Λάρισα » Τι έδειξαν οι κάλπες στο νομό Λάρισας
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τι έδειξαν οι κάλπες στο νομό Λάρισας

Τι έδειξαν οι κάλπες στο νομό Λάρισας

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

Τώρα που το «πανηγύρι» τελείωσε, αν δεχθούμε πως οι εκλογές είναι το πανηγύρι της δημοκρατίας όπως υποστηρίζουν κάποιοι, και οι νέοι τοπικοί άρχοντες έχουν εγκατασταθεί στα γραφεία τους, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πρώτη ανίχνευση της κατάστασης στο νομό, στο πλαίσιο πάντα της υφιστάμενης πολιτικής πραγματικότητας, κι αυτό γιατί έχω την αίσθηση πως ο νομός της Λάρισας αποτελεί έναν πολύ χαρακτηριστικό οδοδείκτη όλων αυτών που θα συμβούν στη χώρα το προσεχές διάστημα.

Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές διαμόρφωσαν στο νομό μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση: στους δυο από τους εφτά δήμους του νομού, Λάρισας και Τυρνάβου, τα ηνία έχουν αναλάβει άνθρωποι της Αριστεράς. Καλογιάννης και Σαρχώσης είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους. Σε άλλους δυο δήμους, Ελασσόνας και Κιλελέρ, επικεφαλής είναι δυο επιτυχημένοι άνθρωποι της αγοράς. Ευαγγέλου και Νασιακόπουλος είναι έτοιμοι να αναμετρηθούν με τις νοοτροπίες. Στους δήμους Φαρσάλων και Τεμπών συνεχίζουν οι δήμαρχοι της προηγούμενης θητείας. Κολλάτος και Καραχάλιος είναι έτοιμοι να αποδείξουν πως ο χρόνος μπορεί να είναι ο σημαντικός παράγοντας που θα κάνει τη διαφορά, ενώ ο δήμος της Αγιάς είναι μια κατηγορία μόνος του αφού ο Αντώνης Γκουντάρας μένει ακίνητος εκεί για να θυμίζει σε πείσμα όλων τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος.

Ποιες ήταν όμως αυτές οι «ένδοξες στιγμές του παρελθόντος»; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή μπορεί εύκολα να αναδείξει τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος και να αποδείξει εν συντομία γιατί η χώρα πτώχευσε. Με λίγα λόγια: σπατάλη, κακοδιαχείριση, αναξιοκρατία, διορισμοί και ρουσφέτια πάσης φύσεως, έλλειψη προγραμματισμού και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, γραφειοκρατία και πάνω απ’ όλα το μακρύ χέρι του κομματικού κράτους που ρύθμιζε τις σχέσεις των αιρετών με την κοινωνία, ήταν μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνέθεταν το πάζλ της τοπικής αυτοδιοίκησης τα περασμένα χρόνια. Το αποτέλεσμα για την πλειοψηφία των δήμων, ως φυσικό επακόλουθο, δεν θα μπορούσε παρά να έχει την ίδια κατάληξη με αυτή της χώρας: χρεοκοπία και μνημόνια.

Η νέα πραγματικότητα από την άλλη αντικατοπτρίζεται εύστοχα σε μια διαπίστωση του Ούλριχ Μάλυ. Ο εν λόγω κύριος είναι ο δήμαρχος της Νυρεμβέργης και πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων, ο οποίος συμμετέχοντας στην 4η Ελληνογερμανική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του τον περασμένο Οκτώβριο, και στην οποία συμμετείχαν αρκετοί δικοί μας δήμαρχοι, διαπίστωσε βροντόφωνα πως «εάν στη Γερμανία είχαμε αυτές τις περικοπές πόρων στους Δήμους δε θα μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε». Τι έκανε δηλαδή ο άνθρωπος; Απλά σχολίασε φωναχτά τη νέα πραγματικότητα στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία έχουν μειωθεί οι πόροι κατά 60% την τελευταία τετραετία. Μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: το βασικό θέμα της 4ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ήταν «Ο Δήμος του Μέλλοντος».

Ας επιστρέψουμε τώρα πίσω στα δικά μας. Πως ακριβώς τοποθετείται απέναντι στον «δήμο του μέλλοντος», ένας δήμαρχος της αριστεράς, ένας δήμαρχος επιχειρηματίας και ένας δήμαρχος «μπαρουτοκαπνισμένος»; Ερώτημα δεύτερο. Με ποιον τρόπο συμπεριφέρεται απέναντι στις περικοπές ή στις αυξημένες ανάγκες για προσωπικό ή στην εγκύκλιο για διαθεσιμότητα, ένας αριστερός δήμαρχος και ένας άνθρωπος που έμαθε να εργάζεται και να πετυχαίνει σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς; Ερώτημα τρίτο. Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα και πως θα αποτυπωθεί αυτή στην πράξη ενός δημάρχου που είχε μάθει για χρόνια να κινείται στο ασφαλές καταφύγιο της κριτικής και ενός δημάρχου που έπαιρνε πάντα το ρίσκο αλλά για προσωπικές του υποθέσεις;

Τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος, ο βασικός όμως άξονας που τα διαπερνά είναι ο ίδιος: πως θα διαχειριστούν πολιτικά τη νέα πραγματικότητα δήμαρχοι οι οποίοι έχουν εντελώς διαφορετικές πορείες, τόσο στη ζωή όσο και στη θεωρία;

Ο νομός της Λάρισας, μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, είναι μια μικρογραφία που εμπεριέχει όλα τα πολιτικά σενάρια τα οποία θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν στη χώρα, με ότι συνεπάγεται το καθένα για τον πολίτη και την κοινωνία.

Στο νομό της Λάρισας θα δώσει δείγμα γραφής ο δήμαρχος της Αριστεράς. Ο δήμαρχος αυτός θα τοποθετηθεί απέναντι σε μια κυβέρνηση λιτότητας και περικοπών, την ώρα όμως που θα έχει ο ίδιος την ευθύνη της διακυβέρνησης, την ώρα δηλαδή που θα πρέπει να δώσει λύσεις.

Στο νομό της Λάρισας θα δώσει δείγμα γραφής και ο επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος ενδεχομένως τα προηγούμενα χρόνια παρατηρώντας την κατάσταση στις κρατικές δομές θα οργίζονταν και θα σκεφτόταν γιατί να μην λειτουργούν όλα όπως στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα έχει την ευκαιρία να το αλλάξει αφού είναι ο ίδιος που έχει πλέον το γενικό τοπικό πρόσταγμα.

Στο νομό της Λάρισας επίσης θα δώσει δείγμα γραφής ο δήμαρχος που έχει δει από μέσα όλες τις ανωμαλίες του συστήματος, που είδε τον δήμο του να μπαίνει σε μνημόνιο και που τώρα ο ίδιος έχει την ευκαιρία να δουλέψει για την υστεροφημία του και να εξαγνιστεί.

Με άλλα λόγια στη Λάρισα θα τα δούμε όλα. Το μόνο που δεν θα δούμε είναι έναν δήμαρχο φασίστα, φίλο των ναζί, αποτέλεσμα της άκριτης διαμαρτυρίας και της βαθιάς σήψης και αμορφωσιάς. Αν το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διαμορφώνοντας από τώρα τις συνθήκες εξυγίανσης και αλλαγής του, αν δεν θέσει τις βάσεις της ανάκαμψης, δίνοντας ελπίδα και προοπτική στους πολίτες, αν δεν προχωρήσει σε ριζική αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων δομών ως μέρος ενός σύγχρονου εθνικού σχεδίου και οράματος και αν δεν δώσει το πρόσταγμα της αξιοκρατίας, τότε δεν είναι διόλου απίθανο το σενάριο αυτό να το δούμε σε πέντε χρόνια. Δυστυχώς όμως τότε θα ζούμε σε μια άλλη χώρα, ασυγκρίτως χειρότερη και από τη σημερινή…

E mail: lpapastergiou@larissanet.gr
Twitter: LPapastergiou

Το παρών δημοσιεύτηκε στην έντυπη Larissanet στη στήλη Υπογείως