Ελλάδα » Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές…χθες

Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές…χθες

Τσίπρας: Ζητάμε εκλογές…χθες

«Ζητάμε εκλογές χθες, η χώρα πρέπει να προσφύγει άμεσα στη λαϊκή εντολή», επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της 79ης ΔΕΘ.

H πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για την ΕΡΤ: «Ό,τι έχουμε δεσμευτεί για την ΕΡΤ ισχύει« είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση δεν θα υπάρχει δημόσια τηλεόραση που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση αλλά από τους ανθρώπους της».

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες, Σάββατο, και τις «παροχές» που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας είπε: «Είναι προσβλητικό ενώ ο κόσμος υποφέρει κάποιοι να μιλούν για παροχές. Είναι παροχή το πρόγραμμα σίτισης ή για παροχή δωρεάν ρεύματος; Είναι παροχές να λέμε ότι θα οργανώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια;» και συνέχισε: Εγώ περπατάω στο δρόμο και ακούω να μου λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Είναι παροχή το να ξεφύγουμε από τη ζούγκλα του ΕΝΦΙΑ;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ, την επομένη των προγραμματικών δεσμεύσεών του και το μήνυμά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Εμείς δε μοιράσαμε υποσχέσεις, καταθέσαμε σχέδιο με αναπτυξιακή λογική» δήλωσε για να συνεχίσει: «Δε διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε, αλλά αυτό που μπορούμε κοστολογημένα».

«Είναι βέβαιο ότι, με κυβέρνηση Σαμαρά, θα αποφασίσουν οι εταίροι για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και όχι εμείς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δε θα βρέξει ανάπτυξη, έχουμε πρόγραμμα. Καλώ τους πολιτικούς μας αντιπάλους να μας πουν ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο».

Όσον αφορά στα δάνεια, είπε: «Ο δανεισμός δεν είναι λύση. Έχουμε συσσωρεύσει δάνεια το ένα πάνω στο άλλο. Η χώρα βυθίζεται στην ύφεση το ΑΕΠ της συρρικνώνεται. Χρειάζεται ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο. Είναι πρωτοφανές για μια χώρα σε περίοδο ειρήνης να εχει απωλέσει το 25% του ΑΕΠ της».

Για το πού θα βρεθούν τα χρήματα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Έχουμε σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο προβλέπει ανακατανομή υπαρχόντων πόρων και αναδιανομή μέσα απο στοχευμένες παρεμβάσεις μέσα απο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αυτή ειναι η λογική μας… Πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος μεσα απο την επιστροφή στη. Ανάπτυξη μονο έτσι θα βγούμε απο την κρίση».

Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά: «Εγώ δεν πρόκειται να ασχοληθώ ούτε να σχολιάσω τις δηλώσεις Σαμαρά. Δε με ενδιαφέρει τι λέει, αλλα τι κάνει».

Αναφορικά με τη δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ πως δέχθηκε απειλές όταν μίλησε για φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν πετάει λόγια στον αέρα. Είχε δώσει στον Έλληνα υπουργό τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες της Ελβετιας για την οποία δεν εχει γίνει τίποτα να βγαίνει δημόσια και να λέει ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της. Εδω βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Να γιατι δεν προχώρησε ο έλεγχος. Ποια είναι αυτή μαφία που κυβερνά τη χώρα που απειλεί διεθνείς παράγοντες. Έχω απεριόριστη εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όσοι νομίζουν οτι θα βρίσκονται στο απυρόβλητο γέλιουνται. Δεν μπορούν κάποιοι να κερδίζουν βγάζοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό».  

Για το θέμα της εκλογής του επόμενου Προέδρου Δημοκρατίας, απάντησε: «Ο κ. Σαμαράς θέλει να κρατηθεί γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας για να συνεχίσει την καταστροφική πολιτική του. Δεν τον ενδιαφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή και το πρόσωπο θα συγκεντρώνει την ευρύτερη συναίνεση».

Για το αν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ «plan b» και ποιο είναι αυτό: «Αυτο που σας παρουσιάσαμε χθες ειναι ενα σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο θα υλοποιήσουμε ανεξάρτητα απο την πορεία της διαπραγμάτευσης».

Σε ερώτηση για το κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως υπαρκτό το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Αλεξης Τσίπρας ανέφερε: «Αν διαλυθεί η Ευρωζώνη και πάει κόντρα στον Ντράγκι η Μέρκελ τότε ειναι σενάριο που έχουμε μελετήσει αλλά είναι ενα σενάριο το οποίο ειναι εξαιρετικά δυσμενές για την παγκόσμια οικονομία. Είμαστε σε κρίσιμη στιγμή. Ο αποπληθωρισμός εγκυμονεί κινδύνους για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν οτι εμείς εδω ερχόμαστε να δώσουμε ενα σχέδιο ρεαλιστικό και προοπτικής. Δεν ερχόμαστε εδώ για να σας πούμε τι θα γίνει αν γίνει ο κατακλυσμός του Νώε».

Ως εκ τούτου, συνέχισε λέγοντας ότι το ερώτημα ανήκει σε άλλη περίοδο, «last year» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ο μπαμπούλας που θα μας εκδιώξει για να πεθάνουμε αργά και ήσυχα δεν ειναι ούτε για τα μικρά παιδιά που τα τρομαζουνε για να φάνε το φαγητό τους».

Για το ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και ενδεχομένως είναι η συζήτηση γύρω από μια νέα μεγάλη κρίση μετά την κρίση του δημοσίου χρέους. Οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι πριν το μνημόνιο είχε εντοπισθεί το πρόβλημα. Και θα έρθει νωρίτερα από το 2020».

«Εμείς δεν αιθεροβατούμε. Θα βρούμε την δυνατότητα να υπάρξει εισροή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων και έτσι να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία. Σας ομολογώ ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος για το θέμα αυτό. Σε τι κοινωνία θέλουμε να ζούμε; Σε μια κοινωνία ζούγκλα; Εκεί που οι απόμαχοι της ζωής αν δεν έχουν περίθαλψη να πετιούνται στον δρόμο;»

Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η επόμενη μεγάλη κρίση θα είναι εκείνη των Ταμείων, η οποία ενδεχομένως να έρθει νωρίτερα, «μετά το 2016», λόγω «της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης».

«Δεν αιθεροβατούμε. Γι’ αυτό είπαμε να προσανατολίσουμε πόρους στην απασχόληση, ώστε να υπάρξει εισροή εισφορών στα Ταμεία», καθώς και ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επεσήμανε δε την ανάγκη να ξεκινήσει εθνικός διάλογος σε σχέση με το θέμα αυτό.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία από τη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «άμεσο τερματισμό της λιτότητας και συντονισμένες ενέργειες με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης». Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, δωρεάν ρεύμα για περίπου 300.00 νοικοκυριά, επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων για συντάξεις έως 700 ευρώ και 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε επίσης