Οικονομία » Φορο-σόκ 3,2 δισ. ευρώ!

Φορο-σόκ 3,2 δισ. ευρώ!

Φορο-σόκ 3,2 δισ. ευρώ!

Βάρη 3,2 δισ. ευρώ καλούνται να σηκώσουν 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα Taxisnet και να βλέπουν τον λογαριασμό του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Ο νέος φόρος, η εκκαθάριση του οποίου έγινε σταδιακά την Παρασκευή το βράδυ και ολοκληρώθηκε το Σάββατο τα ξημερώματα, σοκάρει τους περισσότερους ιδιοκτήτες που πληρώνουν για πρώτη φορά (π.χ., αν είναι αγρότες) και όσους πλήρωναν το τέλος της ΔΕΗ καθώς πλέον συνειδητοποιούν ότι ο λογαριασμός που ήρθε θα είναι μόνιμος (θα τον πληρώσουν ισόβια) αφού θα επιβάλλεται πλέον κάθε χρονιά επί της περιουσίας όπως το εισόδημα.

Μεγάλα «θύματα» του νέου φόρου χιλιάδες ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων οι οποίοι έως τώρα δεν επιβαρύνονταν με «χαράτσι» καθώς τα συγκεκριμένα ακίνητα εξαιρούνταν. Με τον νέο νόμο όμως δεν προβλέπεται κάποια εξαίρεση για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών και θα επιβαρυνθούν κανονικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Επίσης πρόσθετος φόρος προκύπτει για τους ψιλούς κυρίους, καθώς και για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, ενώ για πρώτη φορά θα επιβαρυνθούν με φορολογία και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Από την άλλη, παρατηρείται το εξής: όσοι έχουν στην κατοχή τους κάποιο διαμέρισμα, τότε συγκριτικά με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ ο φόρος που προκύπτει σήμερα είναι λιγότερος.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εντοπίσει χιλιάδες λάθη στα έντυπα Ε9 που συμπληρώθηκαν κατά το παρελθόν από τους ίδιους τους φορολογουμένους. Αυτό οδηγεί σε πρόσθετους φόρους και θα πρέπει έως τις 30 Νοεμβρίου να προχωρήσουν σε διόρθωση των λαθών αυτών με την τροποποίηση των στοιχείων αυτών ηλεκτρονικά.

Φόρος 300.000-600.000 ευρώ στους 15 πιο πλούσιους Ελληνες

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 10-15 φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους από 300.000 έως 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1.000.000 ηλικιωμένοι θα λάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα στο σπίτι τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr., εκεί δηλαδή όπου υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις). Αφού αναγράψουν τους κωδικούς πρόσβασης, θα εισέλθουν στην εφαρμογή «Περιουσιολόγιο – Ε9» και στη συνέχεια θα εκτυπώσουν τόσο το εκκαθαριστικό σημείωμα όσο και τις δόσεις.

Για την πληρωμή του φόρου θα πρέπει να εκτυπώσουν από την κατηγορία «Οφειλές» την ταυτότητα οφειλής. Ολες οι πληρωμές θα γίνουν είτε στα γκισέ των τραπεζών είτε ηλεκτρονικά μέσω web banking.

Πληρωμή σε 5 μηνιαίες δόσεις

Ο φόρος με βάση τα όσα ισχύουν θα πληρωθεί σε 5 δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου 2014. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται δεύτερες σκέψεις ώστε να πληρωθεί έως και τα τέλη Φεβρουαρίου και οι δόσεις να αυξηθούν σε επτά. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική φορολογική επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων θα μοιραστεί σε περισσότερες δόσεις και θα βοηθήσει τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στη συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωσή τους.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ καθώς έχει προβλέψει ποσοστό εισπραξιμότητας 82% επί του βεβαιωμένου φόρου ακινήτων. Για να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ πρέπει να επιβληθούν-βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία της εκκαθάρισης.

Οπως διαπιστώθηκε από την εκκαθάριση, εφέτος θα πληρώσουν παραπάνω φόρο για κατοικίες και επαγγελματικές στέγες χιλιάδες ιδιοκτήτες γιατί τα στοιχεία ακινήτων της ΔΕΗ (τ.μ., τιμή ζώνης) ήταν υποτιμημένα, ενώ θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά τα χωράφια.

Επίσης διαπιστώθηκαν χιλιάδες λάθη που αφορούν κυρίως κενά διαμερίσματα, ιδιοκτησίες οικοπέδων που έχουν δοθεί με αντιπαροχή και κυρίως αγροτικές περιουσίες που εμφανίζονται μεγαλύτερες από τις πραγματικές. Και αυτό επειδή επικράτησε η λογική «αν το δηλώσω θα το κατοχυρώσω», με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να εμφανίσουν στο E9 περισσότερα στρέμματα από αυτά που τους ανήκουν για λόγους διεκδίκησης και υψηλότερων επιδοτήσεων στα καλλιεργούμενα.

Διπλός φόρος για το οικόπεδο

Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, έχουν διαπιστωθεί ορισμένα τρανταχτά λάθη τα οποία οδηγούν τους πολίτες σε πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ορισμένα από αυτά είναι τόσο εξόφθαλμα που οι αρμόδιες υπηρεσίες σταμάτησαν την εκκαθάριση για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες και προχώρησαν σε διορθώσεις. Για παράδειγμα, αρκετοί φορολογούμενοι στον κωδικό που αναγράφονται τα τετραγωνικά του σπιτιού έγραψαν τον εννεαψήφιο αριθμό παροχής ρεύματος. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συνέβαινε αν σε αυτούς προχωρούσε η εκκαθάριση.

Τα λάθη όμως δεν τελειώνουν εδώ. Αρκετοί έχουν αναγράψει διαμέρισμα ή διαμερίσματα που ανήκουν σε πολυκατοικία με εξάντληση του συντελεστή δόμησης και την ίδια στιγμή έχουν αναγράψει τα τετραγωνικά του οικοπέδου με αποτέλεσμα να φορολογούνται διπλά και τριπλά.

Πολλοί ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων δεν μπήκαν καθόλου στην εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» του υπουργείου Οικονομικών τα τελευταία χρόνια για να επικαιροποιήσουν-διορθώσουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης όσον αφορά τα αγροτεμάχια. Μολονότι ο φόρος στη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών δεν είναι τόσο μεγάλος όπως συμβαίνει με τα αστικά ακίνητα, και εκεί παρατηρούνται λανθασμένες καταγραφές.

Μεγάλη παγίδα αποτελεί για εφέτος η φορολόγηση της ψιλής κυριότητας και όχι μόνο της επικαρπίας. Εως σήμερα στο χαράτσι των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ επιβαρύνονται όσοι έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. Πλέον ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή επιβαρύνεται με φόρο και ο ψιλός κύριος. Γι” αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί από τους φορολογουμένους η ηλικία του επικαρπωτή που έχει αναγραφεί στο Ε9.

Πληρώνουν και για τους ημιυπαίθριους

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα φέρουν περισσότερους φόρους σε πάνω από 1.000.000 φορολογουμένους, όπως π.χ. στους κατόχους αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, στους ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013.

Παραπάνω φόρος θα προκύψει σε κάθε περίπτωση για τα μη ηλεκτροδοτούμενα – ημιτελή ή αποπερατωμένα – κτίσματα, καθώς και για φορολογουμένους που κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και για αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων. Εως τώρα οι φορολογούμενοι αυτοί πλήρωναν μόνο το ΕΕΤΑ για τις μονοκατοικίες. Το νέο σύστημα προβλέπει επιβολή φόρου στα χιλιοστά του οικοπέδου που δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης.

Παραλείψεις
Λάθη-«παγίδες» που ανέβασαν τον λογαριασμό
Κύμα διαμαρτυριών για λάθη και παραλείψεις που «φουσκώνουν» τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων περιμένει το υπουργείο Οικονομικών καθώς για πρώτη φορά η υποβολή των δηλώσεων Ε9, ο υπολογισμός του φόρου με τους συντελεστές που είχαν καθοριστεί νομοθετικά και η εκκαθάριση έγιναν εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά.

Το υπουργείο προκειμένου να ολοκληρώσει την εκκαθάριση έδωσε οδηγίες στις εφορίες και στο Taxis οι οποίες ελάμβαναν υπόψη το δυσμενέστερο σενάριο για τον φορολογούμενο.

Π.χ., αν δεν είχε δηλώσει όροφο του διαμερίσματος, η Εφορία θεωρούσε ότι βρίσκεται στον έκτο όροφο, με αποτέλεσμα η αντικειμενική αξία και ο φόρος να ανεβαίνουν.

Κατόπιν αυτών, αν οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν εκ των υστέρων λάθη στη δήλωση και στην εκκαθάριση πρέπει να απευθυνθούν στην Εφορία για να τους υποδείξει τις αλλαγές – τροποποιήσεις που θα γίνουν και πάλι ηλεκτρονικά.

Οι οδηγίες που είχαν δοθεί για να γίνει η εκκαθάριση και οι συνήθεις παραλείψεις των φορολογουμένων που είχαν τελικά δυσάρεστο αποτέλεσμα είναι οι εξής:

- Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο.

- Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

- Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο όροφο.

- Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για τον συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

- Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από τον νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη τιμή οικοπέδου του νομού.

- Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Διαβάστε επίσης: