Ελλάδα » Δείπνο Σαμαρά – Νταβούτογλου

Δείπνο Σαμαρά – Νταβούτογλου

Δείπνο Σαμαρά – Νταβούτογλου

Σε δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ιλχάν Αλίγιεφ και στο οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, καθώς επίσης και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου παρακάθισε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ήταν η πρώτη συνάντηση -αν και όχι κατ” ιδίαν- που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Νταβούτογλου ως πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Ύστερα από την κατ” ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο του Μπακού, ο κ. Αλίγιεφ πήρε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο αυτοκίνητό του και μετά από μία σύντομη ξενάγηση, κατά την οποία του έδειξε και τα αθλητικά κέντρα όπου θα διεξαχθούν οι πανευρωπαϊκοί αγώνες, τον οδήγησε στην Πλατεία σημαίας απέναντι από το κέντρο που έγινε ο διαγωνισμός της Eurovision στην καινούργια πτέρυγα της πόλης.

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο χώρο που χρησιμοποιεί ο κ. Αλίγιεφ σαν εστιατόριο για τους υψηλούς καλεσμένους του. Η ιδιαίτερη αντιμετώπιση του Έλληνα πρωθυπουργού οφείλεται στις συμφωνίες που έχει υπογράψει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Δεν είναι δίχως σημασία ότι είναι η πρώτη φορά μέσω του ΔΕΣΦΑ που η αζερική SOCAR διεισδύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην συνέχεια άρχισαν να φθάνουν οι πρωθυπουργοί των χωρών που ήταν καλεσμένοι του κ. Αλίγιεφ. Το δείπνο διήρκεσε δύο ώρες και η συζήτηση κύλισε σε χαλαρούς ρυθμούς και επικεντρώθηκε κυρίως στα ενεργειακά ζητήματα και περισσότερο στην απειλή που συμφωνούν όλοι ότι συνιστά το ISIS.

 

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ