Αγροτικά » «Ζητημα τιμής η καταβολή ολόκληρη της εξισωτικής»

«Ζητημα τιμής η καταβολή ολόκληρη της εξισωτικής»

«Ζητημα τιμής η καταβολή ολόκληρη της εξισωτικής»

«Είναι ζήτημα επιβίωσης για τους δικαιούχους κτηνοτρόφους και ζήτημα τιμής για την κυβέρνηση η Εξισωτική Αποζημίωση να φθάσει και εφέτος στο ύψος που κατορθώσαμε να πετύχουμε τα δύο προηγούμενα έτη, κατά τη θητεία μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» τόνισε εμφατικά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των Κτηνοτρόφων, με σκοπό να διατυπώσουν την διαμαρτυρία τους για τα αισθητά μειωμένα ποσά της Εξισωτικής Αποζημίωσης με τα οποία πιστώθηκαν οι λογαριασμοί τους, σε σχέση με αυτά των προηγούμενων χρόνων και να ζητήσουν να πληρωθούν με ταμειακή διευκόλυνση μέχρι την επίλυση των όποιων προβλημάτων με τους επιλέξιμους βοσκότοπους.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε επιπλέον τα εξής:
«Η δέσμευση του πρωθυπουργού για την αποκατάσταση της Εξισωτικής Αποζημίωσης ήταν αναγνώριση της ζωτικής ανάγκης στήριξης των κτηνοτρόφων, των πιο αδικημένων ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής, που θεωρούμε πυλώνα της υγιούς ανάπτυξης.
Στα δύο χρόνια της θητείας μου στο ΥπΑΑΤ, η υπόσχεση του πρωθυπουργού υλοποιήθηκε στο ακέραιο. Θυμούμαι, μάλιστα, ότι για να συμπληρωθούν τα αναγκαία 160 εκατομμύρια, στον «κουμπαρά» της Εξισωτικής μπήκαν και τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την κατάργηση των υπουργικών επιδομάτων και των εξόδων παράστασης υπουργών και Γενικών Γραμματέων!
Συμμερίζομαι, λοιπόν, την ανησυχία των κτηνοτρόφων και κατανοώ τη δυσαρέσκειά τους. Θέλω να ελπίζω ότι, εντέλει, θα βρεθούν οι πόροι, παρά τη δημοσιονομική στενότητα, που θα καλύψουν το χάσμα που χωρίζει τη φετινή Εξισωτική Αποζημίωση από τις προηγούμενες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Παλάσκας δήλωσε:
«Παρά τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την πληρωμή, πολλοί συνάδελφοί μας δεν πληρώθηκαν παρά λίγα μόλις ευρώ. Αυτό είναι κοροϊδία. Ζητούμε πολιτική παρέμβαση από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, όπως και πέρυσι, προκειμένου να διορθωθούν άμεσα οι αδικίες και να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν. Η αποκατάσταση της Εξισωτικής ήταν δέσμευση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά και όταν πέρυσι κάποιοι το ξέχασαν, με παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στον πρωθυπουργό βρέθηκαν τα επιπλέον χρήματα. Απορώ, λοιπόν, πώς η σαφέστατη δέσμευση του πρωθυπουργού για την Εξισωτική δεν τηρείται από τη σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Καθαρές κουβέντες. Για εμάς ο πήχης δεν μπορεί να μπει πιο χαμηλά. Θέλουμε όση εξισωτική πήραμε επί Μάξιμου».

Ενώ ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Μπαρδανίκας ανέφερε τα εξής:
«Φόροι και χαράτσια δεν επιτρέπουν τους κτηνοτρόφους να ανταπεξέλθουν με αξιοπρέπεια στις υποχρεώσεις τους. Ζητούμε να δοθεί πολιτική λύση και να πληρωθούν άμεσα με ταμειακή διευκόλυνση όσοι πήραν ελάχιστα ευρώ».

Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά των κτηνοτρόφων ήταν επίσης ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Τάσος Αντωνίου, ο πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λιβαδίου κ. Βαγγέλης Καψάλης, ο αντιπρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδίου κ. Κώστας Τσανούσας και το μέλος κ. Γεώργιος Μαγιώνας.

 

Διαβάστε επίσης: