Λάρισα » Στο «σημείο μηδέν» η κτηνοτροφία
ΣΕ «ΞΕΣΗΚΩΜΟ» ΚΑΛΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Στο «σημείο μηδέν» η κτηνοτροφία

Στο «σημείο μηδέν» η κτηνοτροφία

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στην καθημερινότητά τους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα νομού Λάρισας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα το πρωί.

Ο κ. Χρήστος Λίτσας υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η κτηνοτροφία βρίσκεται στο σημείο μηδέν». Παράλληλα, τόνισε ότι «όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, αλλά δημιουργούν κι’ άλλα» και κάλεσε τους συναδέλφους του «να ξεσηκωθούν».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Βασίλης Κατής επισήμανε ότι «η κατάσταση στην κτηνοτροφία επιδεινώνεται καθημερινά» και πρόσθεσε ότι «στην πλειοψηφία τους οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να αγοράσουν εφόδια για να κάνουν τη δουλειά τους».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νέα ΚΑΠ υποστηρίζοντας ότι «θα πετάξει έξω τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους», ενώ άσκησε κριτική για τις συνέπειες που έχουν στον κλάδο τα φαινόμενα καταρροϊκού πυρετού κάνοντας λόγω για «αδράνεια του ελληνικού κράτους», όπως επίσης και για «αδιαφορία στην πρόληψη και στην επιδότηση των κτηνοτρόφων».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στα φάρμακα που σχετίζονται με την παραπάνω ασθένεια που πλήττει τα κοπάδια «έχουν διπλασιαστεί οι τιμές» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνάμα, έθεσε και θέμα φορολογίας των κτηνοτρόφων, καθώς όπως είπε «το κοπάδια σε πολλές των περιπτώσεων βοσκούν ελεύθερα και δεν αγοράζονται ζωοτροφές. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται μεγάλα κέρδη και θα υπάρξει μεγάλη φορολογία».

Ο κ. Κατής ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν ενημερώσεις στα χωριά και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να οργανωθούν

Κλείνοντας άσκησε κριτική στο ρόλο της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στον κ. Παλάσκα λέγοντας πως «έχει δίπλα τον Αγοραστό».

Μάλιστα έκανε λόγο για «κολαούζους της κυβέρνησης».

Ο κ. Γιώργος Αποστόλου κάλεσε τους νέους κτηνοτρόφους «να ξεσηκωθούν γιατί είναι θέμα επιβίωσης» και δήλωσε απαισιόδοξος σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχει ο καταρροϊκός πυρετός. «Θα μείνει το 30 % έως 40% των κοπαδιών» τόνισε.

Ο κ. Αριστείδης Γαϊτάνης αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στο ζήτημα του καταρροϊκού πυρετού, δηλώνοντας ότι «δεν καταπολεμήθηκε το πρόβλημα στην αρχή, όταν εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στη Σπάρτη». «Προσπαθούν να αποσιωπήσουν το γεγονός» υπογράμμισε και στη συνέχεια άσκησε κριτική στη στάση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.