Αρχική » Ελλάδα » Βενιζέλος: Υπάρχουν καλικάτζαροι στην παράταξη

Βενιζέλος: Υπάρχουν καλικάτζαροι στην παράταξη

Βενιζέλος: Υπάρχουν καλικάτζαροι στην παράταξη

Με αιχμές για την εσωκομματική «γκρίνια» όπως αποτυπώθηκε στις ομιλίες κατά τη πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του ο πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι «τα φαντάσματα είναι παρόντα και οι καλικάντζαροι της παράταξης στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι».

«Ποτέ δεν έχω ακούσει τόσες χυδαιότητες», είπε και ανέφερε ότι στο επταήμερο από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 7 του μήνα που έδωσε συνέντευξη Τύπου, «άνοιξε όλη η νοσηρή βεντάλια του ΠΑΣΟΚ, και τη γυρίσαμε και δείξαμε το φάσμα του αξιόπιστου στρατηγικού ΠΑΣΟΚ και μας άκουσε ο κόσμος».

Ωστόσο, συνέχισε, «τα φαντάσματα είναι παρόντα, οι καλικάντζαροι της παράταξης στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι», για να προσθέσει ότι δεν ήθελαν να σταθούμε τον Ιούνιο του 2012, δεν θέλησαν να σταθούμε στις ευρωεκλογές και προσέβαλαν την Ελιά. «Έγιναν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, μέχρι τελευταία στιγμή περίμενα δήλωση στήριξης της παράταξης μέχρι και μετά το τέλος της ψηφοφορίας κι αυτή έγινε λειψή, αμφίσημη», είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι κάποιοι είχαν τρελαθεί με το δίλημμα που έθεσε στις ευρωεκλογές, αλλά ο κόσμος το βρήκε σωστό. «Αλλά δεν δέχομαι εξ αριστερών κριτική για τη σύμπραξη μας σε κυβέρνηση ανάγκης με τη ΝΔ από αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτή. Δεν δέχομαι να μου τη βγαίνουν από τα αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου», είπε και συμπλήρωσε ότι σε αντίθεση με άλλους εκείνος ποτέ δεν έχει διανοηθεί στη διαδρομή του να προτείνει αλλαγή του ονόματος και καθαίρεση των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στην κριτική που διατυπώθηκε σε τοποθετήσεις στελεχών, νωρίτερα, για πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, διερωτήθηκε: «Πότε το ανακαλύψατε αυτό; Και τι σημαίνει δημοκρατική λειτουργία;», για να απαντήσει ότι η ύψιστη δημοκρατική λειτουργία είναι να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ στο παραβάν, να μην επενδύεις στην ήττα και να μην εξαγγέλλεις τη νίκη του αντιπάλου βάση των δημοσκοπήσεων.

«Επίσης δεν δέχομαι το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται μια θλιβερή ουρά, όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των τυχοδιωκτών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», για να προσθέσει ότι «δεν μ” αρέσουν οι προσωπικές συναλλαγές, το παρασκήνιο, οι σκοτεινές σχέσεις, στο όνομα συμφερόντων που επενδύουν στην καταστροφή της χώρας, στην έξοδο από το ευρώ ή στον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων». Αυτό, είπε που τους ερεθίζει, «είναι ο υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας που έχουμε».

Επιπλέον ανέφερε πως έχει την αίσθηση ότι είναι δεδομένη η θέση του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανέφερε ότι όμως δεν δέχεται την άποψη που έχει διατυπωθεί χωρίς προσυνεννόηση, ότι πρέπει να προτείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία ότι θα εκλέξουμε ΠτΔ όλοι μαζί, αλλά θα γίνουν εκλογές το Δεκέμβριο του 2015. «Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές θέλουν εκλογές, θα έχουμε εκλογές», ανέφερε.

Σχετικά με το θέμα του εκλογικού συστήματος, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «ποιος είπε ότι έχει λήξει;», τονίζοντας ότι προβλέπεται ρητά στην προγραμματική συμφωνία και πως όμως πρέπει να υπάρχει η στιγμή και να μην θεωρηθεί ότι μια κίνηση είναι κίνηση ηττοπάθειας.

Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στη δριμεία κριτική του προς τον Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας ότι «τα πράγματα επιδεινώθηκαν» σε σχέση με τη χτεσινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε σημερινή αποστροφή του κ. Τσίπρα κατά την οποία, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, υποστήριξε ότι από τις διεθνείς επαφές του έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι στο δίλημμα των Ευρωπαίων να συναλλάσσονται με μια «παραπαίουσα» κυβέρνηση και την «επερχόμενη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ίσως η Ευρώπη κατά βάθος να θέλει έναν συνομιλητή που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος του «απάντησε» καλώντας τον να αποδεχθεί την πρόταση του να συμπράξει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, να πάρει μέρος στις συζητήσεις και τις επαφές, να αναπτύξει τις θέσεις του, να δει τι πιθανότητες αποδοχής και αντιδράσεις έχουν αυτές.

Επανέλαβε ότι ο κ. Τσίπρας προτείνει τη διαρκή παραμονή υπό τον ζυγό της τρόικας, το διαρκές μνημόνιο και τη διαρκή ταπείνωση και υποστήριξε ότι η στρατηγική του είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εν συνεχεία να οδηγηθεί σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, για να συρρικνώσει τους άλλους χώρους οξύνοντας μια «τεχνητή πόλωση» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον άσκησε έντονη κριτική στη στάση και τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με τη Συρία, τα χημικά, την Ουκρανία. “Ασκησε δε κριτική στις οικονομικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας: «Ό,τι να ‘ναι. Τα πάντα όλα». «Όταν ο κ. Τσίπρας κουρέψει έστω κι ένα ευρώ από το δημόσιο χρέος να έρθει να μου ασκήσει κριτική γιατί κούρεψα 180 δισ.», είπε.

 

Επιστροφή επάνω