Οικονομία » «Ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει €27,2 δισ.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει €27,2 δισ.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει €27,2 δισ.»

Πολυσέλιδη ανακοίνωση που περιλαμβάνει την κυβερνητική απάντηση-κοστολόγηση των εξαγγελιών του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του Σαββάτου στην Θεσσαλονίκη έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα φορτώνουν με 27,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα δηλαδή με αύξηση κατά 15% του ΑΕΠ και ως 20 δισ. ευρώ το χρέος ενώ σημειώνει ότι οδηγούν σε αύξηση φορολογικών βαρών 14 δισ. ευρώ ή 2.700 ευρώ κατ’ έτος ανά οικονομικά ενεργό πολίτη.

«Εφόσον εκληφθούν κυριολεκτικά οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι προτάσεις γίνονται υπό συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, δηλαδή χωρίς την προοπτική του δανεισμού, τα προτεινόμενα μέτρα θα πρέπει να αντισταθμιστούν με αύξηση εσόδων από φόρους κατά περίπου 14 δισ. ευρώ ή 2.700 ευρώ κατ’ έτος ανά οικονομικά ενεργό πολίτη, χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψιν το κόστος της διαγραφής ιδιωτικών χρεών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αποτίμηση κυβέρνησης των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα το Υπουργείο αναφέρει:

«Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ξεκάθαρη κοστολόγηση. Μετά από ενδελεχή έλεγχο με τις υπηρεσίες προκύπτει ότι το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, και μόνο για το 1ο έτος, υπερβαίνει τα 17,2 δις ευρώ (και πάλι χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το κόστος της διαγραφής ιδιωτικών χρεών) έναντι €9,362 δις που διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ (€11,362 δις συνολική αποτίμηση μείον €2δις για τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών που αναλύεται ξεχωριστά).

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία έχει καταρτιστεί η κοστολόγηση είναι ότι η εξαγγελία περιλαμβάνει αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά €4δις, τα οποία όμως στην συνέχεια παραλείπονται από την κοστολόγηση! Αυτά τα €17,2δις θα αύξαναν το έλλειμμα της χώρας κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σχέση με πλεόνασμα 1.5% σήμερα, οδηγώντας τη χώρα πίσω σε δημοσιονομική κρίση.

Εάν προστεθεί και μία –μετριοπαθής- εκτίμηση κόστους €10δις για τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών, το κόστος των εξαγγελιών ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στα €27,2 δις ή 15 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ επιπλέον έλλειμμα. Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως το ελάχιστο όριο, καθώς η αποφυγή παροχής αριθμητικών δεδομένων και συγκεκριμενοποίησης των προϋποθέσεων εφαρμογής ορισμένων από τα προτεινόμενα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά αδύνατη την ακριβή εκτίμησή τους και, έτσι, παρατίθενται συντηρητικοί υπολογισμοί».

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρεται και σε «εξαγγελίες για τις οποίες δεν έγινε ξανά λόγος στη ΔΕΘ (παράδειγμα η υπόσχεση για αύξηση δαπανών προς ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας) ή παρεμβάσεις οι οποίες παραπέμπονται στο μέλλον (πχ. η «σταδιακή» επαναφορά των χαμηλών συντάξεων) οι οποίες θα εκτίνασσαν το κόστος. Επειδή αρκετές από τις παρεμβάσεις επεκτείνονται στο διηνεκές, η σωρευτική επίδραση στο χρέος, η οποία θα είναι πολλαπλάσια της αρχικής επίδρασης. Πέραν από την επίπτωση των μέτρων στο δημοσιονομικό έλλειμμα, υπάρχει και άμεσο δημοσιονομικό κόστος από τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών. Αυτή δύναται να επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 5 με 10 μονάδες του ΑΕΠ (€10-20 δις), ανάλογα με την τελική έκβαση της ρύθμισης».

Γιατί καθυστέρησε η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από 72 ώρες διυπουργικών συνεννοήσεων. Η κοστολόγηση προέκυψε από τη σύνθεση των αναλύσεων των περισσότερων Υπουργείων τα οποία ανέλαβαν να στείλουν σημειώματα στο υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα χειρίστηκε ο νέος γενικός γραμματέας κ. Τ. Αναστασάτος. Η καθυστέρηση της διαδικασίας, μέσα κι έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, είχε ως αποτέλεσμα να αργήσει υπερβολικά η τελική έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Ετσι, η κυβερνητική απάντηση δόθηκε τρεις μέρες μετά την ομιλία Τσίπρα…