες εγκατάλειψης στο Χατζηγιάννειο

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Στο συλλογικό υποσυνείδητο των Λαρισαίων το Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο έχει συνδυαστεί, κατά το παρελθόν, με λαμπρές σελίδες του Πολιτισμού. Σημαντικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, μεγάλες διοργανώσεις έχουν διεξαχθεί στους φιλόξενους χώρους του, καθιστώντας το ένα σημείο – σταθμό στην τοπική πολιτιστική δραστηριότητα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 πλήθος συναντήσεων – πολιτικών, κοινωνικών, φιλανθρωπικών κ.α. –  έχουν ως σημείο αναφοράς το Χατζηγιάννειο, το οποίο αποτελεί «στολίδι» για την πόλη, μέσα σε ένα εξαίρετο κτίριο επί της οδού Ρούσβελτ.

Χατζηγιάννειο (2) Χατζηγιάννειο (3)Όμως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν…  Πλέον θλίψη καταλαμβάνει τον επισκέπτη που θα βρεθεί στους χώρους του πάλαι ποτέ ακμάζοντος πολιτιστικού κέντρου. Η πρώτη εικόνα που συναντά είναι τα δύο ασανσέρ, τα οποία πλέον – εδώ και πολύ καιρό –  δεν λειτουργούν.

Παράπλευρα και στο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο υπόγειο βρίσκονται παρατημένες σκάλες, οι οποίες όμως είναι σε κοινή θέα από τον διερχόμενο. Η κεντρική αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου στο ισόγειο, ενώ διαθέτει θέρμανση για το χειμώνα, κανείς δεν προέβλεψε ώστε να υπάρχει και κλιματισμός κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο χώρος ουσιαστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στο καυτό λαρισαϊκό καλοκαίρι, στερώντας από την πόλη μία κλειστή αίθουσα, την οποία έχει ανάγκη.

Σε πολλά σημεία του κτιρίου είναι ευδιάκριτη η φθορά που αφήνει ο χρόνος, ενώ έξω από την αίθουσα εκθέσεων «Τάκη Τλούπα» είναι χαρακτηριστική η εικόνα του εκτεθειμένου φωτισμού στην οροφή, καθώς έχει σπάσει το προστατευτικό τζάμι.

Χατζηγιάννειο (1)

Χατζηγιάννειο (5)

Χατζηγιάννειο (4)Κλείνοντας  την βόλτα, στον 3ο όροφο και σε μια ενιαία αίθουσα που ξεπερνά τα 200 τ.μ., αντί να βρίσκεται ένας χώρος εκθέσεων ή άλλης πολιτιστικής δραστηριότητας, η προηγούμενη δημοτική Αρχή έκρινε σκόπιμο να εγκαταστήσει εκεί την Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων.

Αναμφίβολα η στέγαση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας θα μπορούσε να γίνει σε κάποιο άλλο δημοτικό κτίριο και όχι στο Χατζηγιάννειο, το οποίο όπως και ο τίτλος μαρτυρά, πρέπει να λειτουργεί ως «Πνευματικό Κέντρο» και όχι ως… πάρκινγκ υπηρεσιών.

Μέσα σ’ όλα τα άλλα μοιάζει ελάσσονος σημασίας, αλλά δεν είναι, ότι το Χατζηγιάννειο δεν διαθέτει φύλακα κατά τις απογευματινές ώρες με αποτέλεσμα το κτίριο να παραμένει κλειστό.  Όλα αυτά συνθέτουν μια συνολική εικόνα εγκατάλειψης του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου για την οποία σαφέστατη ευθύνη έχει η δημοτική Αρχή Τζανακούλη. Πλέον η νέα δημοτική Αρχή οφείλει να αποκαταστήσει τον σημαντικό αυτό χώρο και να δώσει τη θέση που του αξίζει στο πολιτιστικό και ευρύτερο κοινωνικό στερέωμα της Λάρισας.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης