Πολιτισμός » «Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας συστήνεται στο ελληνικό κοινό»
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ – ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ

«Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας συστήνεται στο ελληνικό κοινό»

«Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας συστήνεται στο ελληνικό κοινό»

Της Ρένας Ζήση

Ο λόγος του αρχαίου δράματος θα ακουστεί για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας με την ευκαιρία της Ζ΄ Γενικής Συνέλευσης της Κίνησης για τα Αρχαία Θέατρα «Διάζωμα» και τιμητικής εκδήλωσης για τον αρχαιολόγο κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια.

Ειδικότερα, θα παρουσιαστούν τρία χορικά από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, που πρωτοπαρουσίασε το 1988 το «Θεσσαλικό Θέατρο», εγκαινιάζοντας το Β΄ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, υπό τη φροντίδα του Κώστα Τσιάνου και σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων της Λάρισας και τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το Λεύκωμα για το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, η περιπέτεια της αναστήλωσής του, η οποία ήταν εργώδης, βασανιστική και συγκρουσιακή από τον αρχαιολόγο Θανάση Τζιαφάλια.

Επίσης, πριν από την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή – τιμητική αναφορά προς τους Λαρισαίους πολίτες που στα δύσκολα χρόνια της αρχής της ανασκαφής υπήρξαν πρωτοπόροι και βοήθησαν με μοναδικό τρόπο για να αρχίσουν οι εργασίες αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου.

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου και στo πλαίσιo της Ζ΄ Γενικής Συνέλευσης της Κίνησης για τα Αρχαία Θέατρα – ΔΙΑΖΩΜΑ , αναμένεται να προσέλθουν στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας γύρω στα 400 άτομα απ’ όλη την Ελλάδα

Σ” αυτό το σημείο σημειώνεται ότι το «Διάζωμα» αποτελεί μια πρωτοβουλία του κ. Σταύρου Μπένου, πρώην υπουργού Πολιτισμού και πρώην Δημάρχου Καλαμάτας και πολλών άλλων ανθρώπων του πνεύματος και των τεχνών και έχει ως σκοπό την ανάδειξη – προστασία και ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία της μοναδικής περιουσίας παγκόσμιας εμβέλειας που είναι τα αρχαία θέατρα, τα ωδεία, τα μνημεία κλπ.

2755

Ο Γιάννης Σάπκας, ιδρυτικό μέλος τη Κίνησης για τα Αρχαία Θέατρα – Διάζωμα μίλησε στο larissanet.gr για το ρόλο του σωματείου επισημαίνοντας πως «είναι επικουρικός και συμπληρωματικός ως προς το ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού και των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και προσπαθεί κατά κάποιο τρόπο να συνδέσει την κοινωνία της πόλης και τη χώρα με τα αρχαία μνημεία» και χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή για την πόλη που η Ζ’ Γενική Συνέλευση του «Διαζώματος» θα γίνει στον τόπο μας, και ειδικά που θα φιλοξενηθεί στο Α΄ Αρχαίο Θέατρο, όπου αναμένεται να προσέλθουν γύρω στα 400 άτομα απ’ όλη την Ελλάδα, άνθρωποι ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, γνωστοί αρχιτέκτονες και καταξιωμένοι καλλιτέχνες».

Ο κ. Σάπκας τόνισε επίσης πως το Σάββατο «είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την πόλη, μέρα κομβικής σημασίας γιατί στην ουσία είναι η «πρώτη» του Αρχαίου Θεάτρου. Το Αρχαίο Θέατρο θα συστηθεί προς ένα κοινό 400-500 ανθρώπων που θα έρθει απ΄ όλη την Ελλάδα, ανθρώπων που ο καθένας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χώρο του, θα συστηθεί προς το ελληνικό κοινό συνολικά αποκαλύπτοντας πόσο πολύτιμο είναι για την πόλη, τη χώρα και παγκοσμίως» και εξέφρασε τη χαρά αλλά και τη συγκίνησή του γιατί «επιτέλους η πόλη αρχίζει να αποκτά φυσιογνωμία για την οποία μπορεί να είναι περήφανη».