Λάρισα » Ανταλλαγές… βουλευτών
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Ανταλλαγές… βουλευτών

Ανταλλαγές… βουλευτών

Νέα ελληνογερμανική πρωτοβουλία: βουλευτές από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα επισκέπτονται ο ένας τον άλλο στην εκλογική του περιφέρεια. Στόχος είναι τόσο η προσωπική γνωριμία όσο και η συνεργασία.

Τόσο στο ελληνικό όσο και στο γερμανικό κοινοβούλιο λειτουργούν Επιτροπές Ελληνο-γερμανικής Φιλίας. Αντικείμενο τους είναι η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε διμερές επίπεδο, καθώς και η προβολή και προώθηση των θέσεων της καθεμιάς xώρας σε εθνικά και διεθνή θέματα. Το πρόγραμμα ανταλλαγής ελλήνων και γερμανών βουλευτών το οποίο ξεκινά τώρα όμως, δεν αφορά σχεδόν σε κάτι από αυτά.

Μια «πρακτική υπόθεση»

Κεντρική ιδέα της πρωτοβουλίας -που ξεκινά στο πλαίσιο του δικτύου δήμων και περιφερειών της Ελληνο-γερμανικής Συνεργασίας (DGV)- είναι να έρθουν σε άμεση επαφή βουλευτές των δύο χωρών, να επισκεφθούν ο ένας την εκλογική περιφέρεια του άλλου και να εξετάσουν κατά πόσο μπορεί να προκύψουν ευρύτερες συνεργασίες.

Ο βουλευτής των γερμανών Πρασίνων Μάρκους Τρέσελ που είναι από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας δήλωσε:

«Πρόκειται για μια πρακτική υπόθεση. Ως βουλευτές έχουμε πρόσβαση στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, στις κοινωνικές οργανώσεις. Γι” αυτό είναι σωστό να αναπτυχθούν μεταξύ ελλήνων και γερμανών βουλευτών άμεσες σχέσεις, να συνεργαστούν, να βοηθήσουμε ό ένας τον άλλο στις επαφές και να ανοίξουν πόρτες. Νομίζω ότι αυτό είναι προς το οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον και των δύο πλευρών.»

Την πρακτική πλευρά αυτής της συνεργασίας τονίζει και ο χριστιανοδημοκράτης συνάδελφος του Γιόζεφ Ριφ από την εκλογική περιφέρεια Μπίμπεραχ της νοτίου Γερμανίας. Ο πολιτικός Ριφ, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην οικογενειακή του επιχείρηση που έχει ως βασικά αντικείμενα τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία.

Στο νομό του εδρεύουν μεσαίες επιχειρήσεις διεθνούς φήμης στον τομέα της κατασκευής μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού ή ακόμη και της φαρμακευτικής.

Ο Ριφ εξηγεί τις δυνατότητες που θα ήθελε να παρουσιάσει σε έλληνα συνάδελφο του:
«Θα μπορούσα να τον φέρω σε επαφή με πολλών ειδών επιχειρήσεις -από τον κλάδο της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων ως και καθαρά βιομηχανικές . Διαθέτουμε στο νομό ένα πλατύ φάσμα. Όσον αφορά τη μεταποίηση έχουμε επιχειρήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και επεξεργασίας φρούτων –εδώ υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συνεργασίας. Διαθέτουμε επίσης μια βιομηχανία τροφίμων και προπαντός μια μεταποιητική βιομηχανία που είναι πολύ δυνατές.»

Κατανοώντας τα προβλήματα του άλλου

Ένα ζήτημα που απασχολεί μονίμως την Ελλάδα είναι η λειτουργία του δημόσιου τομέα. Για την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει ως τώρα σειρά νομοσχεδίων -σχεδόν πάντα με τη διατύπωση ενδοιασμών από αρκετά μέλη του σώματος για την αναγκαιότητα τους.

Στo πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ελλήνων και γερμανών βουλευτών η Ντόρα Μπακογιάννη υποδεικνύει την ευκαιρία που προσφέρεται ώστε να γνωρίσουν οι πολιτικοί τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου, τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζονται αλλά και θετικές πλευρές.

«Οι έλληνες βουλευτές που θα επισκεφτούν τη Γερμανία θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ορισμένες δράσεις αποτελεσματικές. Διότι αυτό που σήμερα χρειάζεται στην Ελλάδα είναι αποτελεσματικότητα στη διοίκηση. Η Γερμανία έχει καλή διοίκηση, εν πάση περιπτώσει, συγκρινόμενη με τη δική μας πολύ καλύτερη. Άρα, έχουμε να πάρουμε ιδέες. Κυρίως έχουμε να πάρουμε έτοιμα προγράμματα πληροφορικής, προγράμματα τα οποία με επιτυχία έχουν εφαρμοστεί. Άρα, είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα και πιστεύω ότι θα βγούμε κερδισμένοι και οι μεν και οι δε» επισήμανε η βουλευτής της ΝΔ.

Ελπίδα για «ουσιαστική ώθηση»

Το όλο πρόγραμμα έχει ακόμη μια σημαντική πτυχή, που είναι άλλωστε και το βασικό σκεπτικό από το οποίο ξεκίνησε αρχικά η όλη πρωτοβουλία, δηλαδή να γνωρίσουν εκατέρωθεν οι βουλευτές από κοντά έναν συνάδελφό τους στην εκλογική του περιφέρεια, να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και μέσα από την προσωπική γνωριμία να ξεπεραστούν πιθανές αρνητικές εικόνες που δημιουργήθηκαν κυρίως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Εδώ εστιάζει το δικό του ενδιαφέρον συνεργασίας με το γερμανό συνάδελφο του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνογερμανικής Φιλίας στο ελληνικό κοινοβούλιο Χρήστος Κέλλας.

Όπως δήλωσε, «ελπίζω και πιστεύω ότι θα τον βοηθήσει να καταλάβει και να κατανοήσει το τι περνά αυτή τη στιγμή ο μέσος Έλληνας, για να μη σας πω για τα χαμηλά στρώματα και τους οικονομικά ανήμπορους, και να μεταφέρει αυτό το κλίμα στην πατρίδα του, τη Γερμανία. Και ίσως ο συνάδελφος να επιδιώξει μέσω της γερμανικής βουλής να δοθεί πράγματι μια ώθηση στην ελληνογερμανική συνεργασία, αλλά ώθηση ουσιαστική.»

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης: