Οικονομία » «Κούρεμα» 300 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ

«Κούρεμα» 300 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ

«Κούρεμα» 300 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ

Φόρους ακινήτων 3.510.841.466,49 έβγαλε η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου μετά τη νομοθετική παρέμβαση με την οποία μειώνονταν οι επιβαρύνσεις για περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες οικοπέδων και χωρίς να υπολογίζονται τα εκκαθαριστικά περίπου 46.000 φορολογουμένων τα οποία ήταν τόσο μεγάλα που ήταν προφανές ότι ήταν λάθος.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι σε 6.145.096 φυσικά πρόσωπα βεβαιώθηκαν φόροι 3.053.576.166,93 ευρώ και σε 42.806 νομικά πρόσωπα βεβαιώθηκαν επιπλέον 457.265.299,56 ευρώ.

Τώρα η κυβέρνηση πασχίζει εναγωνίως να φέρει τον ΕΝΦΙΑ στα… ίσα του το συντομότερο δυνατό, ώστε οι φόροι που θα βεβαιωθούν να προσεγγίζουν τον αρχικό στόχο των 3,230 δισ. ευρώ ή περί τα 300 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα βεβαιωθέντα. Το σχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια να κατευνάσει τη θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη ξημεροβραδιάζονται τις τελευταίες ημέρες για να δώσουν άμεσα λύσεις, ενώ στην οδό Νίκης το νομικό επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη περιμένει εντολές για να αρχίσει να γράφει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται.

Στις κλειδωμένες αποφάσεις περιλαμβάνονται η νέα εκκαθάριση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων σε 4.000 οικισμούς εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, κατόπιν της εντολής που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς ΕΝΦΙΑ ο συμπληρωματικός φόρος να υπολογιστεί εκ νέου με βάση τις περυσινές τιμές.

Οι διαφορές που θα προκύψουν για όσους φορολογούμενους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα είναι τεράστιες. Το παράδειγμα της κ. Κυριακής, συνταξιούχου του ΟΓΑ, είναι χαρακτηριστικό. Έχει στην κατοχή της «οικόπεδα» στα Παλαιοχώρια Παρακαμπυλίων ένα χωριό δέκα κατοίκων στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας και έπαθε σοκ όταν είδε ότι η αξία τους για την εφορία αποτιμάται στα 897.391 ευρώ από 106.053 πέρυσι. Ο φόρος που της βεβαιώθηκε ήταν 4.782,33 ευρώ, παραπάνω δηλαδή από ότι εισπράττει από τη σύνταξή της σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Προφανώς το αρχικό εκκαθαριστικό της, σύντομα το μόνο που θα κάνει θα είναι να τις θυμίσει τον φορολογικό εφιάλτη που έζησε όταν διαπίστωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών την θεωρεί μεγαλοϊδιοκτήτη.

Σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης, πάντως, μένει να φανεί αν οι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν θα σταθούν ικανές να διαγράψουν από την μνήμη των φορολογουμένων τον εφιάλτη ή θα φυλαχτούν ως γραμμάτιο που θα εξαργυρωθεί στην κάλπη, όποτε και αν έρθει η ώρα της.

Πέρα από την προσγείωση των φόρων για όσους έχουν οικόπεδα εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, διορθώσεις χρειάζονται στο θέμα των ημιτελών κτισμάτων όπου φορολογούμενοι διαμαρτύρονται μαζικά πως δεν έχει περάσει η προβλεπόμενη έκπτωση κατά 60%, ενώ αλλαγές δρομολογούνται και στο θέμα των δόσεων εξόφλησης του φόρου.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για επέκταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κρίνεται μάλλον επιβεβλημένη.

Παράλληλα εξετάζεται αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου (για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ) σε έξι ή επτά, ανάλογα με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.

Ο νόμος ορίζει ότι ο φόρος εξοφλείται σε έξι μηνιαίες δόσεις, το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου ήδη όμως οι καθυστερήσεις εξαφάνισαν τη δόση του Ιουλίου περιορίζοντάς τις σε πέντε. Σε κάθε περίπτωση με μια νομοθετική ρύθμιση, οι δόσεις μπορούν εύκολα να επεκταθούν έως το Φεβρουάριο του 2015, χωρίς να επηρεαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2014. Φόροι που εισπράττονται το πρώτο δίμηνο του έτους, μπορούν να εγγραφούν στα έσοδα του προηγουμένου, εφόσον αντιστοιχούν σε αυτό.

Παραμένει μεγάλο ερωτηματικό βέβαια πόσοι φόροι τελικά θα εισπραχθούν και αν θα πιαστεί ο στόχος για είσπραξη 2,560 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός ή θα αρχίσει πάλι η γκρίνια της τρόικας…

Διαβάστε επίσης: