Λάρισα » Ο Γελαλής για τη νέα σχολική χρονιά

Ο Γελαλής για τη νέα σχολική χρονιά

Ο Γελαλής για τη νέα σχολική χρονιά

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σήμερα ξεκίνησε επίσημα η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές, τα μηνύματα ωστόσο δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά. Η έναρξή της βρίσκει τη δημόσια εκπαίδευση με οξυμένα αδιέξοδα που οι μνημονιακές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων χρόνων την έχουν οδηγήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπολογίζονται σε 8.000 ενώ τα κενά καθηγητών στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας φτάνουν στα 3.000. Τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, η μη πρόσληψη νέων και η τεράστια μείωση του προσωπικού κατά 30% από το 2009 μέχρι σήμερα θα φέρουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργιά τον σχολείων.

Εδώ και 14 μήνες το υπουργείο παιδείας δεν έχει κάνει καμία νομοθετική ρύθμιση για τους 1.800 καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας εξαιτίας της κατάργησης ορισμένων τμημάτων, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Λοβέρβου ότι δεν θα απολυθεί κανείς.

Και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Πριν λίγες μέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν το κλείσιμο 49 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ανάμεσα τους είναι πέντε τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τα τμήματα Ιατρικών Εργαστηρίων, Νοσηλευτικής, Τεχνολογίας Τροφίμων, Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και ένα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, το Τμήμα Πληροφορική. Τα παραπάνω τμήματα απειλούνται με λουκέτο με το πρόσχημα ότι δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό που η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας φρόντισε να αποψιλώσει.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της παιδείας, το τραγικά χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ (1,9 %) για την Παιδεία, το νέο Λύκειο με την τράπεζα θεμάτων για τις τάξεις Λυκείου, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού με σκοπό την κατηγοριοποίηση μαθητών και σχολείων και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού απολύσεων, οι διαγραφές χιλιάδες φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, αποτελούν ψηφίδες ενός παζλ που στήνεται βίαια και διαλύει το δημόσιο σχολείο.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την Παιδεία με καθαρά λογιστικούς όρους. Την εντάσσει στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα έπρεπε να είναι ο βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, φοιτητές, άνεργοι, ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να στήσουμε ένα μέτωπο υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για να αφήσουμε πίσω μας αυτή την καταστροφική εκπαιδευτική πολιτική και να χτίσουμε την εκπαίδευση που θέτει στο επίκεντρο τη νέα γενιά».