Οικονομία » 25.119 άνεργοι στο νομό Λάρισας
ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗ LARISSANETH ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΟΛΓΑ ΤΣΙΟΥΡΒΑ

25.119 άνεργοι στο νομό Λάρισας

ΟΑΕΔ: Με στρατηγικό ρόλο και αναβάθμιση των υπηρεσιών του
25.119 άνεργοι στο νομό Λάρισας

Έρχεται η ανανέωση της κάρτας ανεργίας μέσω υπολογιστή – Σε εξέλιξη πρόγραμμα για ανέργους, νέους ελεύθερους επαγγελματίες έως 35 ετών – Υποβολή δικαιολογητικών για οικογενειακό επίδομα και πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού – Σημαντικό εργαλείο για όσους αναζητούν δουλειά σε άλλη χώρα της Ε.Ε. το EURES – Eυκαιρίες απασχόλησης και μέσω Επ. Σχολές Μαθητείας του Οργανισμού

Του Άρη Ψύχα

Στα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και οι δομικές μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία, προσπαθεί να προσαρμοστεί ο ΟΑΕΔ, όπως τονίζει στη Larissanet η περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας του οργανισμού κα Όλγα Τσιούρβα.

Την ώρα που στο νομό Λάρισας οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τους 25.000 (αναλυτικά στοιχεία σε άλλη στήλη), ο Οργανισμός τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο καλείται να διαχειριστεί το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, την ανεργία.

Σύμφωνα με την κ. Τσιούρβα «αυτή την εποχή ο ΟΑΕΔ αποτελεί την πιο «δημοφιλή» υπηρεσία. Η προσέλευση πολιτών στις υπηρεσίες μας είναι μεγάλη και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ καλούνται να αντιμετωπίσουν ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους και το πιο δύσκολο από όλα, ανθρώπους απογοητευμένους που έχουν χάσει την ελπίδα τους για εύρεση εργασίας».

Όπως άλλωστε αναφέρει σε επιστολή του ο Διοικητής του Οργανισμού κ. Αμπατζόγλου προς τις υπηρεσίες «στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ρόλου των Ευρωπαϊκών Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης, ο ΟΑΕΔ καλείται να λειτουργήσει υπό ένα διευρυμένο στρατηγικό ρόλο, με συνολική ευθύνη ανάλυσης της αγοράς εργασίας και ενεργότερο συντονισμό των δράσεων και ενεργειών για καταπολέμηση της ανεργίας».

Επιγραμματικά οι υπηρεσίες και οι δράσεις που μπορούν να αναζητήσουν οι πολίτες από τον ΟΑΕΔ αφορούν στα επιδόματα και στις παροχές όπως για παράδειγμα οι παροχές ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το οικογενειακό επίδομα κ.ά. βοηθήματα. Αφορούν επίσης στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όπως για παράδειγμα τα προγράμματα απασχόλησης και τα προγράμματα συμβουλευτικής. Ένα μεγάλο κομμάτι του ΟΑΕΔ αφορά επίσης την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η συμμετοχή του ΟΑΕΔ στην ευρωπαϊκή Υπηρεσία  Απασχόλησης EURES (European Employment Services), το δίκτυο για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης.

Το EURES διευκολύνει και παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες πρόσληψης/τοποθέτησης στον εργαζόμενο και τον αναζητούντα εργασία σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και στον εργοδότη να αναζητήσει βιογραφικά σημειώματα υποψηφίων για εργασία.

Έτσι μέσω της συγκεκριμένης – υπηρεσίας, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλή και έγκυρη πληροφόρηση για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Εξαιρετικά σημαντική τόσο για τους καταναλωτές αλλά και για τον ίδιο τον Οργανισμό, θα είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όπως εξηγεί η κα Τσιούρβα μια τέτοια σημαντική και ποιοτική αναβάθμιση θα προκύψει από τη δυνατότητα ανανέωσης του δελτίου ανεργίας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή χωρίς να απαιτείται η προσέλευση του ανέργου στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

«Ευελπιστούμε ότι έτσι θα δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών και θα απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός υπαλλήλων οι οποίοι θα ασχοληθούν με τη συμβουλευτική και την ουσιαστική υποστήριξη των ανέργων», τονίζει η περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας του Οργανισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μπορούν να επισκέπτονται τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στη Λάρισα και το siteτου ΟΑΕΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση oaed.gr για να ενημερώνονται για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για το επίδομα ανεργίας και τα υπόλοιπα βοηθήματα και για τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Επίσης όπως σημειώνει η κα Τσιούρβα έχει ξεκινήσει η υποβολή των δικαιολογητικών για τους δικαιούχους του οικογενειακού επιδόματος και οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό. Επίσης, μπορούν να καταθέσουν αίτηση στο πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών οι άνεργοι έως 35 ετών που δημιουργούν τη δική τους επιχείρηση.

Επαγγελματική εκπαίδευση – Κατάρτιση

Σε ότι αφορά στον τομέα εκπαίδευση – κατάρτιση, σημειώνεται ότι ως γνωστόν, στον ΟΑΕΔ λειτουργούν ΚΕΚ, ΙΕΚ και Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας. Ο Οργανισμός διαθέτει πολυετή εμπειρία στην εφαρμογή Προγραμμάτων Μαθητείας, αφού δραστηριοποιείται στο χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εφαρμόζοντας το θεσμό του Δυικού Συστήματος Μαθητείας από το 1952. Σήμερα λειτουργούν στον ΟΑΕΔ 51 ΕΠΑ.Σ Μαθητείας, που ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, όσον αφορά την αποκατάσταση των νέων στην αγορά εργασίας μετά την ολοκλήρωση της Μαθητείας τους. Στη διάρκεια των σπουδών τους στις σχολές αυτές οι μαθητές παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα, ενώ παράλληλα πραγματοποιούν πρόγραμμα Μαθητείας σε φορείς του Ιδιωτικού ή Δημοσίου Τομέα, σε θέσεις εργασίας που είναι συναφείς με την ειδικότητά τους. Το πρόγραμμα Μαθητείας, καθώς και η θεωρητική εκπαίδευση των μαθητών διαρκούν 4 εξάμηνα και είναι υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές.

Η ανεργία στο νομό Λάρισας

Τα στοιχεία της καταγεγραμμένης ανεργίας στο νομό Λάρισας ανά Δήμο την 23 – 7 -2014.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ (Εδρα: Αγιά) 459
ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (Εδρα: Ελασσόνα) 1899
ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ (Εδρα: Νίκαια Ιστορική Εδρα: Κιλελέρ) 898
ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ (Εδρα: Λάρισα) 18107
ΔΗΜΟΣ ΤΕΜΠΩΝ (Εδρα: Μακρυχώρι Ιστορική Εδρα: Αμπελάκια) 647
ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ (Εδρα: Τύρναβος) 1887
ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (Εδρα: Φάρσαλα) 1222
Σύνολα αναφοράς: 25119

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Διαβάστε επίσης: