Οικονομία » Ναυάγησε η διάσκεψη για το ελληνικό χρέος

Ναυάγησε η διάσκεψη για το ελληνικό χρέος

Ναυάγησε η διάσκεψη για το ελληνικό χρέος
Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας φαίνεται ότι οδήγησαν σε «ναυάγιο» την πρωτοβουλία του ΔΝΤ για την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ελληνικό χρέος το Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον.
«Δεν υπάρχει συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος» δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ κλείνοντας με αυτό τον τρόπο το θέμα που άνοιξαν πριν από μια εβδομάδα πηγές του Ταμείου.

Αλλωστε παρατηρητές προεξοφλούσαν αυτή την εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον 48 ώρες μετά από την άρνηση των Ευρωπαίων και την αμήχανη σιωπή των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε επισήμως ότι δεν σχεδιάζει σύσκεψη με τα άλλα μέλη της τρόικας και την ελληνική κυβέρνηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο κ. Μάρει διευκρίνισε πως το Ταμείο θα επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της επερχόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε επίσης ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να είναι γνωστή ακόμα η ακριβής ημερομηνία.
Για το χρέος ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχει ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» με τους εταίρους της Ελλάδας το οποίο προβλέπει την παροχή βοήθειας από τους Ευρωπαίους προκειμένου η Αθήνα να πετύχει τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020 και «σημαντικά κάτω» από το 110% το 2022.
Παράλληλα σημείωσε ότι κάθε ερώτημα για τυχόν νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης αφορά την Αθήνα και την Ευρώπη, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για τυχόν δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ