Ελλάδα » Εκκαθαριστικά… τρέλας!

Εκκαθαριστικά… τρέλας!

Εκκαθαριστικά… τρέλας!

«Εμβρόντητοι» έμειναν χιλιάδες φορολογούμενοι όταν έμαθαν το ποσό για τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους.

Πολλοί από αυτούς μετατράπηκαν από την Εφορία σε Κροίσους ιδιοκτήτες με αμύθητης αξίας αγροτεμάχια, χωράφια και βοσκότοπους σε ορεινά χωριά, λόγγους και απόκρημνες πλαγιές και ακατοίκητα.

Με τεράστιας αξίας ακίνητη περιουσία βρέθηκαν και όσοι έχουν παλαιά σπίτια της εποχής του μεσοπολέμου, αφού με βάση το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ η αντικειμενική τιμή τους εξομοιώθηκε με παραθαλάσσιας βίλας ή πολυτελούς κατοικίας σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Με δηλώσεις τους στο «Εθνος» ιδιοκτήτες στη Βόρεια Ελλάδα αποκαλύπτουν προσωπικές κραυγαλέες περιπτώσεις υπερφορολόγησης, ενώ από τα εκκαθαριστικά που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα προκύπτουν «αξίες Εκάλης» σε απομακρυσμένους οικισμούς.

Εκκαθαριστικά τρέλας με φόρο-κεραμίδα

Ο κ. Γιώργος Αποστόλου δεν πίστευε ποτέ ότι το παλαιό και ακατοίκητο σήμερα σπίτι της γιαγιάς στο Κορφοβούνι της Αρτας, καθώς και το ξερό οικόπεδο 6,5 στρεμμάτων που κληρονόμησε στο ίδιο χωριό θα τον έκαναν εκατομμυριούχο στα… χαρτιά. Βάσει του εκκαθαριστικού που του στάλθηκε, τα δύο αυτά ακίνητα έχουν συνολική αντικειμενική αξία κοντά στις 900.000 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ που καλείται να πληρώσει μαζί με ένα ακίνητο στα Γιάννενα είναι 5.500 ευρώ.

«Το οικόπεδο βρίσκεται σε λόγγο, ουσιαστικά είναι ένας γκρεμός. Δεν μπορεί να αξιοποιηθεί», λέει και προσθέτει: «Επειδή βρίσκεται εντός σχεδίου και το Κορφοβούνι έχει ενταχθεί με τον Καλλικράτη στον Δήμο Αρτας, το υπολόγισαν ότι έχει αντικειμενική αξία 618.000 ευρώ, δηλαδή όσο κοστίζει ένα οικόπεδο στην κεντρική πλατεία της Αρτας».

Φορολογούμενος με ημιτελές κτίσμα 75 τ.μ. σε νησί καλείται να πληρώσει φόρο 400 ευρώ, ενώ κανονικά το ποσό θα έπρεπε να είναι 100 ευρώ

Φορολογούμενος με ημιτελές κτίσμα 75 τ.μ. σε νησί καλείται να πληρώσει φόρο 400 ευρώ, ενώ κανονικά το ποσό θα έπρεπε να είναι 100 ευρώ

Ο ίδιος είδε το παλιό σπίτι της γιαγιάς -73 τ.μ., άδειο, ακατοίκητο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα- να κοστίζει άλλες 270.000 ευρώ, μαζί με το οικόπεδο των 2,5 στρεμμάτων στο οποίο είναι κτισμένο. Αντίθετα, ένα οικόπεδο 566 τ.μ. μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, που κατέχει, υπολογίστηκε ότι έχει αντικειμενική αξία μόλις 34.000 ευρώ.

Ο κ. Απόστολος Πασχάλης, συνταξιούχος, που ζει στη Θεσσαλονίκη, είδε να φορολογείται βάσει αντικειμενικής αξίας 38.000 ευρώ ένα βραχώδες τμήμα γης 930 τ.μ. που έχει στην ιδιοκτησία του στους πρόποδες βουνού στο χωριό Πολυνέρι Θεσπρωτίας. «Αυτός που υπολόγισε την αντικειμενική, ας μου δώσει 5.000 ευρώ και το χαρίζω», λέει στο «Εθνος» και προσθέτει: «Εκεί πηγαίνουν μόνο αγριογούρουνα. Για να φτάσει κανείς πρέπει να έχει 4Χ4 και να το αφήσει 250 μέτρα μακριά για να συνεχίσει περπατώντας».

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σχεδόν στο σύνολό τους οι 750 κάτοικοι του ημιορεινού χωριού, που ανήκε στον πρώην Δήμο Βλαχερνών, ο οποίος εντάχτηκε στη συνέχεια στον Δήμο Αρτας. «Είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες. Ο κόσμος ανησυχεί. Απ” ό,τι άκουσα πήραν τον υψηλότερο συντελεστή του δήμου και υπολόγισαν όλα τα ακίνητα με βάση αυτόν», είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κορφοβουνίου, Δημήτρης Κέφης.

Σύμφωνα με τη βουλευτή Αρτας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, όλα τα οικόπεδα του νομού, ορεινά, ημιορεινά και παραθαλάσσια, με μοναδιαία αξία 95,2 ευρώ/τ.μ., εντάχτηκαν στη Νο 9 Φορολογική Ζώνη και φορολογήθηκαν με 150 ευρώ το στρέμμα. «Ξερικά, άγονα και τυφλά χωράφια που βρίσκονται σε ακτίνα 800 μ. από την εκκλησία του χωριού, άρα εντός οικισμού, χαρακτηρίζονται οικόπεδα και επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ το στρέμμα, δημιουργώντας πλασματική αξία της περιουσίας των πολιτών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Διαφορά έως και 1.000% με την πραγματική αξία

Σε πολλές αγροτικές περιοχές τα λογιστικά γραφεία έχουν κατακλυστεί από ιδιοκτήτες που διαμαρτύρονται για τη μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής αξίας των ακινήτων τους που ξεπερνά ακόμα και το 1.000%. «Στα Καλυβάκια και στον Μάρκο Καρδίτσας υπολογίζονται αντικειμενικές αξίες των οικοπέδων στα 20.000 ευρώ ανά στρέμμα. Κάποιος θα ήταν πολύ χαρούμενος αν κατάφερνε να πουλήσει σήμερα με 2.000 ευρώ/στρέμμα», λέει ο κ. Ελ. Κατής, φοροτεχνικός στον Παλαμά Καρδίτσας.

Ο κ. Νίκος Παπανικολάου είδε ένα τμήμα γης 7 στρεμμάτων που διατηρεί στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, να φορολογείται με ΕΝΦΙΑ, βάσει αντικειμενικής τιμής 815.568 ευρώ, 8 φορές μεγαλύτερης από την αξία των 98.670 ευρώ που υπολογίστηκε στον ΦΑΠ έναν χρόνο νωρίτερα. Ο φόρος που καλείται να πληρώσει είναι 3.410 ευρώ. Αντίστοιχα, στην ορεινή Πολυνέρη Τρικάλων, παλιό μικρό σπίτι 30 τ.μ., που κτίστηκε το 1930 σε οικόπεδο 1.500 τ.μ., υπολογίστηκε ότι έχει αντικειμενική αξία 168.062 ευρώ και ο ιδιοκτήτης του καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.

«Σε χωριά και άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, υπολόγισαν τις αξίες των ακινήτων με βάση τις υψηλότερες τιμές του νομού» ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής. «Χρεώνουν τεράστιες αντικειμενικές αξίες σε σπίτια που βρίσκονται σε ακατοίκητα χωριά. Αλλού φορολογούν με υψηλούς συντελεστές βοηθητικούς χώρους και στάνες κτηνοτρόφων. Ενας εργάτης μου είπε πως του ήρθε 300 ευρώ φόρος για 3 στρέμματα χωράφι».

Ο… νέος λογαριασμός
Ιδιοκτήτης οικοπέδου εντός οικισμού που δεν πλήρωσε για το 2013 ούτε ένα ευρώ, καλείται τώρα να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο καθώς το σύστημα υπολόγισε την αξία του σε 800.000 ευρώ

Κώστας Αντωνάκος – Βασίλης Ιγνατιάδης

 

Τζουμέρκα
Μια αγροικία 120 τ.μ. εκτιμήθηκε 314.000€

«Νευρικό κλονισμό» έπαθε φορολογούμενος στα κεντρικά Τζουμέρκα όταν αντίκρισε το ποσό του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρώσει.

Εχει στην κατοχή του ένα σπίτι 120 τ.μ του 1946 εντός αγροτεμάχιου 3,5 στρεμμάτων και μια αποθήκη 20 τ.μ. σε αγροτεμάχιο 1,5 στρέμματος. Σύμφωνα λοιπόν με το εκκαθαριστικό η αξία των παραπάνω ακινήτων αποτιμάται σε 464.000 ευρώ αφού το σπίτι με το αγροτεμάχιο αξίζει 314.000 ευρώ και η αποθήκη με το αγροτεμάχιο αποτιμάται σε 150.000 ευρώ. Ετσι ο συνολικός λογαριασμός για τον ΕΝΦΙΑ βγήκε στα 1.300 ευρώ.

Πέραν από τα οικόπεδα και αγροτεμάχια στην επαρχία φουσκωμένοι λογαριασμοί καταφθάνουν και σε ιδιοκτήτες ημιτελών κτισμάτων τα οποία χαρακτηρίζονται ως αποπερατωμένα με αποτέλεσμα ο συντελεστής του φόρου να υπολογίζεται όπως στις κατοικίες και να μη λαμβάνεται υπόψη στο τελικό ποσό του φόρου η έκπτωση του 60% που προβλέπει ο νόμος για αυτή την κατηγορία. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση φορολογούμενου με ημιτελές κτίσμα 75 τ.μ. σε νησί με χαμηλή τιμή ζώνης 750 ευρώ το τ.μ. που καλείται να πληρώσει φόρο 400 ευρώ, ενώ κανονικά το ποσό θα έπρεπε να είναι 100 ευρώ.

Λογιστές έλεγαν ότι σε πολλές περιπτώσεις ημιτελών έχουν γίνει λάθη στη δήλωση Ε9 από φορολογούμενους οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν για τα ψιλά γράμματα του νόμου και συμπλήρωσαν τη στήλη 99 για το ημιτελές αλλά δεν συμπλήρωσαν και τον κωδικό 8 ότι είναι κενό. Και για την επικαρπία και ψιλή κυριότητα υπάρχουν άδικες επιβαρύνσεις καθώς ενώ ο νόμος ορίζει ότι ο φόρος επιμερίζεται στον επικαρπωτή και στον έχοντα την ψιλή κυριότητα, σε πολλές περιπτώσεις ο φόρος έχει χρεωθεί διπλός.

ΣΟΚ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΗ
Λιοστάσι στον Πύργο αξίας… 600.000 ευρώ

Αγρότης σε Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Πύργου πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών να αγοράσει το «λιοστάσι» του με τεράστια έκπτωση τιμής σε σχέση με εκείνη που αναγράφει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα μετά τα συμβόλαια τον προσκάλεσε για κέρασμα και γουρουνοπούλα στην πλατεία του χωριού.

Το αγροτεμάχιο δεν βρίσκεται καν σε επαρχιακό ή δημοτικό δρόμο. Απέχει 200 μ. από τον δημοτικό δρόμο, σε αγροτική οδοποιία με αμμοχάλικο, και μέσα έχει μόνο λίγες ρίζες ελιές. Ο αγρότης, όπως λέει ο ίδιος, προσπαθεί χρόνια τώρα να πουλήσει το αγροτεμάχιο στην τιμή των 20.000 ευρώ αλλά δεν βρίσκει αγοραστή καθώς θεωρείται ακριβό. Ομως, με βάση το εκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκε στο TAXIS, το «λιοστάσι» έχει αξία 600.000 ευρώ.

Ετσι, ο ιδιοκτήτης του κάνει μια ιδιαίτερα συμφέρουσα πρόταση στον υπουργό Οικονομικών: Τον καλεί να το αγοράσει 20.000 ευρώ και να κερδίσει 580.000 ευρώ!!! Οπως λέει, «αν επιθυμεί ο υπουργός να το αγοράσει και να γίνει αυτόματα πλούσιος, με βάση τον ΕΝΦΙΑ, πάμε σε συμβολαιογραφείο το ταχύτερο δυνατόν».

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης: