Ελλάδα » Σε επιφυλακή οι μυστικές υπηρεσίες

Σε επιφυλακή οι μυστικές υπηρεσίες

Σε επιφυλακή οι μυστικές υπηρεσίες

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε «κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης» προς αναζήτηση υπόπτων ισλαμιστών μαχητών, καθώς αυξάνεται η ανησυχία πράξεων αντεκδίκησης λόγω των αμερικανικών αεροπορικών επιθέσεων κατά του Ισλαμικού Στρατού στο Ιράκ.

Σε ανταπόκριση της εφημερίδας Los Angeles Times από την Αθήνα, αναφέρεται ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι βρίσκονται σε «κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης» για ύποπτους μαχητές που διατηρούν στενές σχέσεις με εξτρεμιστές μουσουλμάνους και ότι έχουν εντοπίσει, τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστο έξι ξένους μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) να διασχίζουν τη χώρα.

Η επιχείρηση επαγρύπνησης οφείλεται στην ανησυχία ότι η εξτρεμιστική οργάνωση θα προβεί σε πράξεις αντεκδίκησης για τις αυξανόμενες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ και τις πιθανές στη Συρία.

«Το επίπεδο απειλής στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό, καθώς δεν υπάρχουν επαληθευμένες ενδείξεις για ενεργούς ή εν υπνώσει πυρήνες του ISIS ή παραφυάδων του» εντός της χώρας, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «είμαστε ωστόσο σε αυξημένη κατάσταση επαγρύπνησης τώρα, ανταλλάσσοντας πληροφορίες με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και άλλους».

Ο αξιωματούχος που ζήτησε τη διατήρηση της ανωνυμίας του εξαιτίας της ευαισθησίας του θέματος, δεν προέβη σε λεπτομέρειες, ούτε απάντησε εάν η Ελλάδα έχει εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για ισλαμιστές μαχητές στην προσπάθεια να μπλοκάρει την διάχυση της εξτρεμιστικής βίας από τη Μέση Ανατολή.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται μεταξύ της Δύσης και της επικράτειας του Ισλάμ, θα μπορούσε να καταστεί δίοδος για εξτρεμιστές που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν έξι αλλοδαπούς, στρατολογημένους από το Iσλαμικό Kράτος, να διασχίζουν τη χώρα, στους οποίους περιλαμβάνεται ένας 23χρονος Γάλλος υπήκοος που μετέφερε «στικάκι» με οδηγίες κατασκευής βομβών.

Οι οδηγίες του αλγερινής καταγωγής Γάλλου υπηκόου έφεραν τον τίτλο «στο όνομα του Θεού», σύμφωνα με την εφημερίδα Το Πρώτο Θέμα. Ο παιδικός του φίλος, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, που είχε εργασθεί ως μάγειρας στις Κάννες πριν στρατολογηθεί από το Ισλαμικό Κράτος πριν από δύο χρόνια, εντοπίσθηκε από τις ελληνικές Αρχές λίγες εβδομάδες αργότερα, επιστρέφοντας, όπως αναφέρθηκε, από εκπαίδευση στη Συρία.

«Δεν τους συλλάβαμε καθώς δεν υπήρχε νομιμοποίηση» επεσήμανε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι «αντίθετα ενημερώσαμε ξένες μυστικές υπηρεσίες για τις κινήσεις τους».

Σε άλλη υπόθεση οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν έναν 43χρονο Γάλλο ρωσικής καταγωγής καθώς μετέφερε όπλα στη Συρία μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Ούτε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ούτε άλλοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη σύλληψη. Δεν απέκλεισαν ωστόσο το ενδεχόμενο έκδοσης του συλληφθέντος. «Εφαρμόζονται οι προσήκουσες διαδικασίες» δήλωσε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

Η κήρυξη συναγερμού για το Ισλαμικό Κράτος και την ενδεχόμενη απήχησή του σε κάποιους Μουσουλμάνους έγινε μετά την επίθεση κατά του εβραϊκού μουσείου στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάιο, όπου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα. Για το επεισόδιο συνελήφθη ως ύποπτος ένας Γάλλος μουσουλμάνος που πολέμησε στη Συρία.

Πλημμυρισμένη από ένα κύμα λαθρομεταναστών η πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα χρήματα και δυνάμεις για να συμβάλλουν στην απώθηση των χιλιάδων προσφύγων –και πιθανώς ισλαμιστών εξτρεμιστών- που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα.

Από τις αρχές του έτους η Ελλάδα έχει απελάσει πάνω από 300 Σύρους και Ιρακινούς υπόπτους που σχετίζονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Το χειρότερο είναι ότι λόγω της γειτνίασης της Ελλάδας με την Αλβανία, τη χώρα που αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή στρατολογουμένων από το ισλαμικό κράτος στα Βαλκάνια, οι ειδικοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η διέλευση των μαχητών από τη χώρα θα αυξηθεί.

Περίπου 300 Αλβανοί μαχητές εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος και στην οργάνωση Al Nusra Front που μάχεται στη Συρία, σύμφωνα με το International Center for the Study of Radicalization and Political Violence, μια δεξαμενή σκέψης στο King College του Λονδίνου. Οι 40 εξ αυτών συνελήφθησαν και δικάστηκαν τον προηγούμενο μήνα στο Κόσοβο.

«Περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν είχαν ιδέα σε τι είχαν εμπλακεί», δήλωσε ο Jeta Xharra, διευθυντής του Balkan Investigative Reporting Network στην Πρίστινα, προσθέτοντας ότι «πολλοί νέοι στρατολογούμενοι δεν γνωρίζουν επίσης. Απαντούν απλά σε διαφημιστικά μηνύματα στο διαδίκτυο ότι θα μεταβούν στην Τουρκία, με την υπόσχεση χρημάτων για ένα έτος περιπέτειας, ως ένα έτος εμπειρίας μετά το πανεπιστήμιο».

Ο Jeta Xharra προειδοποιεί ότι με την ανεργία και τη φτώχια που πλήττουν τα Βαλκάνια οι άποροι μουσουλμάνοι από την Αλβανία έως τις «τουρκόφωνες» περιοχές της βόρειας Ελλάδας μπορούν να πέσουν θύματα της παρότρυνσης των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

«Όλο αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια ιδεολογία, αλλά με το χρήμα. Εάν οι Αρχές θέλουν να εντοπίσουν τους ξένους στρατολογούμενους του ISIS δεν έχουν παρά να ακολουθήσουν την ροή του χρήματος», καταλήγει ο Jeta Xharra.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

 

Διαβάστε επίσης