Ελλάδα » Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή

Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή

Γιούνκερ: Η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή

Εξαίροντας την συμβολή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην αντιμετώπιση της κρίσης ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν. «Δεν ξεχνάμε ότι ο Γιούνκερ μας στήριξε στην Ευρωζώνη», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός. «Κρατούσε πάντοτε ακέραια την πίστη του στις δύσκολες στιγμές» πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού χάρη στις οποίες η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση.

«Νιώθω τον έλληνα πρωθυπουργό φίλο και αδερφό μου», είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «αγωνίστηκε σαν λιοντάρι να κρατήσει την Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ».

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην β” εθνική» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ δανειζόμενος μια φράση του Ζισκάρ ντ” Εστέν, ωστόσο σημείωσε ότι η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα αναγνωρίζεται από όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι από τους Έλληνες.

Ο Αντ. Σαμαράς έκανε σύγκριση με την Αργεντινή που ακόμη δεν μπορεί να βγει στις αγορές. «Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Αργεντινή. Και αυτό την ώρα που κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της άτακτης χρεοκοπίας. Αυτό έγινε γιατί η Ελλάδα έμεινε μέσα στην ευρωπαϊκή ομπρέλα και το πέτυχε με τη βοήθεια του κ. Γιούνκερ ως προέδρου του Eurogroup. Έγιναν λάθη στην πορεία, αλλά μάθαμε από τα λάθη και τα ξεπερνάμε. Ήταν πολλοί αυτοί που προέβλεπαν τα χειρότερα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και διαψεύστηκαν. Η παραμονή μας στην ομπρέλα της ευρωζώνης ήταν αυτό που αποδείχθηκε σωτήριο για την Ελλάδα» επισήμανε.

«Όσον αφορά την Ελλάδα και την Αργεντινή δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός, αλλά αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή», επεσήμανε, από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την συζήτηση για το ελληνικό χρέος που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, ο κ. Γιούνκερ είπε πως δεν υποστηρίζει το ενδεχόμενο ενός κουρέματος. «Αναφορικά με την Ελλάδα, η ερώτηση που μού απευθύνατε δεν περιλαμβάνεται στις σκέψεις μου» είπε, ενώ όσον αφορά στην βιωσιμότητά του απάντησε πως δεν θα εξετάσει το θέμα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου.

Ο Γιούνκερ δεν αποκάλυψε το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει ο νέος έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά σημείωσε πως «δεν θα απογοητευτείτε».

Διευκρινιστικά ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι το χαρτοφυλάκιο θα είναι ένα από τα ενδιαφέροντα της Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι θέσεις της Ελλάδας έχουν ήδη ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης: