Συνεντεύξεις » Θ. Κακαρδάκος: «Το μέλλον ανήκει στην τεχνική εκπαίδευση»
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΑ.Λ.

Θ. Κακαρδάκος: «Το μέλλον ανήκει στην τεχνική εκπαίδευση»

Θ. Κακαρδάκος: «Το μέλλον ανήκει στην τεχνική εκπαίδευση»

O κ. Θεόδωρος Κακαρδάκος είναι Υπεύθυνος Σπουδών του Φροντιστηρίου «Τεχνικό»

Της Ρένας Ζήση

Τα Επαγγελματικά Λύκεια αποτελούν ακόμη και σήμερα μια παρεξηγημένη επαγγελματική εκπαίδευση καθώς επικρατεί η πεποίθηση στην αντίληψη του κόσμου πως αποτελούν τη δεξαμενή των αδύναμων μαθητών. Παρόλα αυτά η τεχνική εκπαίδευση έρχεται σήμερα πρώτη στο μυαλό των μαθητών, καθώς η σύγχρονη εποχή αποδεικνύει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το μέλλον. Ο υπεύθυνος του φροντιστηρίου «Τεχνικό» που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000 αποκλειστικά για τους «ξεχασμένους» μαθητές των ΕΠΑ.Λ., Θοδωρής Κακαρδάκος μιλάει στη Larissanet και εξηγεί γιατί η τεχνική εκπαίδευση και η εξειδίκευση αποτελούν το μέλλον της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και αποκατάστασης, παρά τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν μαθητές και φροντιστές λόγω της κρατικής αδιαφορίας.

Ανήκει το μέλλον στην τεχνική εκπαίδευση;

Τα Επαγγελματικά Λύκεια δημιουγήθηκαν για να καλλιεργηθούν οι κλίσεις των μαθητών. Βέβαια στην ελληνική οικογένεια υπάρχουν ακόμη τα κατάλοιπα που θέλουν τα παιδιά να σπουδάσουν γιατροί και δικηγόροι. Μέσα όμως από την επαγγελματική εκπαίδευση θα υπάρξει και επαγγελματικό μέλλον.

Μέσα από την επαγγελματική ενασχόλησή σας με τον τομέα αυτό έχετε δει αλλαγές;

Τα πρώτα χρόνια υπήρχε μεγάλο ρεύμα μαθητών γιατί οι εξετάσεις ήταν πιο εύκολες στα παιδιά των ΕΠΑΛ, αλλά σιγά-σιγά οι αλλαγές των συστημάτων στην εκπαίδευση έδωσαν ένα βαρύ χτύπημα στην επαγγελαμτική εκπαίδευση, όπως επίσης και η εσφαμένη εντύπωση που επικρατεί ότι πάμε εκεί αν έχουμε πρόβλημα. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι είναι το Επαγγελματικό Λύκειο, αλλά βλέπουμε σταδιακά να αλλάζει αυτό το κλίμα. Περισσότερα πλέον παιδιά φοιτούν σε ΕΠΑ.Λ. Οι καινούριες και σύγχρονες ειδικότητες αποτελούν έναν ακόμη λόγο.

Ποιες είναι αυτές οι ειδικότητες;

Καινούριες ειδικότητες είναι η πληροφορική, με Hardware και Software εξειδικευμένα, με μηχανολογία, ακόμη και με μηχανικούς φυσικού αερίου που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, όπως επίσης και ειδικότητες ηλεκτρολόγων ηλεκτρονικών και αυτοματισμού, ο τομέας Οικονομίας – Διοίκησης, ο οποίος περιλαμβάνει τα. Επίσης η γεωπονία που στην περιοχή μας έχει αποκτήσει ειδικότητα ζωικής, φυτικής παραγωγής και αγροτικής οικονομίας.

Ποια είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στα ΕΠΑ.Λ;

Το μέλλον ανήκει στην τεχνική εκπαίδευση αρκεί να υπάρχει η μέριμνα από το κράτος να προωθηθούν τα ΕΠΑ.Λ. Εμείς έχουμε ένα στατιστικό στοιχείο, όχι ευρύτερα γνωστό στον κόσμο, ότι ενώ κλείνουν και συγχωνεύονται Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια, ανοίγουν Επαγγελματικά Λύκεια.

Εμείς προσπαθούμε να γίνει η επαγγελματική εκπαίδευση γνωστή στον κόσμο. Υπάρχει βέβαια μεγάλη ανάγκη για πληροφόρηση. Ένα παράπονο που έχουμε είναι ότι ενώ για το γενικό Λύκειο γράφονται πράγματα επί πραγμάτων για βάσεις, για μαθήματα, για αλλαγές, για το επαγγελματικό Λύκειο δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.

Ως «Τεχνικό» φροντιστήριο κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις, αλλά και πάλι χρειάζεται η κατάλληλη προβολή από τα ΜΜΕ και από το κράτος για να μάθουν τα παιδιά τι είναι ΕΠΑ.Λ. και τις προοπτικές που αυτά προσφέρουν. Για παράδειγμα, κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος, είναι ότι αποφοιτώντας από το ΕΠΑ.Λ. έχουμε και απολυτήριο και πτυχίο σε μια ειδικότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό τη σύγχρονη εποχή που το ποσοστό της ανεργίας είναι μεγάλο, γιατί ένας μαθητής μπορεί να τελειώσει σε τρία χρόνια το σχολείο και να έχει μετά μια στοιχειώδη επαγγελματική αποκαταστάση.

Τι προβλέπεται πλέον για τον τομέα Υγείας – Πρόνοιας;

Ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας καταργήθηκε και πέρασε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που έδωσαν εξετάσεις φέτος, δεν πέτυχαν και θα ήθελαν μια δεύτερη ή και τρίτη ευκαιρία, όπως έκαναν όλες τις άλλες χρονιές με τις αλλαγές των συστημάτων. Ακόμη δεν ξέρει κανείς τίποτα σχετικά. Εμείς από τη μεριά μας πιέζουμε να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις πάλι.

Με τις τελευταίες αλλαγές στο Λύκειο τι έχει αλλάξει στο «Τεχνικό»;

Η Α’ και Β’ Λυκείου έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών, αλλά ένα πλεονέκτημα που έχουν οι μαθητές σε σχέση με το γενικό Λύκειο είναι ότι δεν χρειάζονται το «10» στα γραπτά στο τέλος. Εδώ ισχύει το παλιό σύστημα, ο γενικός μέσος όρος των μαθημάτων δηλαδή να είναι δέκα. Αυτό έχει επιδράσει θετικά στο να έρθουν περισσότεροι μαθητές, αλλά και πάλι υπάρχει αυτή νοοτροπία ότι θα πάω σε κάτι πιο εύκολο. Υπάρχει όμως αβεβαιότητα με τη Γ’ Λυκείου κι εμείς ακόμη δεν μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στους γονείς. Δεν ξέρουμε ακόμη για τα ΕΠΑ.Λ. τα μαθήματα που θα δοθούνε στις πανελλήνιες, αν θα δοθεί στους μαθητές το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις για ΑΕΙ, όπως ήταν μέχρι τώρα, ποια θα είναι η ύλη των μαθημάτων για να μπορέσουμε κι εμείς να προετοιμάσουμε τα παιδιά για του χρόνου. Υπάρχει μια απληροφορησία, μια αγνομωσύνη των υπευθύνων. Ασχολούνται όλοι με το γενικό Λύκειο. Πρέπει να γίνει άμεσα η κατάθεση του νέου σχεδίου.

Ποια είναι τα νέα επιχειρηματικά σχέδια του «Τεχνικού»;

Το φροντιστήριο θα κάνει όσο γίνεται πιο γνωστή την παρουσία της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην κοινωνία. Θα ασχοληθούμε επίσης με τη Διά Βίου Μάθηση γιατί βλέπουμε ότι δεν τελειώνει η εκπαίδευση μόνο στο σχολείο. Ήδη ως φροντιστήριο έχουμε πάρει άδεια για να είμαστε Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, οπότε θα κοιτάξουμε η επαγγελματική εκπαίδευση να συνεχίσει και μετά τα 18. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη γενική παιδεία και να περάσουμε στην εξειδίκευση.