Λάρισα » «Εμβολιασμός των ανασφάλιστων παιδιών στο ν. Λάρισας»
ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ… ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

«Εμβολιασμός των ανασφάλιστων παιδιών στο ν. Λάρισας»

«Εμβολιασμός των ανασφάλιστων παιδιών στο ν. Λάρισας»

Του Γιάννη Ανδρεάκη

Ο στόχος για «πλήρη εμβολιασμό όλων των ανασφάλιστων παιδιών στο νομό Λάρισας» υπογραμμίστηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα και έλαβαν μέρος όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο διοικητής των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Θανάσης Μητσιός τόνισε πως «σκοπός της σύσκεψης είναι να αποφασιστεί ο αρτιότερος και ο πιο σύντομος δρόμος για τον πλήρη εμβολιασμό όλων των ανασφάλιστων παιδιών στο νομό Λάρισας».

Το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Μητσιό, εντοπίζεται «στο παιδιά των ΡΟΜΑ και τα παιδιά των ασφαλισμένων στα Ταμεία ΟΑΕΕ, ΙΚΑ κλπ. που έληξε η ασφάλειά τους». Μάλιστα, κάλεσε τους γονείς να έρθουν σε συνεννόηση τόσο με τα δύο νοσοκομεία, όσο και με τις Υπηρεσίες του ΠΕΔΥ.

Ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει από τον οικισμό των ΡΟΜΑ στον Τύρναβο, όπου έχει γίνει σχετική προεργασία και έχουν ήδη καταγραφεί τα ονόματα 150 παιδιών που θα εμβολιαστούν.

Το ενδεχόμενο να επανεμφανιστούν… ξεχασμένες αρρώστιες αν δεν γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Συρογιαννόπουλος, Τακτικός Καθηγητής Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογράμμισε πως «όσο πέφτει το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης τόσο υπάρχει κίνδυνος αύξησης λοιμωδών νοσημάτων όπως κοκίτης, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά κ.α.».

Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιομυελίτιδα, για την οποία επισήμανε ότι «ξεκίνησε η επανεμφάνισή της σε χώρες που δεν υπήρχε αυτή η αρρώστια για χρόνια» και συνέδεσε το ζήτημα της εξάπλωσής της με το φαινόμενο της μετακίνησης πληθυσμών.

Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη εμβολιασμών των παιδιών στη χώρα μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν αρρώστιες τα επόμενα χρόνια.

Απ’ την πλευρά του ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Λάζαρος Μακρής δήλωσε πως «μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας τα νοσοκομεία έχουν την υποχρέωση να εφοδιαστούν με εμβόλια που έχουν ανάγκη οι πολίτες, είτε ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι».

Μάλιστα, τόνισε πως «τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας έχουν και τις πιστώσεις και τα ταμειακά διαθέσιμα για να εφοδιαστούν με τα εμβόλια» και κλείνοντας υπογράμμισε: «Κανένας πολίτης δεν θα μείνει ανεμβολίαστος».

Στη σύσκεψη έλαβε μέρος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ Γρ. Δασταυρίδης και στελέχη των δύο νοσοκομείων της Λάρισας.