Δήμοι Νομού » Δήμος Τεμπών » Μία απάντηση για το χαμένο στοίχημα με την καθαριότητα
ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑΓΓΑΛΩΝ

Μία απάντηση για το χαμένο στοίχημα με την καθαριότητα

Μία απάντηση για το χαμένο στοίχημα με την καθαριότητα

ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Δήμος Τεμπών απαντώντας στο άρθρο της Νικολέττας Τσιτσανούδη, «το χαμένο στοίχημα με την καθαριότητα» που δημοσιεύθηκε στην έντυπη Larissanet και ακολούθως στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας, και αναφερόταν στον παραθεριστικό προορισμό Μεσαγγάλων τονίζει τα εξής:

«Πολλές φορές γραφόμενα (δημοσιογράφων ή μη) στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο γίνονται αφορμή να αναδυθούν πτυχές και θέματα που κυρίως άπτονται της καθημερινότητας. Γίνονται όμως και αφορμές για πολλαπλά αποκαλυπτήρια… ήθους, στάσης, ιδεολογίας αλλά και πεπραγμένων. Σε πρόσφατη λοιπόν ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Larissanet, κάποιοι ανακάλυψαν τις φυσικές ομορφιές των παραλίων του Δήμου Τεμπών. Συμφωνούμε περίτρανα.

Σε κάθε μας δράση και στρατηγική τονίζουμε και προβάλλουμε το φυσικό κάλλος, αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής. Είναι βέβαια και μια περιοχή – όπως και πολλές άλλες – με ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά.Έχω όμως χαρά και είναι τιμή μου να υπηρετώ τους δημότες και την περιοχή αυτή και μάλιστα για δεύτερη δημαρχιακή θητεία – κι αυτό διότι βλέπουμε πιο μακριά….και μάλιστα όλο τον χρόνο! Αλήθεια, πρέπει να περνά κανείς λίγες μόνο μέρες σε έναν παραθεριστικό οικισμό για να έχει μεγάλο λόγο για το τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, πώς να το δρομολογήσουν, αλλά και πότε να βρίσκονται εκεί, μάλλον για να συναντιούνται με τους περαστικούς! Η παρουσία λοιπόν του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των Τοπικών Προέδρων, Συμβούλων του Δημοτικού αλλά και των Τοπικών Συμβουλίων, είναι συνεχής και καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Μάρτυρες επ ‘ αυτού πολλοί. Όμως κι εμείς που βρισκόμαστε στην περιοχή μετράμε παρουσίες. Βλέπουμε τοπικούς φορείς, δημότες, παραθεριστές, πολίτες που νοιάζονται για τον τόπο τους και το δείχνουν. Δεν είχαμε την τιμή να συναντηθούμε με την εκλεκτή δημοσιογράφο που αρθρογραφεί για την καθαριότητα των Μεσαγκάλων στις συνελεύσεις φορέων, ούτε σε περιβαλλοντική εκδήλωση, ούτε βέβαια σε κάποια από τις εθελοντικές πρωτοβουλίες καθαρισμού της παραλίας που κατά καιρούς διοργανώνουν ο Δήμος, τα σχολεία και οι Ενεργοί Πολίτες. Προφανώς οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις δεν το επέτρεψαν να βρεθούμε.

Με προβληματισμό ωστόσο θα πω ότι κάποια λεγόμενα χάνουν το στόχο τους. Κι ας έχουν σκοπό να θίξουν το Δημαρχιακό θώκο, προσβάλλουν όμως και ανθρώπους που έσκυψαν και θα ξανασκύψουν για να μαζέψουν τα σκουπίδια όλων από την παραλία, που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους στο κοινό καλό.  Με την ευκαιρία αυτή λοιπόν θέλω να απευθυνθώ σε όλους όσους έδρασαν και δρουν εθελοντικά : κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει το έργο σας. Όσοι γνωρίζουμε, σας ευχαριστούμε.

Ξέρουμε καλά ότι πολλά θέματα της καθημερινότητας έχουν να κάνουν με την παιδεία και πράγματι εκεί εστιάζουμε όλοι, από τη θέση και με το ρόλο που μας αναλογεί. Ο καθένας από το μετερίζι του: ο Γονιός, ο Δάσκαλος, ο Ιερέας, ο Δήμαρχος, ο Μαθητής, ο Επαγγελματίας, ο Σκεπτόμενος Πολίτης. Σαν Δημοτική Αρχή δίνουμε καθημερινά μάχες για την καλύτερη διαβίωση των ανθρώπων που επέλεξαν για τη διαμονή τους τα παράλια του Δήμου μας. Τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός ανέρχεται σε 30.000, ενώ με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 488 άτομα. Επίσης και για το διάστημα των τριών θερινών μηνών το 50% των οικιακών απορριμμάτων του Δήμου συλλέγεται από την παραθεριστική αυτή περιοχή. Δέχομαι λοιπόν ότι πολλά θέματα χρήζουν βελτίωσης. Αρνούμαι όμως «τα χαμένα στοιχήματα». Η ζωή κι η καθημερινότητα είναι ένας αγώνας δίχως τέλος, άλλωστε «……οι εικόνες που παρέχουμε στα παιδιά μας τα εκπαιδεύουν αναλόγως, κι είναι αθλιότητα να μυείς και τα παιδιά στη μαύρη αισθητική των σκουπιδιών. Παντός είδους.»

Σ.Σ.«Περιεκτικά και στο δια ταύτα: Προφανώς ο στόχος του άρθρου δεν ήταν η πρόκληση μιας εκτενούς γραπτής ανακοίνωσης, αλλά ενός έμπρακτού αντανακλαστικού. Ο δήμαρχος δεν αρνείται το πρόβλημα, εντέλλεται κατά συνέπεια από τους δημότες του να το αντιμετωπίσει. Σε αυτή την πρόκληση είμαστε μαζί του και όχι απέναντί του. Ας αφήσουμε ήσυχους τους εθελοντές και όλους όσους μαζεύουν τα σκουπίδια, τους οποίους τιμώ απεριόριστα. Για την οργάνωση του έργου της καθαριότητας των Μεσαγγάλων σε επίπεδο δημοτικής αρχής και την επίλυση ενός σοβαρότατου προβλήματοςπου άπτεται της δημόσιας υγείας μιλάμε. Εύχομαι το καλοκαίρι του 2015 να είναι καλύτερο από το φετινό κι αυτό το άρθρο να λειτούργησε αφυπνιστικά. Όλα τα υπόλοιπα στην εποχή που βρισκόμαστε εκτιμώ πως δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Σας ευχαριστώ για την αντιγραφή σας και την προσοχή σας»

Νικολέττα Τσιτσανούδη

Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Ioannina 2014 FellowHarvardUniversity

Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων