Κόσμος » «Μάχη» για τη selfie μιας… μαϊμούς!

«Μάχη» για τη selfie μιας… μαϊμούς!

«Μάχη» για τη selfie μιας… μαϊμούς!

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε έναν Βρετανό φωτογράφο και τη Wikimedia, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης της Wikipedia, που διαθέτει συλλογή φωτογραφιών και βίντεο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα καθώς δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το iefimerida η ΜΚΟ πρόσθεσε πρόσφατα στη συλλογή της μία selfie φωτογραφία ενός θηλυκού μακάκα και ο David Slater, υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα της φωτογραφίας του ανήκουν.

Ο Βρετανός φωτογράφος το 2011 ταξίδεψε στην Ινδονησία με σκοπό να καταγράψει τις συγκεκριμένες μαϊμούδες. Τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού του, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαϊμούδες άρχισαν να αισθάνονται οικεία μαζί του και μία από αυτές του άρπαξε τη φωτογραφική μηχανή και τραβούσε μόνη της και ανεξέλεγκτα διάφορες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες είναι selfie…

Όταν τελικά πήρε πίσω τη μηχανή του, διαπίστωσε ότι οι περισσότερες που είχε τραβήξει το ζώο ήταν εντυπωσιακές με αποτέλεσμα να τις δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά. Έδωσε μάλιστα και συνεντεύξεις αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο προέκυψαν αυτές οι φωτογραφίες.

Μόλις ο Slater διαπίστωσε ότι μία από αυτές τις φωτογραφίες, η οποία έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, δημοσιεύτηκε στη Wikimedia, ζήτησε από την ΜΚΟ να την αποσύρει, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν πληρώνεται για τα πνευματικά του δικαιώματα. Η Wikimedia από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η μαϊμού έκανε το κλικ και άρα τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ζώο, οπότε και αρνείται να την αποσύρει.

monkey-470-2 monkey-470-3 monkey-470

Διαβάστε επίσης: