Κόσμος » Την Πέμπτη το δημοψήφισμα στην Σκωτία

Την Πέμπτη το δημοψήφισμα στην Σκωτία

Την Πέμπτη το δημοψήφισμα στην Σκωτία

Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία θα αποφασίσουν την Πέμπτη αν η περιοχή θα κηρύξει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία ή όχι. Ακολουθούν τέσσερις ερωταπαντήσεις για το δημοψήφισμα. 

Τι τίθεται σε ψηφοφορία και πώς θα διεξαχθεί η διαδικασία;


Το ψηφοδέλτιο θα έχει το ερώτημα: «Πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;». Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να βάλουν ένα σταυρό είτε στο «ναι», είτε στο «όχι».

Τα εκλογικά κέντρα ανοίγουν την Πέμπτη στις 07:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας).

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφείγια να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 την Πέμπτη. 

Θα δοθούν στη δημοσιότητα exit poll;


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δεν είναι προγραμματισμένες δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων το «όχι» προηγείται με 51% έναντι 49% του «ναι». 

Πότε θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα;


Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν επισήμως μόνο αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι και στις 32 περιφέρειες, όμως τα τοπικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από την εκλογική επιτροπή μόλις φτάνουν από τις περιφέρειες.

Κάθε πλευρά χρειάζεται το 50% συν μία ψήφο του συνόλου, οπότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ξεκάθαρο προτού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.

Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να αρχίσουν να γίνονται γνωστά περίπου στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) τα ξημερώματα της Παρασκευής. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες πόλεις της Σκωτίας —το Εδιμβούργο, τη Γλασκώβη και το Αμπερντίν— ενδέχεται να γίνουν γνωστά μετά τις 07:00.

Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό «την ώρα του πρωινού» την Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της εκλογικής επιτροπής. 

Πόσοι άνθρωποι θα λάβουν μέρος στη διαδικασία;

Συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών.

Στο δημοψήφισμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών και ζουν στη Σκωτία. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι Βρετανοί, ή πολίτες της Κοινοπολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

 

ΠΗΓΗ: Nooz.gr