Δήμοι Νομού » Δήμος Λάρισας » Καζάκος: Οι αγωνιστές δεν ηττώνται
ΣΤΟ 40ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ Ο ΜΕΓΑΛΛΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Καζάκος: Οι αγωνιστές δεν ηττώνται

Καζάκος: Οι αγωνιστές δεν ηττώνται

Του Λευτέρη Παπαστεργίου

«Η πραγματικότητα είναι εκεί και σε περιμένει. Θέλει ν’ αλλάξει. Άλλαξέ την». Με τα λόγια αυτά του Μπέρτολ Μπρεχτ, ο Κώστας Καζάκος έδωσε το δικό του στίγμα, χθες βράδυ, μιλώντας στην κοίτη του Πηνειού, προσκεκλημένος των παιδιών της ΚΝΕ, συμμετέχοντας στο 40ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή. «Μικρές ήττες σημειώνονται. Ήττες όμως ατομικές. Το λαϊκό κίνημα δεν ηττάται. Οι αγωνιστές δεν ηττώνται. Με το αίμα τους άνοιξαν τον δρόμο που πατάμε εμείς σήμερα», σημείωσε ο ηθοποιός, δίνοντας ένα περίγραμμα της πολιτικής του σκέψης, μιας σκέψης ταγμένης στα ιδανικά του ΚΚΕ για πολλές δεκαετίες».

«Τώρα, πριν λίγο, μιλώντας με έναν σύντροφο, θυμήθηκα πως πριν 40 χρόνια συμμετείχα στο πρώτο φεστιβάλ της ΚΝΕ. Έκτοτε δεν έχασα κανένα. Σήμερα βρίσκομαι εδώ στη Λάρισα για τον ίδιο ακριβώς σκοπό», τόνισε ο μεγάλος ηθοποιός ο οποίος καταχειροκροτούμενος προχώρησε σε μια αποτίμηση της πραγματικότητας, αναλύοντας τα αδιέξοδα του συστήματος χρησιμοποιώντας ως μέθοδο ανάλυσης τον διαλεκτικό υλισμό.

ΚΑΖΑΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑ (1)

Μίλησε για το λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία, για τον καπιταλισμό, «ο οποίος αν και δύναται να αναγεννάτε συνεχώς, αυτό το διάστημα είναι τόσο στριμωγμένος που χρησιμοποιεί ως όπλο του τον φασισμό και τους νεοναζί». Μίλησε επίσης για το κομμουνιστικό όραμα, «για έναν κόσμο δίκαιο και ίσο για όλους», αλλά αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του, αναφερόμενος στον ρόλο της τέχνης την περίοδο της κρίσης:

«Η ανάγκη του κόσμου γέννησε τους καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες λοιπόν έπονται της ανθρώπινης ανάγκης και δεν προηγούνται. Η πραγματικότητα είναι ένα θολό ποτάμι το οποίο κατεβάζει στις κοίτες του πάσης φύσεως υλικά, τα οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει. Ο ρόλος της τέχνης είναι ακριβώς αυτός: να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεχωρίσει τα ουσιώδη από το θολό ποτάμι.

Οι καλλιτέχνες δεν ακολουθούν την πορεία του ποταμιού προς τη θάλασσα, μα πάνε αντίθετα προς την πορεία, με στόχο να φτάσουν ψηλά στις καθαρές πηγές, εκεί απ’ όπου ξεκινά το ποτάμι. Οι καλλιτέχνες καθαρίζουν το ποτάμι. Πετάνε τα βρώμικα, τα ασήμαντα, τα επουσιώδη, τα ασήμαντα. Γοητεύουν τον κόσμο και του δίνουν τη δυνατότητα να διακρίνει τα ουσιαστικά, τα υγιή, τα καθαρά.

Αληθινοί καλλιτέχνες υπάρχουν και σήμερα, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει. Το σύστημα αμυνόμενο, επειδή βρίσκεται στρυμωγμένο στη γωνία, αφαίρεσε τις συχνότητες απ’ αυτούς τους καλλιτέχνες και έτσι αποσυντονίστηκε ο κόσμος, με αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες αυτοί να εκπέμπουν στο διάστημα».

ΚΑΖΑΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑ (2)