Απόψεις » Μπεχλιβάνος Χ. » Το ξεθωριασμένο όνειρο των φοιτητών… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Το ξεθωριασμένο όνειρο των φοιτητών… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Το ξεθωριασμένο όνειρο των φοιτητών… Του Χρήστου Μπεχλιβάνου

Με την ανακοίνωση των βάσεων χθες και των περίπου 70.000 εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας χιλιάδες ελληνικές οικογένειες ζουν το όνειρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φυσικά, η καθεμία από τη δική της οπτική γωνία, ανάλογα με τη Σχολή που πέτυχε το παιδί της και την προοπτική για μία θέση στον ήλιο της (ανύπαρκτης ελληνικής) αγοράς εργασίας.

Η ελληνική οικογένεια πληρώνει πανάκριβα το κόστος για την εισαγωγή των παιδιών της στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ διότι στη χώρα μας ανθίζει η «βιομηχανία» της παραπαιδείας και σύμφωνα με στοιχεία το κόστος ανέρχεται από 5.000 έως 20.000 ευρώ, ενώ ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο ανάλογα με την πόλη που θα σπουδάσουν τα παιδιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις το συνολικό κόστος σπουδών στην Ελλάδα (προετοιμασία στο Λύκειο συν φοίτηση) φτάνει ή και ξεπερνά τα δίδακτρα σε κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Φέτος παρατηρήθηκε μία σημαντική άνοδος στις Σχολές της ελληνικής Περιφέρειας διότι οι υποψήφιοι είχαν επιλέξει με τα κριτήρια της εντοπιότητας για να αποφύγουν την εσωτερική μετανάστευση και τα έξοδα εστίασης, σίτισης κ.ά., ελέω οικονομικής ύφεσης, ενώ για πολλούς ήταν ένα τρικ για να επιτύχουν στις Σχολές της αρεσκείας τους και στη συνέχεια να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για να πάρουν μετεγγραφή στις αντίστοιχες Σχολές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ των αστικών κέντρων.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικογένεια, εξαιτίας της χρεωκοπίας της χώρας μας, δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων παρότι μόλις ένας στους 8 περνά στη Σχολή της αρεσκείας του, τέσσερις στους δέκα καθυστερούν αρκετά για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά Πανεπιστήμια, δύο στους τρεις φοιτητές των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και χιλιάδες πτυχιούχοι παραμένουν εγγεγραμμένοι επί σειρά ετών στα Μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Πολλά από τα «μυαλά» που πέτυχαν στις «δημοφιλέστερες» Σχολές μπορεί να μην καταφέρουν τελικά να βρουν εργασία στη χώρα μας και να ακολουθήσουν το παράδειγμα χιλιάδων πτυχιούχων περασμένων ετών που αναζήτησαν καλύτερη τύχη και μία δουλειά σε χώρες του εξωτερικού.

Σήμερα, τα νέα παιδιά είναι ταλαντούχα και γεμάτα εφόδια στη φαρέτρα τους (ξένες γλώσσες, σεμινάρια κα) και θα μπορούσαν να είναι οι πρωταγωνιστές του μέλλοντος, εκείνοι που θα βγάλουν τη χώρα μας από τη συνολική κρίση στην οποία έχει περιέλθει με ευθύνη κυρίως των πολιτικών και πνευματικών ταγών της χώρας μας, αλλά και όλων μας. Και είναι οι γονείς που καλούνται να τα στηρίξουν αυτά τα παιδιά για να κάνουν τις επιλογές τους πραγματικότητα, καθώς στην Ελλάδα μόλις οι τρεις στους δέκα εργάζονται σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές τους. Όσοι από αυτούς ξέρουν ή μπορούν. Για τους υπόλοιπους έχει ο Θεός.

Όσο για τους πολιτικούς μας θα έπρεπε να νιώθουν τουλάχιστον συντετριμμένοι που στην Ελλάδα ξεθωριάζει το φοιτητικό όνειρο, τα πτυχία «παράγονται» χωρίς προγραμματισμό και δεν έχουν πλέον ισχυρό αντίκρισμα στο εσωτερικό της χώρας καθώς αποσυνδέθηκαν από την αγορά εργασίας, ενώ αποτελούν διαβατήριο ούτε για την αγορά εργασίας σε χώρες της αλλοδαπής.

Τα παιδιά έχουν τα φοιτητικά όνειρά τους και θα τα ζήσουν και χωρίς εμάς είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

 ENTYΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: