Περιβάλλον » O Αχελώος (και πάλι)… «προκαλεί»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

O Αχελώος (και πάλι)… «προκαλεί»

O Αχελώος (και πάλι)… «προκαλεί»

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την κατασκευή του φράγματος Μεσοχώρας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αναμφίβολα πρόκειται για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες. Πρώτη θετική εξέλιξη είναι η υπογραφή των διαχειριστικών σχεδίων της υδατικής λεκάνης της Θεσσαλίας.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί μέσα στο διαχειριστικό σχέδιο αναφέρεται ότι η προσφορότερη, συμφερότερη κοινωνικά και οικονομικά λύση είναι η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία και τον θεσσαλικό κάμπο για την αποφυγή της ερημοποίησης.

Η δεύτερη θετική εξέλιξη είναι ότι ταυτόχρονα εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η συνέχιση των έργων της Μεσοχώρας, που σημαίνει ότι, τα χρήματα του ελληνικού λαού που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα δεν θα πάνε χαμένα καθώς θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, σε μία εποχή που υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα, υψηλό κόστος και εισαγόμενη ενέργεια σε περιόδους μεγάλης ζήτησης.

Αυτό είναι σημαντικό καθώς φέρνει και θέσεις εργασίας στην περιοχή αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ολοκληρώνεται ένα από τα δυο κομμάτια του έργου του Αχελώου. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας, για την μεταφορά νερού στη Θεσσαλία, όπως κάναμε και μετά την πρώτη μάχη και την πρώτη νίκη που είχαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τη δεύτερη με την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης της υδατικής λεκάνης της Θεσσαλίας και την τρίτη με την ανακοίνωση ότι αρχίζουν οι εργασίες στη Μεσοχώρα.

Νομίζω ότι με τις μελέτες οι οποίες γίνονται για να εναρμονιστεί με τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία το υπόλοιπο έργο, βαδίζουμε σε σωστό δρόμο για την υλοποίησή του αλλά δεν σταματούμε να διεκδικούμε».

Ανακοίνωση Φορέων για το Φράγμα της Μεσοχώρας:

Και πάλι ο «Αχελώος» στο προσκήνιο. Δηλώσεις πρωθυπουργού, συνακόλουθες ανακοινώσεις, νέες προσδοκίες.

Σε τι ακριβώς όμως συνίστανται οι πρωθυπουργικές δηλώσεις και ποια είναι τα πραγματικά νέα στοιχεία : Ας επιχειρήσουμε μία αποκωδι-κοποίηση απαλλαγμένη από το πολιτικό πλαίσιο περί ανάπτυξης κλπ.

1. Το πρώτο γεγονός είναι ότι εγκρίθηκαν και υπογράφτηκαν τα Σχέδια Διαχείρισης (Σ.Δ.) για τις δύο γειτονικές υδατικές λεκάνες (διαμερίσματα) των ποταμών Πηνειού και Αχελώου. Σημειώνεται πως η εκπόνηση των Σ.Δ. κατά λεκάνη σε όλη τη χώρα εκπορεύεται από σχετική οδηγία της ΕΕ για την ποιότητα των υδάτων (60/2000) και από την Ελληνική νομοθεσία. Η εκπόνησή τους άρχισε επί υπουργίας κας Μπιρμπίλη (ΥΠΕΚΑ, κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, 2010) και αφού μεσολάβησαν αρκετές αλλαγές κυβερνήσεων και υπουργών στο ΥΠΕΚΑ και μετά από εξαντλητική διαβούλευση με τους φορείς των εμπλεκομένων περιφερειών (Θεσσαλίας, Αιτωλοακαρνανίας) υπογρά-φθηκαν τις ημέρες αυτές.

2. Δεύτερο βασικό στοιχείο αποτελεί η εξαγγελία ότι δρομολογείται η λειτουργία του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) Μεσοχώρας (φράγμα και σταθμός ενέργειας), μετά από 13 χρόνια αδράνειας και εγκατάλειψης λόγω δικαστικών εμπλοκών, παρότι το έργο είναι ήδη ολοκληρωμένο από τεχνικής απόψεως.
Την εξαγγελία του πρωθυπουργού συνοδεύουν και δηλώσεις για την αξία της υδροηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου έργου.

Οι δικές μας επισημάνσεις :

α. Η υπογραφή των Σ.Δ. αποτελεί θετικό αλλά και αναγκαίο βήμα για οποιαδήποτε εξέλιξη στα υδατικά έργα της περιοχής μας. Από μόνη της όμως δεν προσφέρεται ούτε για υπέρμετρη αισιοδοξία ούτε φυσικά για πανηγυρισμούς.
β. Το ΥΗΕ Μεσοχώρας αποτελεί ένα σημαντικό, ανεξάρτητο, μεμο-νωμένο ενεργειακό έργο επί του ποταμού Αχελώου και δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την μεταφορά νερών από τον Αχελώο, όπως κακώς αφήνεται να εννοηθεί σε διάφορα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις.

Επιμένουμε στο θέμα αυτό, αφενός για να προστατεύονται οι πολίτες από παραπληροφόρηση και αφετέρου για να μην αποτελέσει η εξέλιξη αυτή αφορμή για νέες άγονες διαμάχες με τα μεγάλα «ΝΑΙ»/ «ΟΧΙ» στην εκτροπή Αχελώου, τα οποία πλέον είναι απολύτως ξεπερασμένα και φυσικά καταδικασμένα στην συνείδηση των σκεπτόμενων πολιτών και των φορέων τους.

Η Μεσοχώρα είναι αυτοτελές ενεργειακό έργο, μεγάλης αξίας. Σημαντικό γεγονός αποτελεί και η έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής βούλησης για την λειτουργία του. Από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι η λειτουργία της Μεσοχώρας μπορεί και πρέπει να μας βρει όλους στην ίδια πλευρά, ανεξάρτητα από τυχόν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις ανάγκες της γεωργίας στη Θεσσαλία και για την κάλυψη των ελλειμμάτων της από νερά του Αχελώου. Έτσι κι αλλιώς η μεταφορά νερών από τον Αχελώο στον κάμπο συνδέεται με άλλα έργα (ταμιευτήρας και ΥΗΣ Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς Πευκοφύτου) και ΚΑΘΟΛΟΥ δεν σχετίζεται με της Μεσοχώρα. Αλλά για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε σε εύθετο χρόνο, όταν αποκρυσταλλωθούν και οι θέσεις της κυβέρνησης.

γ. Η υπόθεση της Μεσοχώρας δεν «κλείνει» με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Απομένουν σημαντικές εκκρεμότητες για τη λειτουρ-γία του έργου, οι οποίες μάλιστα μας κάνουν να είμαστε πολύ επιφυλα-κτικοί ως προς τον χρόνο υλοποίησης εντός της διετίας όπως εξαγγέλθηκε. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εκκρεμούν η νομοθετική ρύθμιση, οι συμπληρωματικές τεχνικές επεμβάσεις, η νέα περιβαλ-λοντική αδειοδότηση, η μετακίνηση των κατοίκων (ρόλο εδώ έχει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που καθυστερεί) και άλλες, ίσως λιγότερο σημαντικές, διαδικασίες.

Οι επιστημονικοί φορείς που εκπροσωπούμε δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλίας να μην εφησυχάζουν διότι και η Μεσοχώρα έχει μπροστά της ακόμη αρκετό δρόμο αλλά και τα υπόλοιπα έργα που συνδέονται με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι ακόμη ανοιχτά.

Τέλος καλούμε για μια ακόμη φορά σε ενότητα και κοινή δράση ΟΛΟΥΣ, φορείς και πολίτες, δεδομένου ότι τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, η παραγωγή υδροηλεκτρικής (πράσινης) ενέργειας και το έργο της Μεσοχώρας είναι δράσεις στην κατεύθυνση της προόδου, του εκσυγχρονισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, οπότε δεν προσφέρονται για πολιτικές αντιπαλότητες.

Βαρνάς Γιάννης – Πρόεδρος ΤΕΕ – ΚΔ Θεσσαλίας
Γεωργιάδης Γιάννης – Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ – Κεντρικής Ελλάδας
Καλλές Γιάννης – Πρόεδρος Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ)

 

Διαβάστε επίσης: