Κόσμος » Γαλλία: Οργισμένοι αγρότες πυρπόλησαν κυβερνητικά κτήρια

Γαλλία: Οργισμένοι αγρότες πυρπόλησαν κυβερνητικά κτήρια

Γαλλία: Οργισμένοι αγρότες πυρπόλησαν κυβερνητικά κτήρια

REUTERS/GONZALO FUENTES

Φωτιά σε κτήριο της εφορίας έβαλαν εξοργισμένοι αγρότες που διαδήλωναν στο Μορλέ της Βρετάνης αντιδρώντας στη διαρκή υποβάθμιση όπως λένε του βιοτικού τους επιπέδου,  το οποίο επιδεινώθηκε έπειτα και από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα ως αντίποινα στις κυρώσεις της Ε.Ε. για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Οι αγρότες άδειασαν στους δρόμους του Μορλέ μεγάλες ποσότητες από αγκινάρες, κουνουπίδια, αλλά και κοπριά, ενώ κάποια στιγμή άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον κυβερνητικών κτηρίων σπάζοντας τα τζάμια τους.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται καθώς όπως λένε δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη συνεχή μείωση των τιμών στα προϊόντα τους.

Εν τω μεταξύ το βράδυ της Παρασκευή περίπου 100 αγρότες επιτέθηκαν στα γραφεία ενός ασφαλιστικού ταμείου και του έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς και στη συνέχεια με  τα αγροτικά τους αυτοκίνητα πήγαν στο κεντρικό κτήριο της εφορίας όπου άδειασαν τα απούλητα προϊόντα τους, έσπασαν τα τζάμια του κτηρίου και στη συνέχεια το πυρπόλησαν.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το BBC οι αγρότες στο Μορλέ έχουν κλείσει τον κεντρικό και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση στη γαλλική κυβέρνηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ  Βαλς να καταδικάζει την επίθεση, λέγοντας πως η βία δεν είναι αποδεκτή και διαβεβαιώνοντας πως οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.

«Είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό το γεγονός πως δεν επέτρεψαν στους πυροσβέστες να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο» δήλωσε ο Βαλς για τους αγρότες, ενώ τους προέτρεψε να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τον αρμόδιο υπουργό Στεφάν λε Φολ.

Πηγή: BBC