Πολιτισμός » Το χρέος της Λάρισας για το έργο του Φιλόλαου
ΣΤΟ ΑΛΚΑΖΑΡ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ "ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ" ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΑΟΥ

Το χρέος της Λάρισας για το έργο του Φιλόλαου

Το χρέος της Λάρισας για το έργο του Φιλόλαου

Στη γενέθλια πόλη του αείμνηστου Φιλόλαου Τλούπα, τη Λάρισα, βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη η γυναίκα του Μαρίνα (εικαστικός) και η κόρη του Ιζαμπέλ, οι οποίες συνοδευόμενες από τον εκδότη της εφημερίδας μας και μελετητή του έργου του Φιλόλαου, Χρήστο Μπεχλιβάνο επισκέφθηκαν τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και το γλυπτό του μεγάλου γλύπτη, το Μνημείο της Αντίστασης στο Αλκαζάρ.

Τλούπα ΜαρίναΣτην Πινακοθήκη ξεναγήθηκαν από το νέο αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Πάνο Σάπκα στη συλλογή Κατσίγρα και στην έκθεση χαρακτικών της συλλογής.

Οι κυρίες Μαρίνα και Ιζαμπέλ Τλούπα συζήτησαν με τον κ. Σάπκα, βαθύ γνώστη του έργου του Φιλόλαου, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αναδρομικής έκθεσης του παγκόσμιου Λαρισαίου γλύπτη και εξέφρασαν την επιθυμία να ξεκινήσει από τη Λάρισα.

Επίσης ανέφεραν ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η έκδοση ενός λευκώματος με το έργο του Φιλόλαου, ενώ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση του έργου του γλύπτη, το Μνημείο της Αντίστασης (γεμάτο γκράφιτι) στο Αλκαζάρ.

philolaos larisaΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Ο Φιλόλαος θεωρούσε κορυφαίο έργο του τις Υδατοδεξαμενές της Valance (1963 – 1971) αλλά και τη διαμόρφωση της παραλίας του Βόλου με την αρχιτέκτονα Ήβη Αγγελοπούλου.

plhlolaos volosΗ συνεργασία του με μία πλειάδα διακεκριμένων, κυρίως Γάλλων, αρχιτεκτόνων σηματοδότησε τη λαμπρή πορεία του. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή τη συνέργεια του Λαρισαίου γλύπτη με τους αρχιτέκτονες ήταν η γνωριμία του με το Γάλλο αρχιτέκτονα Αντρέ Γκομίς πριν από μισό αιώνα, το 1959.

ΤΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΗ VALENCE 1963-1971 - 57m
Στην πόλη μας βρίσκεται το Μνημείο της Αντίστασης στο Αλκαζάρ (1991), ενώ ο δημιουργός καμάρωνε για τα έργα του στη Ντεφάνς (1989). Τα υλικά που επέλεγε ήταν κυρίως το ανοξείδωτο ατσάλι και το πλυμένο σκυρόδεμα.

ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΟΥΛΙ ΣΤΗ DEFENSE - 1972ΓΛΥΠΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ

Ο Φιλόλαος Τλούπας υπήρξε παγκοσμίου φήμης γλύπτης και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς. Ο Φιλόλαος τιμήθηκε το 1984 με το μετάλλιο Πλαστικών Τεχνών από την Ακαδημία Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας και το 2005 η γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε για το σύνολο του έργου του, ανακηρύσσοντάς τον «Αξιωματικό του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων». Στη Λάρισα τιμήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 από το ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας σε ειδική εκδήλωση έχοντας την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Δύο μήνες αργότερα παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Φιλό και Μαρίνα», εργοβιογραφία για το Φιλόλαο, μία παραγωή της Portolanos Films (Μαρούλα Γεντέκου), σε σκηνοθεσία της Καλλιόπης Λεγάκη.

Έφυγε από τη ζωή το Σεπτέμβριο του 2010 στο Παρίσι σε ηλικία 87 ετών. Τα τελευταία πενήντα χρόνια της ζωής του τα έζησε σε ένα προάστιο του Παρισιού, στο Σαν Ρεμί λε Σεβρέζ, όπου κατασκεύασε μόνος του το σπίτι και το ατελιέ του, πραγματικά έργα τέχνης.

Διαβάστε επίσης:

Mνημείο γεμάτο γκράφιτι