Οικονομία » Γελαλής: Χαρίζουν 20 εκατ. € σε ξένες δικηγορικές εταιρίες

Γελαλής: Χαρίζουν 20 εκατ. € σε ξένες δικηγορικές εταιρίες

Γελαλής: Χαρίζουν 20 εκατ. € σε ξένες δικηγορικές εταιρίες

Το Υπουργείο Οικονομικών χαρίζει 20 εκατομμύρια ευρώ σε ξένες δικηγορικές εταιρείες τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Δημήτρης Γελαλής, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε.Κ.Ε. Οικονομικών. Ειδικότερα ο κ. Γελαλής επισημαίνει:

«Στις 12.9.2014 κατατέθηκε ερώτηση ώστε να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με φωτογραφική διάταξη που ψηφίστηκε σε πολυνομοσχέδιο στις 7.4.2014 προκειμένου να εξυπηρετηθούν αλλοδαπές δικηγορικές εταιρείες. Ενώ μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι συγκεκριμένες δικηγορικές εταιρείες φορολογούνταν όπως όλες οι αλλοδαπές εταιρείες, δηλαδή σαν Ανώνυμες Εταιρείες, μετά το πολυνομοσχέδιο ορίστηκε ότι θα φορολογούνται σαν τις ελληνικές δικηγορικές εταιρείες. Σε απλά ελληνικά με τη νέα διάταξη η φορολόγησή τους θα γίνεται με πιο ευνοϊκούς όρους και μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ σε βάθος 20ετίας.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στα ξένα δικηγορικά γραφεία να ζητήσουν πίσω τα επιπλέον χρήματα που έχουν πληρώσει σε φόρους με βάση το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς. Σύμφωνα με δημοσίευμα τα χρήματα που αναμένεται να ζητήσουν πίσω ανέρχονται στα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Την ίδια στιγμή που η χώρα μας περνά μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση η κυβέρνηση χαρίζει φόρους σε ξένες δικηγορικές εταιρείες, σε επιχειρηματικούς ομίλους που πραγματοποιούν τριγωνικές συναλλαγές, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μέσω συνεχών αναβολών στο φόρο επί των διαφημίσεων κτλ. Οι φορολογικές διατάξεις ψηφίζονται χωρίς διαβούλευση με τους αντίστοιχους φορείς, χωρίς να συνυπολογίζονται οι προτάσεις τους, με κύριο κριτήριο την εξυπηρέτηση ημετέρων».