Λάρισα » Oι Παναγίες του νομού Λάρισας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗN ENTYΠΗ LARISSANET ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Oι Παναγίες του νομού Λάρισας

Oι Παναγίες του νομού Λάρισας

Ένα προσκύνημα στην Παναγία συγκινεί πάντοτε και ενδυναμώνει το σημερινό άνθρωπο, ιδίως αυτές τις μέρες του Αυγούστου, του μήνα της Παναγίας των Ελλήνων. Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει το προσκύνημα αυτό με το νησί της Τήνου, το Άγιον Όρος ή κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας. Κι όμως η χάρη της Θεοτόκου δεν άφησε τα μέρη μας, το νομό Λάρισας. Φανερώθηκε στα Ταμπάκικα, στο Αρμένιο, στο Δεμερλί (Σταυρό Φαρσάλων), στην Ελασσόνα, στον Κραννώνα, στο Γερακάρι κ.α… Και αρκετοί πρόγονοί μας έθεσαν ως στόχο της ζωής τους να χτίσουν στη μνήμη της περικαλλείς ναούς, για να έχουν τη θεομητορική βοήθεια.

Από την Αγιά μέχρι το Λιβάδι Ελασσόνας και από τα Φάρσαλα μέχρι το Στόμιο υπάρχουν δεκάδες πανέμορφες εκκλησίες και μοναστήρια που τιμώνται στην Παναγία και χτίστηκαν μέχρι και εννιά αιώνες πριν. Εξάλλου η παρουσία τους αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη και του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας. Η Larissanetεπέλεξε τα 15 σημαντικότερα προσκυνήματα της Παναγίας στο νομό Λάρισας και σας τα παρουσιάζει σε μια σπάνια έκδοση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους 10 ναούς και τα 5 μοναστήρια της Παναγίας που παρουσιάζονται παρακάτω, ιεροί ναοί της Θεοτόκου στο νομό Λάρισας υπάρχουν επίσης στην Αγιά, στα Φάρσαλα, στη Ραψάνη, στο Αργυροπούλι, στον Ευαγγελισμό, στην Αιγάνη, στην Ελάτεια, στο Καστρί-Λουτρό, στην Κουτσουπιά, στη Βελίκα, στο Λοφίσκο, στις Νέες Καρυές, στη Σπηλιά και τη Μεσοράχη, ενώ επίσης εξωκκλήσια της Παναγίας υπάρχουν στους Γόννους, την Κυπάρισσο και το Βαθύρεμα Αγιάς. Αρκετοί Λαρισαίοι θα βρεθούν σε κάποιο από αυτά τα προσκυνήματα το Δεκαπενταύγουστο για το λεγόμενο «Πάσχα του καλοκαιριού».

larissanet41 (1)Προσκυνηματικοί Ναοί που τιμώνται στην Παναγία

1.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ – ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

2.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥ

3.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΜΕΡΛΙΩΤΙΣΣΑΣ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

4.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

5.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

6.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – ΓΕΡΑΚΑΡΙ ΑΓΙΑΣ

7.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ – ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ ΑΓΙΑΣ

8.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

9.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΙΒΑΔΙΟΥ

10.ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΑΝΝΩΝΑ

Μοναστήρια που τιμώνται στην Παναγία

11.ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

12.ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΝΑΛΩΝ ΚΑΡΥΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

13.ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΚΟΜΝΗΝΕΙΟΥ) ΣΤΟΜΙΟΥ

14.ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ ΡΑΨΑΝΗΣ

15.ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ) ΑΓΙΑΣ.

Διαβάστε το αφιέρωμα στην έντυπη Larissanet που κυκλοφορεί

 

Διαβάστε επίσης: