Αγροτικά » «Αναστατωμένος ο αγροτικός κόσμος με τη φορολογία»
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

«Αναστατωμένος ο αγροτικός κόσμος με τη φορολογία»

«Αναστατωμένος ο αγροτικός κόσμος με τη φορολογία»

Άγχος και προβληματισμό προκαλούν τόσο στον αγροτικό κόσμο όσο και στους λογιστές τα νέα φορολογικά δεδομένα που ισχύουν πλέον για τους αγρότες έπειτα από την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς πολλά είναι ακόμη τα σημεία που απαιτούν διευκρινιστικές απαντήσεις.

Για όσα ισχύουν μέχρι σήμερα αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μίλησε στη larissanet.gr, στο πλαίσιο του σεμιναρίου που πραγματοποίησε σήμερα η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Λάρισας με θέμα την ένταξη των αγροτών στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε.Λ. Ηλίας Νάκας.

Ειδικότερα ο κ. Νάκας επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη «πολλά αδιευκρίνιστα θέματα σχετικά τον Φ.Π.Α. όσον αφορά τις αγροτικές και ημιαγροτικές εργασίες» και τόνισε ότι «ευελπιστούμε μέσα στη χρονιά να δοθούν διευκρινίσεις από το υπουργείο».

Όσον αφορά τις αλλαγές που προκύπτουν στον αγροτικό τομέα και στους ίδιους τους αγρότες ο κ. Νάκας δήλωσε ότι «οι αγρότες αγωνιούν διότι έχουν να κάνουν πλέον με τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης. Δηλαδή αν κάποιος αγρότης δηλώσει μέσα στη χρονιά ζημιά κι έχει τεμαρτές δαπάνες, θα φορολογηθεί με 26% κι όχι με 13%».

Μάλιστα επισήμανε πως «ο αγροτικός κόσμος είναι αναστατωμένος με τη φορολογία γιατί είναι ένας καινούριος τρόπος γι’ αυτούς προσδιορισμού του εισοδήματός τους (έσοδα – έξοδα), ενώ πριν ήξεραν ότι έχουν μια στρεμματική απόδοση ως προς τις καλλιέργειες από πίνακες που δημοσίευε το υπουργείου Οικονομικών» και τόνισε πως «επικρατεί μια ταραχή σχετικά με το τι φορολογία θα πληρώσουν όταν έρθει η ώρα της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΙΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (4)

Από αριστερά: Ευάγγελος Κυρίτσης (γ.γ ΕΦΕΕΛ), Ηλίας Νάκας (πρόεδρος ΕΦΕΕΛ), Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος (Ορκωτός ελεγκτής λογιστής «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Λ» – επιστημονικός συνεργάτης Taxheaven)

Για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το νέο καθεστώς μίλησε στη larissanet.gr και ο Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος, Ορκωτός ελεγκτής λογιστής «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Λ» – επιστημονικός συνεργάτης Taxheaven.

Ο Κ. Νιφορόπουλος μιλώντας για τις αλλαγές που επιφέρει η νέα φορολογία στους αγρότες τόνισε πως «από το νέο καθεστώς μπορεί να προκύψουν μεγάλυτεροι φόροι απ΄αυτούς που πληρώνανε και Φ.Π.Α.

Άρα οι αγρότες παρόλο που η δήλωσή τους είναι ετήσια, πρέπεινα κάνουν υπολογισμούς από τώρα για να μη βρεθούν προ εκπλήξεως.

Μάλιστα, ο κ. Νιφορόπουλος αναφέρθηκε και στις νέες υποχρεώσεις των λογιστών που προκύπτουν από το νέο φορολογικό καθεστώς των αγροτών λέγοντας πως «η τήρηση των λογιστικών βιβλίων των αγροτών απαιτεί την ανάλωση σημαντικού χρόνου, γιατί με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα απαιτηθούν, εκτός των άλλων, μητρώο παγίων και απογραφή αποθεμάτων και παγίων τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της χρονιάς».

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΙΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (5)

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΝΙΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (8)