Ελλάδα » Υπερψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ

Υπερψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ

Υπερψηφίστηκε ο ΕΝΦΙΑ

Με 51 ψήφους «υπέρ» έναντι 38 «κατά» και 6 «παρών» ψηφίστηκε στο γ’ θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Παρά τις «γκρίνιες» αρκετών κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν περαιτέρω βελτιώσεις της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ, δεν εισακούσθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που επέτεινε το κλίμα δυσφορίας που επικρατεί στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Τα μόνα περιθώρια που άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης για προσεχείς βελτιωτικές κινήσεις αφορούσαν την επέκταση της εξαίρεσης από τον ΕΝΦΙΑ των οικισμών που είναι πολεοδομικά μη ενεργοί (όπως θα ισχύσει στην περίπτωση των έξι σεισμόπληκτων οικισμών της Κοζάνης).

Την ίδια στιγμή, πάντως, η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή βουλευτική τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα μικρά τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.) θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ. Στον υψηλό συντελεστή, πάντως, παραμένουν οι βίλες που ενοικιάζονται κατά την τουριστική περίοδο. Μάλιστα, το ΠαΣοΚ δια του κ. Ι. Κουτσούκου αντέδρασε ζητώντας να υπάρξουν παρόμοιες βελτιώσεις και σε άλλες περιπτώσεις όπως οι στάβλοι, τα πτηνοτροφεία κλπ. διότι άλλως, όπως είπε, θα υπάρχει κατάφωρη αδικία. Μάλιστα και βουλευτές της ΝΔ δεν έκρυβαν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους την ενόχλησή τους από το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση δεν έκανε αποδεκτή καμία πρότασή τους για βελτίωση των ρυθμίσεων του ΕΝΦΙΑ υποστηρίζοντας ότι δεν αφήνει η τρόικα κανένα περιθώριο, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι υπήρχε έστω και μια μικρή ευελιξία, όπως στην περίπτωση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Είναι ενδεικτικό, ότι διάφοροι βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν θέσει ανάλογο θέμα για τις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου κλπ.

Πάντως διαρροές δεν υπήρξαν από την κυβερνητική παράταξη, καθώς έγιναν οι απαραίτητες αντικαταστάσεις βουλευτών που είτε είχαν διατυπώσει την διαφωνία τους με τον ΕΝΦΙΑ είτε απουσίαζαν. Έτσι, η θέση της «γαλάζιας» βουλευτού κυρίας Άννας Καραμανλή που συμμετείχε εξ αντικαταστάσεως στο γ’ θερινό αναπληρώθηκε από τον κ. Γ. Πλακιωτάκη, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ελ. Αυγενάκης, που είχε δηλώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι το «δεύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης», αντικαταστάθηκε από τον κ. Ν. Μηταράκη. Όσον αφορά τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ν. Σηφουνάκη, αντικαταστάθηκε από τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Π. Ρήγα. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρισκόταν στην Λωζάνη, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κυρία Μισέλ Ασημακοπούλου για προσωπικούς λόγους, ο κ. Απ. Κακλαμάνης από το ΠαΣοΚ κ.ά.

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών, δια στόματος του υφυπουργού κ. Μαυραγάνη, διεμήνυσε ότι «η τροπολογία που έχουμε καταθέσει για τον φόρο ακινήτων είναι βελτιωτική και ελαφρύνει τους ανθρώπους από βάρη και σε αυτή την λογική θα συνεχίσουμε».

«Είναι μια τροπολογία που περιέχει βελτιώσεις στρεβλώσεων και επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική από εδώ και πέρα είναι στην συλλογική μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων αξιοποιώντας τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας», σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης παρά το γεγονός ότι βουλευτές της ΝΔ επιμένουν να υπάρξουν έστω και τώρα κάποιες αλλαγές. Μάλιστα ο βουλευτής Α’ Αθηνών του κόμματος κ. Ανδ. Ψυχάρης χαρακτήρισε «λάθος της κυβέρνησης» το ότι δεν βελτιώνει την εν λόγω ρύθμιση η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «απαλύνει πολύ λίγο την φορολόγηση».

«Η κυβέρνηση κάνει λάθος. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση. Και πρέπει να ακούει λίγο περισσότερο», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι «όπως επίμονα αρνιόταν ο κ. Στουρνάρας όσα λέγαμε πέρυσι για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά είχαμε δίκιο και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός ήρθε να διορθώσει τον φόρο, έτσι θα αποδεχθεί λάθος της κυβέρνησης και για τον ΕΝΦΙΑ και θα έρθει του χρόνου να κάνει διορθώσεις».

Υπήρξαν και άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές που διατύπωσαν τις ενστάσεις τους όπως ο κ. Μ. Χαρακόπουλος, ο οποίος είπε ότι «είναι θετικό να διορθώνονται κραυγαλέα λάθη, ωστόσο, φοβούμαι πως όσα μερεμέτια και αν επιχειρηθούν δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου». Μάλιστα είπε ότι «δυστυχώς ο ΕΝΦΙΑ έστειλε ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η ιδιοκτησία ποινικοποιείται». «Η μονιμοποίηση του φόρου παγιώνει την αντίληψη ότι πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι που αποκτήσαμε με τους κόπους μιας ζωής», πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος και ζήτησε να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ κάποιες κατηγορίες αναπήρων (πολέμου κ.ά.).

Αλλά και η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση «εξακολουθεί να έχει αδικίες». Μάλιστα απευθυνόμενη προς τον υπουργό Οικονομικών, αν και δεν παρίστατο στην συζήτηση, είπε: «Κύριε Χαρδούβελη, μπορεί εσείς να μην στεναχωρηθείτε για το πλήγμα στην παράταξή μας γιατί μπορεί να πείτε ΄΄είμαι τεχνοκράτης΄΄, αλλά εμένα, ακόμα και αν εκλεγώ στις εκλογές αλλά χάσει η ΝΔ, θα στεναχωρηθώ πολύ».

Και πρόσθεσε ότι «τέτοια ανάλογα λέγαμε πέρυσι και στον μεγαλοσχήμονα κ. Καραβίτη (πρώην σύμβουλο του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα) όταν 75 βουλευτές της ΝΔ του τα λέγαμε όταν ήθελε ένα φορολογήσει ακόμα και τις στάνες και μας κοιτούσε σαν ιθαγενείς και μας έλεγε για ημίτονα και συνημίτονα…». «Σαφώς ο ΕΝΦΙΑ βελτιώνει την παρούσα κατάσταση αλλά έσοδα πρέπει να αναζητήσουμε και αλλού. Οι καιροί ου μενετοί», κατέληξε η κυρία Αραμπατζή.

Επίσης, επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Ανδ. Λυκουρέντζος ο οποίος χαρακτήρισε «αδιανόητη την απουσία του υπουργού Οικονομικών από την σημερινή συζήτηση». «Τα λέμε εδώ και κανείς δεν τα παρακολουθεί», είπε, ενώ αναφερθείς στην υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, είπε: «Τσακίστηκε η μεσαία τάξη με την προκαταβολή φόρου 55% (σ.σ. για όσους έχουν εισοδήματα και από ακίνητα), τσακίζονται τώρα και αυτοί που έχουν ανενεργά ακίνητα».

Παρά τις φωνές δυσαρέσκειας, πάντως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Άδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «απολύτως συμπαγώς ψηφίζουμε μηδενός και μηδεμιάς εξαιρουμένης». «Συμπαγώς η Κ.Ο. της ΝΔ στηρίζει την κυβέρνηση και την τροπολογία», δήλωσε πριν την ψηφοφορία (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. ζήτησαν την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας).

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε επίσης