Αγροτικά » Η ΔΗΜ.ΑΡ. για το «πακέτο Χατζηγάκη»

Η ΔΗΜ.ΑΡ. για το «πακέτο Χατζηγάκη»

Η ΔΗΜ.ΑΡ. για το «πακέτο Χατζηγάκη»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, σχολιάζοντας την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στην ερώτηση του βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα σε σχέση με την επιστροφή του «πακέτου Χατζηγάκη».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ αναφέρονται τα παρακάτω:

«Η υπόθεση του “πακέτου Χατζηγάκη” και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία τα έτη 2008-2009 δόθηκαν αγροτικές ενισχύσεις ύψους 387,4 εκ. ευρώ ασυμβίβαστες με την κοινοτική νομοθεσία αναδεικνύει τον τρόπο διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων στην χώρα μας αμέσως πριν έρθει στο προσκήνιο η οικονομική κρίση.

Η Δημοκρατική Αριστερά ανέδειξε άμεσα το συγκεκριμένο θέμα και ο Βουλευτής της Θωμάς Ψύρρας κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης για το πώς σχεδιάζεται να γίνει η ανάκτηση των πόρων.

Η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με έγγραφό του το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή ήταν ότι η αρμοδιότητα για την διαδικασία επιστροφής των κονδυλίων που κρίθηκαν μη συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην απάντηση τονίζεται ότι αν δεν υλοποιηθεί η απόφαση ανάκτησης η χώρα κινδυνεύει με καταδικαστική απόφαση και πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με ταυτόχρονο αποκλεισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έλαβαν την παράνομη ενίσχυση από κάθε περαιτέρω επιδότηση.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας πολιτικής όπου οι ενισχύσεις βαφτίστηκαν αποζημιώσεις και στη συνέχεια κρίθηκε ότι νοθεύουν τον ανταγωνισμό και είναι ασύμβατες με την κοινοτική νομοθεσία.

Οι Υπουργοί ρωτήθηκαν και για το εάν θα υπάρξει άμεσα λογοδοσία, ανάληψη και απόδοση ευθύνης στους υπαίτιους για την αποδεδειγμένη στρεβλή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

Καμία απάντηση όμως δεν δόθηκε».